Πώς θα καταλάβεις ότι μπήκες στην εμμηνόπαυση;

Πότε θα σου έρθει, πώς θα το καταλάβεις και με ποιες συνήθειες θα την "αντιμετωπίσεις";

εμμηνόπαυση φίλες παρέα γυναίκες istock

Όσο κι αν η εμμηνόπαυση για χρόνια ήταν ένα θέμα ταμπού, για το οποίο ελάχιστες έρευνες είχαν ως αντικείμενό τους τα συμπτώματα, τις λύσεις και γενικότερα την όλη περίοδο, σήμερα η δυνατότητα της εκπαίδευσης και των πληροφοριών που υπάρχουν γύρω από το ζήτημα, κάνουν την εμπειρία πιο βατή. Πότε λοιπόν περιμένεις να μπεις στην εμμηνόπαυση και ποια είναι τα σημάδια που πρέπει να προσέξεις;

Σύμφωνα με την Emily Hu, κλικινική καθηγήτρια με αντικείμενο την εμμηνόπαυση στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, "το να γνωρίζεις τι να περιμένεις από την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένου του τι θα συμβεί και περίπου πότε θα συμβεί, μπορεί να σε βοηθήσει να πραγματοποιήσεις αυτή τη μετάβαση με περισσότερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία". Το ίδιο αναφέρει και η Christiane Northrup, πιστοποιημένη μαιευτήρας - γυναικολόγος και συγγραφέας, προσθέτοντας πως δεν είναι όλα αρνητικά σε μία αλλαγή. 

Πότε ξεκινάει η εμμηνόπαυση;

Όταν μιλάμε για εμμηνόπαυση, αναφερόμαστε στην τελευταία περίοδο που σηματοδοτεί το τέλος των παραγωγικών σου χρόνων, η οποία θα σταματήσει για 12 συνεχόμενους μήνες, υπογραμμίζει η δρ Northrup. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στα "μαθηματικά" της εμμηνόπαυσης, γιατί αν και μπορεί η περίοδος να σταματήσει για 6 μήνες, ξαφνικά μία ημέρα ενδέχεται να αποφασίσει να κάνει επανεμφάνιση και μάλιστα με πολλή ροή. Γι'αυτό, η δρ Hu συμβουλεύει τις γυναίκες γύρω της να καταγράφουν την περίοδό τους, ώστε να έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την κατάστασή σου. Μην ξεχνάμε πως στην περίοδο της περιεμμηνόπαυσης - της περιόδου πριν μπεις στην εμμηνόπαυση- μπορεί να εμφανίσεις συμπτώματα σύγχυσης του εγκεφάλου, όπως και το να ξεχνάς πράγματα. Στην ουσία, η περιεμμηνόπαυση σε προετοιμάζει και σε οδηγεί στην τελευταία σου περίοδο, οπότε καλό είναι να έχεις γνώση των συμπτωμάτων αυτών.

Διαβάστε Επίσης

Ποια είναι η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης;

Αν και η εμμηνόπαυση εμφανίζεται διαφορετικά και σε διαφορετική ηλικία για κάθε γυναίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η δρ Northrup, η νέα κατάσταση αναμένεται μεταξύ των 45 - 55 ετών, με μέση ηλικία τα 51 χρόνια. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η γιατρός, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει και νωρίτερα - πρόωρη εμμηνόπαυση- ή και αργότερα. Σύμφωνα με τη δρα Hu, αν και μπορεί να μην γνωρίζεις την ακριβή ημερομηνία της εμμηνόπαυσης, χάρη στα συμπτώματα και τις ορμονολογικές αλλαγές που προηγούνται αυτής, καταλαβαίνεις ότι είναι καθ'οδόν.

Έχει σχέση η πρώτη περίοδος με την εμμηνόπαυση;

Συχνά αναρωτιόμαστε αν η πρώτη περίοδος που μας ήρθε επηρεάζει την ημερομηνία της εμμηνόπαυσης, δεδομένου ότι για άλλα κορίτσια ήρθε νωρίτερα και άλλα αργότερα. Σύμφωνα με μία έρευνα από το 2018 με συμμετέχουσες 20.000 γυναίκες, το να έχεις περίοδο από μικρή ηλικία, δεν σημαίνει πως η εμμηνόπαυση θα εμφανιστεί πιο γρήγορα. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ανεξάρτητα από την ηλικία της κάθε γυναίκας που είχε την πρώτη της περίοδο, αναμενόταν πως θα έμπαιναν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 50. Συνεπώς, το ότι σου ήρθε πιο νωρίς η περίοδος από τις υπόλοιπες φίλες σου, σημαίνει πως έχεις περισσότερες ευκαιρίες γονιμότητας σε ό,τι αφορά τη διάρκεια. 

Είμαι στην εμμηνόπαυση ή την πέρασα;

Με τα συμπτώματα να έχουν ήδη ξεκινήσει, θα καταλάβεις πότε θα έχεις μπει για τα καλά. Ωστόσο, αν θες να είσαι σίγουρη, μία εξέταση αίματος θα διαλύσει τις αμφιβολίες σου. Ειδικότερα, σε αυτή την περίοδο θα βιώσεις αλλαγές στο σώμα σου, ξηρότητα, χαμηλότερη λίμπιντο και σημάδια γήρανσης. Θα καταλάβεις ότι πέρασες την εμμηνόπαυση όταν οι εξάψεις και ο βραδινός ιδρώτας - συμπτώματα που είναι συνήθη- θα σταματήσουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή ίσως είναι η καλύτερη περίοδος για την γυναίκα, που θα νιώσει επιτέλους καλύτερα, βάζοντας σε προτεραιότητα τον εαυτό της.

Εμμηνόπαυση: Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

Όπως προαναφέρθηκε, το να γνωρίζεις τι να περιμένεις και να έχεις προετοιμάσει τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, θα σε βοηθήσει να δεχθείς πιο θετικά τις αλλαγές και το νέο κεφάλαιο στο οποίο εισέρχεσαι. Σύμφωνα με τη Northrup, μαζί με την "προετοιμασία" μπορείς επίσης να εντάξεις στις συνήθειές σου, τη θρεπτική διατροφή, την άσκηση, το να ασχολείσαι με μία δουλειά που σου αρέσει, το να διατηρείς στενές σχέσεις με φίλους και να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου. Όσο κι αν δεν πρόκειται για μία κατάσταση παιχνιδάκι, υπάρχουν τρόποι να τη βιώσεις όσο πιο ομαλά γίνεται. Σίγουρα, θα υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως δεν είναι αυτή η ουσία. Μία συζήτηση με τον γιατρό σου σχετικά με τις αλλαγές, τα συμπτώματα και τις θεραπείες που υπάρχουν θα σου λύσει όλες τις απορίες.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i