Εμμηνόπαυση: Το σύμπτωμα που υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Εμμηνόπαυση iStock

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσική φάση στη ζωή μιας γυναίκας, που χαρακτηρίζεται από τη διακοπή της εμμήνου ρύσεως και μια σειρά σωματικών και συναισθηματικών αλλαγών. Ενώ οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις αναγνωρίζονται ευρέως ως κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων και ενός υψηλότερου κινδύνου για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Αυτή η αποκάλυψη παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του 2023 της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στη Φιλαδέλφεια και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις μεταξύ των ειδικών σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της ένωσης.

Τι είναι οι εξάψεις της εμμηνόπαυσης;

Οι εξάψεις, που συχνά συνοδεύονται από νυχτερινές εφιδρώσεις, είναι η άβολη  αίσθηση που χαρακτηρίζεται από ξαφνικά αισθήματα υπερβολικής ζέστης και άφθονη εφίδρωση. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως σηματοδοτούν ότι ένα άτομο βρίσκεται σε περιεμμηνόπαυση, η οποία είναι η μεταβατική φάση που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, ή ότι έχει ήδη μπει στην εμμηνόπαυση, που ορίζεται από την απουσία εμμήνου ρύσεως για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Εξάψεις και νόσο του Αλτσχάιμερ

Μια πρωτοποριακή μελέτη που διεξήχθη το 2022 έριξε φως σε μια μέχρι τότε άγνωστη σχέση μεταξύ των εξάψεων και της υγείας του εγκεφάλου. Αυτή η έρευνα διαπίστωσε ότι τα άτομα που παρουσιάζουν εξάψεις έχουν υψηλότερα επίπεδα ενός βιοδείκτη εγκεφάλου γνωστού ως υπερένταση λευκής ουσίας. Αυτές οι ανωμαλίες της λευκής ουσίας έχουν συσχετιστεί σταθερά με αυξημένο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη γνωστική έκπτωση.

Η Rebecca Thurston, PhD, διευθύντρια Γυναικείας Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, η οποία συνέγραψε τη μελέτη του 2022, τόνισε: "Οι εξάψεις, ιδιαίτερα αυτές που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, έχουν συνδεθεί με φτωχότερη γνωστική λειτουργία και προηγούμενη εργασία, δείκτες φτωχότερης εγκεφαλικής υγείας". Βασιζόμενοι σε αυτό το θεμέλιο, η Thurston και οι συνεργάτες της ξεκίνησαν μια νέα μελέτη για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ των εξάψεων και των βιοδεικτών της νόσου του Alzheimer.

Η σημασία αυτής της έρευνας υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των ατόμων που ζουν με τη νόσο του Αλτσχάιμερ είναι γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία από την Ένωση Αλτσχάιμερ. Αυτό το ανησυχητικό στατιστικό υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης του πιθανού ρόλου των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης στην ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Ενώ η μελέτη εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ των εξάψεων και της νόσου του Αλτσχάιμερ, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η συσχέτιση δεν ισούται με την αιτιότητα. Η μελέτη δεν μπορεί να καταλήξει οριστικά στο συμπέρασμα ότι η εμφάνιση εξάψεων κατά την εμμηνόπαυση προκαλεί άμεσα τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Ο Nikhil Palekar, MD, διευθυντής του Κέντρου Αριστείας του Stony Brook για τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, προέτρεψε την προσοχή και τόνισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα: "Απαιτούνται περισσότερες διαχρονικές μελέτες για να εξεταστεί προσεκτικά η σχέση μεταξύ των μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων και του κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ".

7 ερωτήσεις για την εμμηνόπαυση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα δεν πρέπει να είναι αιτία πανικού. Οι εξάψεις και οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι χαρακτηριστικά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση λόγω μειωμένων επιπέδων οιστρογόνων σε αυτό το στάδιο της ζωής. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα άτομα δεν πρέπει να ανησυχούν αδικαιολόγητα από αυτά τα ευρήματα, αλλά μάλλον να τα χρησιμοποιούν ως βάση για συζήτηση με τους γιατρούς τους. 

Όπως εξηγεί η Asima Ahmad, MD, MPH, FACOG, επικεφαλής ιατρός και συνιδρυτής της Carrot Fertility, "Με οποιαδήποτε συμπτώματα μπορεί να αντιμετωπίζετε, είναι σημαντικό να έχετε έναν ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο με τον γιατρό σας". Και προσθέτει, "Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για τις ιατρικές παθήσεις, τις ασθένειες, τους παράγοντες κινδύνου και τρόπους πρόληψης και θεραπείας τους. Καθώς συνεχίζουμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την εμμηνόπαυση, τα αγγειοκινητικά συμπτώματα και άλλες ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας ενημερώσει για νέες γνώσεις και συστάσεις σχετικά με τη διαχείριση των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων και την πρόληψη άλλων καταστάσεων."

Εμμηνόπαυση: Ευθύνεται για αργό μεταβολισμό και αύξηση βάρους;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i