Γιατί οι πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί στην εμμηνόπαυση;

Οι πονοκέφαλοι στην εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν και άλλα συμπτώματα, όπως προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.

Εμμηνόπαυση iStock

Εάν είχες πονοκεφάλους στο παρελθόν - ειδικά εάν είχες ημικρανίες - μπορεί να παρατηρήσεις ότι οι ημικρανίες είναι πιο συχνές ή πιο έντονες κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό συμβαίνει λόγω των κυμαινόμενων ορμονικών επιπέδων. Δεν θα πρέπει όμως να πανικοβληθείς καθώς υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπίσεις αυτήν την "απογοητευτική" πτυχή της εμμηνόπαυσης.

Τα πιο κοινά είδη πονοκεφάλων, που μπορούν να σε επηρεάσουν κατά την εμμηνόπαυση είναι οι ημικρανίες και πονοκέφαλοι τάσης δηλαδή οι "κοινοί" πονοκέφαλοι. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πονοκέφαλοι της εμμηνόπαυσης μπορεί να επηρεάσουν και άλλα συμπτώματα της ίδιας περιόδου, όπως προβλήματα ύπνου, άγχος και κατάθλιψη.

Πόσο πιθανοί είναι οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Αρκετά πιθανοί. Μια μελέτη σε περισσότερες από 500 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διαπίστωσε ότι το 13,7% υπέφερε από πονοκεφάλους. Από αυτές, το 82% είπε ότι οι πονοκέφαλοι τους είχαν ξεκινήσει πριν από την εμμηνόπαυση.

Πως μπορείς να μειώσεις τους περι-εμμηνοπαυσιακούς πονοκεφάλους;

► Κράτησε ημερολόγιο. Προσπάθησε να κρατάς ένα ημερολόγιο με τους πονοκεφάλους σου (συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών, των ωρών, των συμπτωμάτων και των πιθανών αιτίων). Αυτό θα βοηθήσει εσένα και το γιατρό σου να εντοπίσεις τυχόν μοτίβα, ειδικά εάν οι πονοκέφαλοί σου συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό σου κύκλο.

► Υιοθέτησε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ελαχιστοποίησε το αλκοόλ, την καφεΐνη και οποιαδήποτε άλλη γνωστή αιτία πονοκεφάλου. Κάνε λίγη αερόβια άσκηση και στόχευσε να κοιμάσαι αρκετά με μια τακτική ρουτίνα.

► Μίλησε με τον γιατρό σου. Οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκληθούν από μια σειρά από διαφορετικές καταστάσεις, πολλές από τις οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μόλις διαγνωστούν.

► Χαλάρωσε. Τα συνιστώμενα μέτρα περιλαμβάνουν γιόγκα, pilates και βελονισμό.

Θα βοηθούσε η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης;

Η Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΗRT) δεν είναι θεραπεία για τις ημικρανίες, αν και όσες έχουν ημικρανίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ορισμένους τύπους Ορμονικής Υποκατάστασης για τον έλεγχο άλλων συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες με πονοκεφάλους αντιδρούν με διαφορικούς τρόπους στη θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης. Γενικά, οι ημικρανίες χειροτερεύουν με την ορμονική θεραπεία.

Εάν παίρνεις θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης για να ελέγξεις άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και διαπιστώσεις ότι επιδεινώνει τους πονοκεφάλους σου, μπορείς να συζητήσεις με τον γυναικολόγο σου ή τον ενδοκρινολόγο σου για να βρεις ποιος είναι ο κατάλληλος τύπος για σας ορμονικής θεραπείας.

Μετά τα 50: Οι πιο απαραίτητες βιταμίνες

Γιατί οι πονοκέφαλοι συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης;

Κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωή τους, περίπου το ½ των γυναικών διαπιστώνουν ότι οι ημικρανίες ή οι πονοκέφαλοι τάσης προκαλούνται εξαιτίας του εμμηνορροϊκού κύκλου. Κατά την προεμμηνοπαυσιακή και εμμηνοπαυσιακή περίοδο, ο εμμηνορροϊκός κύκλος γίνεται πιο ασταθής, εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν ημικρανίες, γι 'αυτό και είναι δυνατόν να αντιμετωπίσεις πιο συχνές και σοβαρές κρίσεις ημικρανίας κατά την εμμηνόπαυση.

► Μεταξύ των γυναικών, που παρουσιάζουν ημικρανίες κατά την εμμηνόπαυση, το 45% θα δει επιδείνωση, το 30-45% δε θα δει καμία αλλαγή και το 15% θα δει βελτίωση.

► Όσοι έχουν μπει στην εμμηνόπαυση μετά την αφαίρεση των ωοθηκών τους (γνωστή ως χειρουργική εμμηνόπαυση) τείνουν να έχουν περισσότερες κρίσεις ημικρανίας.

► Οι ημικρανίες τείνουν να μειώνονται μόλις μπεις στην περίοδο της μετα-εμμηνόπαυσης, Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των γυναικών θα βιώσουν λιγότερες κρίσεις ημικρανίας την περίοδο αυτή.

► Η μέγιστη βελτίωση θα εμφανιστεί δύο έως τρία χρόνια μετά την τελευταία περίοδο, καθώς οι ορμόνες μπορεί να έχουν διακυμάνσεις μέχρι αυτό το χρονικό σημείο.

Τι γίνεται με τους πονοκεφάλους τάσης (κοινοί πονοκέφαλοι);

Οι πονοκέφαλοι τάσης παραμένουν οι ίδιοι ή επιδεινώνονται για το 70% των γυναικών.

Πότε θα πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου;

Επισκέψου τον γιατρό σου, εάν έχεις πονοκεφάλους τακτικά, που διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες, ή εάν ανησυχείς για τους πονοκεφάλους σου.

Πότε πρέπει να επισκεφτείς επειγόντως γιατρό;

Όταν έχεις:

►Ένα σοβαρό πονοκέφαλο, ειδικά όταν μπορεί να σε ξυπνήσει από τον ύπνο ή που εμφανίζεται ξαφνικά σαν κεραυνός.

► Έναν πονοκέφαλο που χειροτερεύει όταν ξαπλώνεις, βήχεις ή κρατάς την αναπνοή σου.

► Οποιαδήποτε αύρα ημικρανίας, που διαρκεί περισσότερο από 60 λεπτά.

► Οποιεσδήποτε αλλαγές στην ακοή, την όραση ή την ισορροπία σου, ή τυχόν συμπτώματα, που δεν αποτελούν μέρος του συνηθισμένου μοτίβου της ημικρανιακής αύρας σου.

► Πυρετό παράλληλα με τον πονοκέφαλό σου.

► Ένα κόκκινο, επώδυνο μάτι, με ή χωρίς αλλαγές στην όρασή σου.

► Ιστορικό καρκίνου ή εάν παίρνεις φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα (ανοσοκατασταλτικά).

► Εάν ανησυχείς για τον πονοκέφαλό σου για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Από την Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (eletem.org)

Μεγαλώνουμε με υγεία: Τι αλλάζει στο σώμα μας μετά τα 50;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i