Οι συμβουλές του γυναικολόγου για μια υγιή μετάβαση στην εμμηνόπαυση

Μπορείς να κάνεις τη μετάβαση πολύ πιο εύκολη για εσένα και το σώμα σου.

Εμμηνόπαυση iStock

Η εμμηνόπαυση είναι η περίοδος στη ζωή που σταματάς να έχεις εμμηνορροϊκούς κύκλους. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που συνήθως ξεκινά στα τέλη της δεκαετίας του '40 έως τα μέσα της δεκαετίας του '50. Εάν τύχει να ξεκινήσεις την εμμηνόπαυση νωρίτερα από τα 45, θεωρείται πρόωρη εμμηνόπαυση. Η εμμηνόπαυση πλήττει κάθε γυναίκα διαφορετικά. Ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι, τα συμπτώματα μπορεί να κάνουν τη ζωή αρκετά άβολη. Η εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί φυσικά ή και για λόγους όπως χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των ωοθηκών (ωοθηκεκτομή).

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή σου, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων και της εργασίας. Η εμμηνόπαυση είναι συνήθως η κύρια ανησυχία των γυναικών. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις για να κάνεις τη ζωή σου πολύ πιο εύκολη.

Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν χρόνια πριν σταματήσουν οι περίοδοί σου και να συνεχιστούν μετά:

  • Αύξηση βάρους
  • Εξάψεις
  • Άγχος
  • Ξηρότητα κόλπου
  • Αλλαγές διάθεσης και χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Ξηρό δέρμα
  • Προβλήματα με τη μνήμη ή τη συγκέντρωση
  • Δυσκολία στον ύπνο, που μπορεί να είναι αποτέλεσμα νυχτερινής εφίδρωσης και να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένες και ευερέθιστες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Πονοκεφάλους και ημικρανίες που είναι χειρότερες από το συνηθισμένο
  • Μυϊκούς πόνους και πόνους στις αρθρώσεις
  • Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος

Συμβουλές για μια υγιή μετάβαση στην εμμηνόπαυση

Δεν μπορείς να κάνεις πολλά όσο το σώμα σου περνά από αυτό το στάδιο στη ζωή σου. Ωστόσο, μπορείς να κάνεις τη μετάβαση πολύ πιο εύκολη για εσένα και το σώμα σου.

Σκέπτομαι

Τα συναισθήματα είναι έντονα κατά την εμμηνόπαυση, οπότε αφιερώνοντας λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να αναπνεύσεις και να χαλαρώσεις το μυαλό σου μπορεί να σε βοηθήσει με τις εναλλαγές της διάθεσης.

Πίνε άφθονο νερό

Οι εξάψεις σού αφαιρούν πολλά, συμπεριλαμβανομένου του ιδρώτα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, θέλεις να βεβαιωθείς ότι παραμένεις σωστά ενυδατωμένη καθημερινά, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να δροσίσεις και το σώμα σου.

Δρόσισε την κρεβατοκάμαρά σου

Η αϋπνία είναι μια πραγματική απειλή σε αυτό το στάδιο, εν μέρει λόγω εξάψεων και ρίγη. Το να διατηρείς την κρεβατοκάμαρά σου ωραία και δροσερή και να κοιμάσαι με ένα ελαφρύ ζευγάρι πιτζάμες μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να χαλαρώσει, ώστε να μπορείς να κοιμηθείς όσο χρειάζεται.

Πάρε λιπαντικό

Η κολπική ξηρότητα κατά την εμμηνόπαυση κάνει το σεξ με τον σύντροφό σου αρκετά άβολο. Η εύρεση ενός καλού λιπαντικού μπορεί να σε βοηθήσει να απολαύσεις περισσότερο το σεξ και να το κάνει πολύ πιο ευχάριστο.

Γυμναστική

Ασκήσου τακτικά όπως περπάτημα, τρέξιμο ή χορός καθώς και ασκήσεις αντίστασης (για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας βάρη).

Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή

Είναι συχνά δύσκολο να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Η προσθήκη άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου και η αποφυγή της ζάχαρης μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις μακριά το υπερβολικό βάρος. Η καφεΐνη και το αλκοόλ μπορεί να αποτελέσουν έναυσμα για εξάψεις ή άλλα συμπτώματα. Είναι σημαντικό είτε να τα κόψεις κατά την εμμηνόπαυση. Η σωστή διατροφή, η άσκηση και η φροντίδα της ψυχικής σου ευεξίας μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα κατά και την εμμηνόπαυση.

Υπάρχουν επίσης φάρμακα που μπορούν να αντικαταστήσουν τις ορμόνες που λείπουν και να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Πρόκειται για ορμονικές κολπικές κρέμες για την ξηρότητα του κόλπου που μπορεί να συνταγογραφήσει ένας γιατρός καθώς και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης(Θ.Ω.Υ). Η λήψη Θ.Ω.Υ. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης και πρόκειται για μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία που περιλαμβάνει τη χρήση ορμονών για την αντικατάσταση των επιπέδων τους στο σώμα σας. Σαφώς και υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση τους και πρέπει να δίνονται εξατομικευμένα από ειδικό γιατρό και πάντοτε μετά τη σωστή λήψη ιστορικού και την καταγραφή των συμπτωμάτων.

Είναι πολύ σημαντικό να μη ζει μια γυναίκα με συμπτώματα που υποφέρει κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και να αναζητήσει λύσεις από τον ιατρό της.

Από τον Νίκο Μαχαιριώτη, MD,MSc, PhD Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, Ειδικό Ενδομητρίωσης & Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής.

 

7 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i