Μεγαλώνουμε με υγεία: Τι αλλάζει στο σώμα μας μετά τα 50;

Τι συμβαίνει στο σώμα και στον οργανισμό μας όσο μεγαλώνουμε; Πολλά συμβαίνουν - και αρκετά από αυτά τα λες και θετικά!

εμμηνόπαυση μεγαλώνοντας εικόνα σώματος istock

Το να μεγαλώνουμε είναι καλό! Το να μεγαλώνουμε με υγεία είναι ακόμη καλύτερο γιατί σημαίνει ότι μπορούμε να απολαμβάνουμε τα χρόνια που περνάνε, τα χρόνια που έρχονται και να γευόμαστε τους καρπούς από τα χρόνια που έχουμε ζήσει. Τι συμβαίνει, όμως, στον οργανισμό και στη συμπεριφορά μας καθώς μπαίνουμε στα "χρυσά χρόνια";

Η ηλικία μετά τα 60 ονομάζεται από πολλούς "χρυσά χρόνια" και γι' αυτό υπάρχει καλός λόγος. Το να μεγαλώνει κανείς έχει τα προνόμιά του. Πρώτον, είναι καλός στο να χρησιμοποιεί αυτά που έμαθε. Αυτό ονομάζεται κρυσταλλική νοημοσύνη, και συνεχίζει να βελτιώνεται, ακόμα και μετά τα 65 ή 70 χρόνια.

Ευχάριστος χαρακτήρας

Τελικά μπορεί να μην είναι κάποιος γκρινιάρης ηλικιωμένος/ηλικιωμένη. Πιθανότατα γίνεται κανείς πιο ευχάριστος καθώς γερνάει, τουλάχιστον στα 60 του. Είναι επίσης πιθανό να είναι πιο ευτυχισμένος και λιγότερο διατεθειμένος να θυμώσει. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλάβει ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά έχουν κάποιες θεωρίες: Οι ηλικιωμένοι μπορεί να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να επικεντρώνονται περισσότερο στο πώς να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη ζωή.

Καλύτερη επικοινωνία με τους άλλους

Κάθε άνθρωπος (συνήθως) είναι πιο συντονισμένος με τα συναισθήματα των άλλων στα 40 του παρά σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής του. Αυτή η διορατικότητα για το πώς σκέφτονται και αισθάνονται οι άλλοι μπορεί να κάνει τη ζωή με τους αγαπημένους του ευκολότερη και να τον βοηθήσει να συνεννοείται καλύτερα με τους συναδέλφους του.

Διαβάστε Επίσης

Καλύτερο σεξ

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μετά τα 50 ή τα 60 μπορεί να κάνουν σεξ λιγότερο συχνά από ότι όταν ήταν νεότερες, αλλά το κάνουν να μετράει: Η σεξουαλική ικανοποίηση βελτιώνεται με την ηλικία.

Διαβάστε Επίσης

Αλλάζει η γεύση

Καθώς μεγαλώνει κανείς, τα φάρμακα, οι ασθένειες (κρυολογήματα, γρίπη, ασθένειες των ούλων κ.λπ.) και οι αλλεργίες μπορούν να αλλάξουν την αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης του. Και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τη διατροφή και την υγεία του, οπότε μπορεί να προτιμάει στα φαγητά περισσότερα καρυκεύματα, ελαιόλαδο, βότανα όπως δεντρολίβανο και θυμάρι, σκόρδο, κρεμμύδι, πιπεριές ή μουστάρδα. Απλά πρέπει να μείνει μακριά από το αλάτι.

Πρωινό ξύπνημα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει κανείς το πρωινό άτομο που πάντα ήθελε να είναι στα 60 του. Το πρόγραμμα ύπνου μπορεί να αλλάξει με το γήρας, καθώς οι άνθρωποι τείνουν να κοιμούνται και να ξυπνούν νωρίτερα. Αυτό φαίνεται να λειτουργεί καλά.

Τέλος οι ημικρανίες

Μετά τα 70, οι ημικρανίες που μπορεί να ταλαιπωρούσαν κάποιον για μεγάλο μέρος της ζωής του, είναι πιθανό να εξαφανιστούν. Πολύ μικρό ποσοστό γυναικών και ανδρών άνω των 70 ετών εξακολουθούν να αναφέρουν ημικρανίες.

Θετική επίδραση της καθημερινής εργασίας

Η πρόωρη συνταξιοδότηση μπορεί να μην είναι το καλύτερο πράγμα για την υγεία - εκτός αν έχει κανείς μια διασκεδαστική δεύτερη καριέρα. Οι άνθρωποι που εργάζονται σκληρά σε μια δουλειά που απολαμβάνουν ζουν περισσότερο. Σε συνδυασμό με καλούς φίλους και έναν καλό γάμο, η παραγωγική εργασία είναι ό,τι καλύτερο για τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους.

Ο φόβος δεν είναι φίλος

Μπορεί μεγαλώνοτνας να ανησυχεί κανείς περισσότερο για θέματα υγείας, όπως ένασπάσιμο των οστών. Αλλά είναι πιο πιθανό να πέσει αν φοβάται ότι θα πέσει: Μελέτες διαπιστώνουν ότι περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων άνω των 65 ετών έχουν αυτόν τον φόβο. Και είναι κατανοητό, επειδή οι πτώσεις είναι η κύρια αιτία τραυματισμών για τους ηλικιωμένους.

Αυτοπεποίθηση

Η αυτοεκτίμηση αυξάνεται καθώς κανείς γερνά, όπως και οι οικονομικές απολαβές, η εκπαίδευση, η καλή υγεία και η απασχόληση. Αλλά μειώνεται μετά τα 60. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι αρχίζουν να έχουν προβλήματα υγείας και να αναζητούν έναν νέο σκοπό ζωής μετά τη συνταξιοδότηση. Με την αύξηση της διάρκειας ζωής, τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής και την εργασία σε μεγαλύτερη ηλικία, μπορεί να τονωθεί και η αυτοπεποίθηση.

Λιγότερο άγχος

Οι baby boomers και οι ηλικιωμένοι ενήλικες αναφέρουν λιγότερο άγχος από τους νεότερους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση "Stress in America” της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι το άγχος εξαφανίζεται εντελώς. Τα προβλήματα υγείας και αυτά που σχετίζονται με τα οικονομικά, εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά οι ηλικιωμένοι τα διαχειρίζονται καλύτερα.

Βαρύτητα και ύψος

Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος ηλικιακά, τόσο περισσότερο τον επηρεάζει η βαρύτητα. Τα διαστήματα μεταξύ των οστών στη σπονδυλική στήλη, που ονομάζονται σπόνδυλοι, έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το ύψος και να κάνει κάποιον πιο κοντό όσο μεγαλώνει.

Μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές

Οι άνω των 60 ετών τείνουν να ψηφίζουν περισσότερο στις εκλογές από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, γεγονός που σημαίνει περισσότερη εξουσία ψήφου σε θέματα που έχουν σημασία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i