7 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Ένας οδηγός με τις πιο κοινές απορίες για τη μεταβατική αυτή περίοδο.

εμμηνόπαυση pexels

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική βιολογική διαδικασία που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών χρόνων της γυναίκας. Εμφανίζεται συνήθως μεταξύ 45 και 55 ετών, αλλά ο ακριβής χρόνος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Ενώ η εμμηνόπαυση είναι μια κοινή φάση της ζωής, μπορεί να συνοδεύεται από μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών που εγείρουν πολλά ερωτήματα.  Παρακάτω θα βρεις επτά συχνές ερωτήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση για να κατανοήσεις καλύτερα αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι το σημείο στη ζωή μιας γυναίκας που σταματά να έχει μηνιαίες περιόδους και δεν είναι πλέον σε θέση να συλλάβει. Διαγιγνώσκεται όταν μια γυναίκα έχει μείνει χωρίς περίοδο για 12 συνεχόμενους μήνες. Η εμμηνόπαυση συμβαίνει λόγω της μείωσης της παραγωγής των γυναικείων σεξουαλικών ορμονών οιστρογόνου και προγεστερόνης, η οποία οδηγεί σε διάφορες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές.

7 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση

1.Πώς θα καταλάβεις ότι μπήκες στην εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με την Emily Hu, κλικινική καθηγήτρια με αντικείμενο την εμμηνόπαυση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, "το να γνωρίζεις τι να περιμένεις από την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένου του τι θα συμβεί και περίπου πότε θα συμβεί, μπορεί να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις αυτή τη μετάβαση με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία". Το ίδιο αναφέρει και η Christiane Northrup, πιστοποιημένη μαιευτήρας - γυναικολόγος και συγγραφέας, προσθέτοντας πως δεν είναι όλα αρνητικά σε μία αλλαγή. 

Δες τη συνέχεια εδώ

2.Γιατί οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί στην εμμηνόπαυση;

Εάν είχες πονοκεφάλους στο παρελθόν - ειδικά εάν είχες ημικρανίες - μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι ημικρανίες είναι πιο συχνές ή πιο έντονες κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει λόγω των κυμαινόμενων ορμονικών επιπέδων. Δεν θα πρέπει όμως να πανικοβληθείς καθώς υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπίσεις αυτήν την "απογοητευτική" πτυχή της εμμηνόπαυσης.

Δες τη συνέχεια εδώ

3.Ποιο είναι το πιο κοινό πρόβλημα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσεις στην εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας, που σηματοδοτεί το τέλος των αναπαραγωγικών της ετών. Ενώ επιφέρει μια αίσθηση απελευθέρωσης από τους μηνιαίους κύκλους και τις προσπάθειες αντισύλληψης, εισάγει επίσης μια σειρά φυσικών και ορμονικών αλλαγών που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία της γυναίκας. Μεταξύ των πολλών αλλαγών για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, ένα ζήτημα ξεχωρίζει τόσο ως διαδεδομένο όσο και συχνά υποτιμημένο: η οστεοπόρωση. 

Δες τη συνέχεια εδώ

4.Ποιες είναι οι "παρενέργειες" της εμμηνόπαυσης στην ερωτική ζωή;

Όπως γνωρίζουμε, το σεξ, η επιθυμία και η σεξουαλική ικανοποίηση διαφέρουν από τη μια γυναίκα στην άλλη. Η σεξουαλική μας ορμή μπορεί να ήταν πάντα υψηλότερη από αυτή των φίλων μας ή μπορεί να είναι πιο εύκολο να πετύχουμε σεξουαλική ικανοποίηση. Όποια και αν είναι η περίπτωση, η εμμηνόπαυση μπορεί συχνά να αλλάξει όλα όσα νομίζαμε ότι ξέραμε για το σεξ.

Δες τη συνέχεια εδώ

5.Προκαλεί η εμμηνόπαυση κατάθλιψη;

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης που μπορεί να εμφανιστούν κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση σχετίζονται με διάφορους παράγοντες, όπως ορμονικές αλλαγές, υποκείμενες ευπάθειες στην κατάθλιψη και άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν σε άλλες περιόδους στην αναπαραγωγική ζωή μιας γυναίκας, όπως η περίοδος μετά τον τοκετό, συσχετίζονται επίσης με αύξηση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων της διάθεσης.

Δες τη συνέχεια εδώ

6.Είναι αλήθεια ότι έχεις νεύρα στην εμμηνόπαυση;

Κι όμως οι εναλλαγές διάθεσης και τα νεύρα στην εμμηνόπαυση δεν είναι αστικός μύθος. Εάν, μάλιστα σε ταλαιπωρούν έντονα, συζήτησέ το με το γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σου για να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Δες τη συνέχεια εδώ

7.Ευθύνεται για αργό μεταβολισμό και αύξηση βάρους;

Όταν μιλάμε για την εμμηνόπαυση, μία από τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας είναι οι αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας αλλά και στο σώμα της, συνήθως με αύξηση βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού. Μαζί με τα οργανικά συμπτώματα που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές, πολλές γυναίκες βιώνουν εκείνη την περίοδο της ζωής τους μία "κρίση αυτοπεποίθησης". 

Δες τη συνέχεια εδώ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i