Νεύρα στην εμμηνόπαυση: Αλήθεια ή αστικός μύθος;

Ας το δούμε ρεαλιστικά: Πολλές γυναίκες έχουν περισσότερα νεύρα όταν πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση. Η ενδοκρινολόγος Μαρία Προκοπίου μας δίνει την επιστημονική εξήγηση γι' αυτό.

εμμηνόπαυση istock

Συνεργάστηκε η Μαρία Προκοπίου, MD, MSc, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος (www.mariaprokopiou.gr).

Κι όμως οι εναλλαγές διάθεσης και τα νεύρα στην εμμηνόπαυση δεν είναι αστικός μύθος. Εάν, μάλιστα σε ταλαιπωρούν έντονα, συζήτησέ το με το γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σου για να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα.

Νεύρα στην εμμηνόπαυση: τι συμβαίνει

Στην εμμηνόπαυση, αλλά και περίπου 5 έως 10 χρόνια πριν, στην περίοδο της κλιμακτηρίου, οι ορμόνες στο γυναικείο σώμα αλλάζουν. Στη φάση της κλιμακτηρίου μπορεί να παρουσιαστούν αρκετά από τα συμπτώματα που συνδέονται με την εμμηνόπαυση και έχουν να κάνουν με φυσικές αλλαγές στη γυναίκα. Έτσι, παρατηρούνται μείωση του κύκλου, με την περίοδο να έρχεται νωρίτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, μεγάλη διάρκεια της περιόδου, εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές του ύπνου, μεταβολές της διάθεσης (aka νεύρα), υπερβάλλουσα ευαισθησία, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια της λίμπιντο. Σε μερικές γυναίκες, όμως, μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα πριν ή μετά την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

Κάτι σαν εφηβεία!

Σκέψου το σαν μια εφηβεία, αλλά σε μεγαλύτερη ηλικία! Ε, όπως τότε είχες περισσότερα νεύρα, με τους γονείς σου, τους καθηγητές και με όλο τον κόσμο, κάποιες γυναίκες βιώνουν μια παρόμοια κατάσταση και στην εμμηνόπαυση.

Shape tip: Εάν τα αυξημένα νεύρα συνοδεύονται από άλλες καταστάσεις, όπως αδικαιολόγητη θλίψη, κλάμα χωρίς λόγο και μελαγχολία, συζήτησέ το με τον ενδοκρινολόγο σου. Υπάρχουν τρόποι για να σε βοηθήσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάς.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i