Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ: Συνήθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο της νόσου

Και τι να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Νόσος Αλτσχάιμερ pexels

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια καταστροφική νευροεκφυλιστική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ενώ υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε για τις ακριβείς αιτίες της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες συνήθειες και επιλογές τρόπου ζωής μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ένα άτομο να αναπτύξει αυτήν την εξουθενωτική ασθένεια. Παρακάτω θα βρεις μερικές από τις συνήθειες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και μερικούς τρόπους μετριασμού αυτού του κινδύνου.

Καθιστική ζωή

Η καθιστική ζωή, που χαρακτηρίζεται από ελάχιστη φυσική δραστηριότητα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προάγει την υγεία του εγκεφάλου αυξάνοντας τη ροή του αίματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και διεγείροντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία. Αντίθετα, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε γνωστικά προβλήματα με την πάροδο του χρόνου.

► Για να μειώσεις τον κίνδυνο: Επιδίωξε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα, όπως γρήγορο περπάτημα ή κολύμπι. Ενσωμάτωσε  ασκήσεις ενδυνάμωσης για να διατηρήσεις τη μυϊκή μάζα και τη συνολική υγεία.

Κακή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κορεσμένα λίπη και ζαχαρούχα ποτά μπορεί να συμβάλει στην εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας και να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τη νόσο. 

► Για να μειώσεις τον κίνδυνο: Ακολούθησε μια δίαιτα υγιεινή για τον εγκέφαλο που περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Ελαχιστοποίησε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, σνακ με ζάχαρη και ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Έλλειψη ψυχικής διέγερσης

Η γνωστική εμπλοκή είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Η αποτυχία να προκαλείς τακτικά τον εγκέφαλό σου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η ενασχόληση με διανοητικά διεγερτικές δραστηριότητες, όπως παζλ, ανάγνωση, εκμάθηση μιας νέας γλώσσας ή την εκμάθηση μουσικών οργάνων, μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον εγκέφαλό σου ενεργό και ευκρινή.

► Για να μειώσεις τον κίνδυνο: Προσπάθησε να εμπλακείς σε δραστηριότητες που προκαλούν το μυαλό σου σε τακτική βάση. Γίνε μέλος μιας λέσχης βιβλίου, ξεκίνα ένα νέο χόμπι ή λύσε σταυρόλεξα για να διατηρήσεις τις γνωστικές σου δεξιότητες σε καλή κατάσταση.

Κοινωνική απομόνωση

Η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Η αλληλεπίδραση με άλλους και η διατήρηση ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου μπορεί να βοηθήσει να κρατήσεις τον εγκέφαλό σου ενεργό και να μειώσεις το άγχος, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για γνωστική έκπτωση.

► Για να μειώσεις τον κίνδυνο: Ενθάρρυνε τις κοινωνικές συνδέσεις συμμετέχοντας σε συλλόγους, κάνοντας εθελοντισμό ή συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν. Το να παραμένεις κοινωνικά ενεργή μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία του εγκεφάλου σου.

Χρόνιο στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η παρατεταμένη έκθεση στις ορμόνες του στρες μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και να βλάψει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

► Για να μειώσεις τον κίνδυνο: Άσκησε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα και οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του στρες και να προάγουν την υγεία του εγκεφάλου.

Ανεπαρκής ύπνος

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να επιδιορθώνει και να εδραιώνει τις αναμνήσεις. Η χρόνια στέρηση ύπνου ή η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και νόσου Αλτσχάιμερ.

► Για να μειώσεις τον κίνδυνο: Επιδίωξε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Καθιέρωσε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου, δημιούργησε ένα άνετο περιβάλλον ύπνου και απόφυγε την καφεΐνη και τις οθόνες κοντά στην ώρα του ύπνου.

Αν και δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της νόσου του Αλτσχάιμερ, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο. Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες, μπορείς να υποστηρίξεις την υγεία του εγκεφάλου σου και ενδεχομένως να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της καταστροφικής πάθησης. 

Νόσος Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σημάδι που προμυνύει προβλήματα μνήμης

8 πρώιμα συμπτώματα (ή μήπως είναι άγχος;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i