Καρκίνος του μαστού: Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Στον καρκίνο του μαστού, ο συγχρονισμός είναι το παν. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί, τόσο πιο ευνοϊκή είναι η πρόγνωση.

Καρκίνος του μαστού iStock

Γράφει η Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη, MD, PhD, FEBS, CΕBS, Χειρουργός Μαστού, Διευθύντρια Κλινικής Μαστού, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Πρόεδρος Ιδρύματος Build a Bridge.

Ο ορισμός του πρώιμου καρκίνου του μαστού, αποτελεί μια πρόκληση, ένα ερώτημα που απασχολεί τα μέγιστα την επιστημονική κοινότητα. Καθώς οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου και οι ερευνητές συνεχίζουν να παλεύουν με την πολυπλοκότητα αυτής της ασθένειας, είναι σαφές ότι ο δρόμος για καλύτερα αποτελέσματα βρίσκεται στο να πολεμήσεις τον καρκίνο του μαστού στα σπάργανά του. Ποια είναι η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού και ποιες είναι οι νέες και πολλά υποσχόμενες εξελίξεις στον ορίζοντα;

Τι είναι ο πρώιμος καρκίνος του μαστού

Ο ορισμός του πρώιμου καρκίνου του μαστού δεν είναι απλή υπόθεση. Για την επιστημονική κοινότητα, το "πρώιμο" σημαίνει καρκίνο του μαστού που δεν έχει κάνει μετάσταση, αλλά περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα. Στο αρχικό του στάδιο, ο καρκίνος του μαστού υπάρχει ως μια προκαρκινική οντότητα, γνωστή ως στάδιο 0 ή DCIS (καρκίνωμα in situ). Πέρα από αυτό, υπάρχουν στάδια όπου το μέγεθος του όγκου παραμένει μικροσκοπικό και οι λεμφαδένες δεν έχουν ακόμη επηρεαστεί. Ένας κρίσιμος καθοριστικός παράγοντας της πρόγνωσης ενός ασθενούς είναι ο τύπος του όγκου (η μοριακή υπογραφή), που διαμορφώνει το προτεινόμενο σχέδιο θεραπείας. Στον καρκίνο του μαστού, ο συγχρονισμός είναι το παν. Όσο πιο νωρίς διαγνωστεί, τόσο πιο ευνοϊκή είναι η πρόγνωση.

Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Σήμερα, υπάρχει μια αίσθηση αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές θεραπείας του καρκίνου του μαστού. Αυτή η αισιοδοξία βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την έγκαιρη διάγνωση και το οπλοστάσιο των διαθέσιμων επιλογών θεραπείας. Ο πρώτος πυλώνας, η έγκαιρη διάγνωση, επικεντρώνεται στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας πρόληψης. Οι προληπτικές εξετάσεις και οι τροποποιήσεις του τρόπου ζωής στοχεύουν να διασφαλίσουν ότι η πλειονότητα των γυναικών με καρκίνο του μαστού εντοπίζεται σε πρώιμο, διαχειρίσιμο στάδιο, ελαχιστοποιώντας το χρόνο μεταξύ της εμφάνισης και της διάγνωσης.

Η δύναμη της στοχευμένης θεραπείας

Ο δεύτερος πυλώνας περιστρέφεται γύρω από την αδιάκοπη αναζήτηση πιο αποτελεσματικών φαρμάκων. Η Ογκολογική Φαρμακευτική Βιομηχανία είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη ολοένα και πιο στοχευμένων θεραπειών, που υπόσχονται καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και μεγαλύτερες περιόδους χωρίς ασθένειες. Ακόμη και οι επιθετικές μορφές καρκίνου του μαστού μπορεί σύντομα να υποχωρήσουν σε θεραπείες που παρέχουν αποτελέσματα παρόμοια με τις λιγότερο επιθετικές αντίστοιχές τους. Καθώς διευρύνεται η κατανόησή μας για τα γονίδια που συνδέονται με τον κληρονομικό καρκίνο του μαστού, οικογένειες με ύποπτες μεταλλάξεις αλλά ασαφή αποτελέσματα γενετικών εξετάσεων μπορεί να βρουν απαντήσεις που προσφέρουν ηρεμία.

Ενδυνάμωση των επιζώντων από τον καρκίνο του μαστού

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τους ασθενείς που θριάμβευσαν έναντι του καρκίνου του μαστού, γιατί είναι η πλειοψηφία. Το "δικαίωμα στη λήθη" είναι το αναφαίρετο προνόμιό τους – ένα δικαίωμα που περιλαμβάνει όχι μόνο την υγεία τους αλλά και την εργασία τους, το κοινωνικό τους περιβάλλον, την ασφαλιστική επιλεξιμότητα και την πιστοληπτική τους ικανότητα. Είναι να πιστεύουν σε μια ζωή μετά τον καρκίνο του μαστού, καθώς προχωρούν.

Τι γίνεται όμως με εκείνους με μεταστατικό καρκίνο του μαστού; Για αυτούς, η παραίτηση δεν είναι επιλογή. Η σύγχρονη ιατρική έχει κάνει σημαντικά βήματα στην παράταση του προσδόκιμου ζωής για αυτούς τους ασθενείς. Μερικά άτομα έχουν ζήσει σε άριστη κατάσταση με μεταστατικό καρκίνο των οστών για πάνω από μια δεκαετία, χάρη στη δύναμη των σύγχρονων θεραπειών. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ακόμη περισσότερων νικών, με νέα φάρμακα να είναι έτοιμα να εισέλθουν στην αγορά.

Στον καρκίνο του μαστού, η έγκαιρη διάγνωση είναι ο βασικός τρόπος που μας οδηγεί μπροστά. Παρέχει τη δυνατότητα παρέμβασης σε στάδιο που η νόσος είναι πιο ευάλωτη, ενισχύοντας τις πιθανότητες πλήρους ανάρρωσης. Καθώς συνεχίζουμε να κατανοούμε την ασθένεια και διευρύνουμε το θεραπευτικό μας οπλοστάσιο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί μια μέρα να πάψει να είναι ο τρομερός εχθρός που είναι σήμερα. Η ελπίδα, τελικά, είναι η κινητήρια δύναμη που μας ωθεί προς ένα μέλλον όπου ο καρκίνος του μαστού είναι απλώς ένα ακόμη εμπόδιο που κατακτάμε.

Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη
Δρ. Φιορίτα Πουλακάκη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i