Εμμηνόπαυση: Ευθύνεται για αργό μεταβολισμό και αύξηση βάρους;

Η εμμηνόπαυση έχει σχετιστεί με αναπόφευκτη (;) αύξηση βάρους και "κρίση" στην αυτοπεποίθηση των γυναικών. Κι όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι τα πράγματα!

Γυναίκα που τρώει υγιεινά στην εμμηνόπαυση istock

Όταν μιλάμε για την εμμηνόπαυση, μία από τις σκέψεις που έρχονται στο μυαλό μας είναι οι αλλαγές στον οργανισμό της γυναίκας αλλά και στο σώμα της, συνήθως με αύξηση βάρους και επιβράδυνση του μεταβολισμού. Μαζί με τα οργανικά συμπτώματα που προκαλούν οι ορμονικές αλλαγές, πολλές γυναίκες βιώνουν εκείνη την περίοδο της ζωής τους μία "κρίση αυτοπεποίθησης". 

Τι δείχνουν στατιστικές:

  • Μία στις τέσσερις γυναίκες έχει επηρεαστεί πολύ στο κομμάτι της αυτοπεποίθησης λόγω αύξησης βάρους που σχετίζεται με την εμμηνόπαυση.
  • Σχεδόν οι μισές γυναίκες βρίσκουν την αύξηση βάρους το πιο δύσκολο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης.

Πιο αναλυτικά, νέα έρευνα* που διενεργήθηκε για τη The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan αποκάλυψε ότι 1 στις 4 γυναίκες δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί σημαντικά η αυτοπεποίθησή της από την αύξηση βάρους κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, 1 στις 10 παραδέχεται ότι η αυτοπεποίθησή της ήταν πάντα χαμηλή λόγω της συγκεκριμένης τάσης, να αυξάνεται εύκολα το βάρος της.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχαν 1.000 γυναίκες με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 40-65 ετών, οι οποίες βίωσαν πρόσφατα ή διανύουν τώρα την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Ενώ ορισμένες γυναίκες υποφέρουν από απώλεια μαλλιών (25%) και αϋπνία (56%), οι πιο κοινές παρενέργειες που αναφέρονται είναι οι εξάψεις (83%), η κόπωση (66%) και η αύξηση βάρους (61%).

Τα προβλήματα αυτοπεποίθησης είναι υψηλότερα για τις ηλικίες 40-44, με περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) να αντιμετωπίζει χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Σχεδόν οι μισές (43%) των γυναικών που ερωτήθηκαν, δήλωσαν ότι η αύξηση βάρους είναι το πιο δύσκολο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης. Η έρευνα τόνισε επίσης ότι η μέση γυναίκα κερδίζει συνολικά 6,30 κιλά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, με το 28% να παραδέχεται ότι πήρε παραπάνω από 9 κιλά.

Η "λύση" για την αύξηση του βάρους στην εμμηνόπαυση

Αυτό όμως που έχει αποδειχθεί είναι ότι με τη σωστή υποστήριξη και συμβουλές, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά και το σχετικό άγχος που συνοδεύει αυτήν την περίοδο στις γυναίκες, μπορούν να ανακουφιστούν. Στην ίδια έρευνα, πάνω από το ένα τρίτο (34%) διαπίστωσε ότι οι παρενέργειες δεν ήταν τόσο αρνητικές όσο περίμεναν, λόγω της σωστής καθοδήγησης και υποστήριξης.

Όπως σχολιάζει η Δρ. Ella Russell, παθολόγος και ειδικός στην εμμηνόπαυση με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας, "είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθείτε εσείς και οι γύρω σας σχετικά με την εμμηνόπαυση. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τις γυναίκες στο να λάβουν τη σωστή φροντίδα για την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση τους, είναι να μην αναγνωρίζουν ότι τα συμπτώματά τους μπορεί να σχετίζονται με τις ορμόνες. Κάθε μέρα μιλάω με γυναίκες που έχουν συμπτώματα χαμηλής διάθεσης και άγχους, πόνους και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ταχυπαλμίες, προβλήματα στην ουροδόχο κύστη, προβλήματα μνήμης και διαταραχές ύπνου, αλλά δεν μπορούν να ενώσουν τα κομμάτια. Εάν η περίοδος σας έχει αλλάξει και εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα, σκεφτείτε την "εμμηνόπαυση" και μιλήστε με αυτούς που σας υποστηρίζουν.

Μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή, αλλά είναι μια φάση της ζωής που μπορούμε να την περάσουμε όλοι μαζί! Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και οι άνθρωποι δεν πρέπει να ντρέπονται να το συζητήσουν!" συμπληρώνει.

Η διατροφή στην εμμηνόπαυση

Ο Mark Gilbert, διατροφολόγος της The 1:1 Diet, συμφωνεί ότι η εμμηνόπαυση είναι πολύ περίπλοκη και μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα που κάνουν την απώλεια βάρους πολύ πιο δύσκολη. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να θυμάστε ότι εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα, μπορείτε να απευθυνθείτε σε άλλους για βοήθεια, ακόμα κι αν χρειάζεστε απλώς κάποιον να σας ακούσει. Η εμπειρία μας, μάς έχει αποδείξει ότι η συζήτηση για ένα πρόβλημα με άλλους ανθρώπους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συναισθημάτων ανησυχίας κατά την εμμηνόπαυση".

Cambridge

Τα προϊόντα της The 1:1 Diet by Cambridge Weight Plan, σε συνδυασμό με την εξατομικευμένη και συνεχή καθοδήγηση που λαμβάνει μία γυναίκα που βρίσκεται στην εμμηνόπαυση, μπορούν να προσφέρουν μία ουσιαστική, αποτελεσματική και άμεση λύση στο πρόβλημα της αύξησης του βάρους που παρουσιάζεται λόγω της αλλαγής των ορμονών. Δεδομένου, επίσης, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το βάρος μπορεί να αυξηθεί και να μη μπορεί να ρυθμιστεί εύκολα ακόμα και σε γυναίκες που ενδεχομένως να μην είχε χρειαστεί ποτέ πριν να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα, κρίνεται σημαντική η άμεση αντίδραση από την πλευρά τους ώστε να λάβουν δράση το συντομότερο δυνατό. Η απώλεια ή η ρύθμιση του βάρους θα ενισχύσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση κάθε γυναίκας που έχει επηρεαστεί από τη νέα αυτή συνθήκη. Είναι σημαντικό δε να αναφερθεί ότι η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους δρα προστατευτικά σε τυχόν παθήσεις που μπορεί να παρουσιαστούν, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα και απώλεια μυικής μάζας.

cambridge

Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η παράλληλη παρακολούθηση από τον γυναικολόγο που παρακολουθεί κάθε γυναίκα, καθώς και από οποιονδήποτε άλλο ειδικό υγείας καθώς τα συμπτώματα σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικά και δεν έχουν να κάνουν μόνο με το κομμάτι της διατροφής.

cambridge

Για να βρεις και εσύ τον δικό σου σύμβουλο, που θα σε βοηθήσει στο ταξίδι απώλειας βάρους άμεσα, εύκολα και πρωτίστως με ασφάλεια, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στη φόρμα επικοινωνίας που θα βρεις στο site one2onediet.gr ή κάλεσε στο τηλ.: 212 2134383.

*Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το ResearchBods σε 1.000 γυναίκες που βίωσαν πρόσφατα ή διανύουν την εμμηνόπαυση, τον Οκτώβριο του 2021

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i