Πώς μπορείς να ξεπεράσεις την κατάθλιψη που προκαλεί η εμμηνόπαυση;

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου.

Κατάθλιψη στην εμμηνόπαυση iStock

Αν μας ζητούσες να παρομοιάσουμε με κάτι τις διακυμάνσεις των συναισθημάτων κατά την εμμηνόπαυση, που αλλάζουν απίστευτα και με ταχείς ρυθμούς, αυτό θα ήταν το roller coaster, το τρενάκι του λούνα παρκ, που σε ανεβάζει αλλά και σε ρίχνει με φόρα και (σχεδόν) απότομα στην κατάθλιψη. Μερικές ημέρες μπορεί να ξεκινάς χαρούμενα και να καταλήγεις σε υπερσυγκίνηση ή κλάμα, ενώ άλλες φορές να συμβαίνει το αντίστροφο. Οι περισσότερες γυναίκες στην εμμηνόπαυση βιώνουν διακυμάνσεις στη διάθεσή τους και αυτό ως έναν βαθμό είναι φυσιολογικό, επειδή έχει να κάνει με τις ορμόνες. Όταν τα οιστρογόνα αρχίζουν να πέφτουν, νιώθεις άγχος και έντονη θλίψη. Πώς μπορείς να την ξεπεράσεις;

ΤΑ ΣΥΜΠΤΏΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΥΠΟΨΙΆΣΟΥΝ

Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση ψυχικής υγείας που επηρεάζει τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Πάτροκλο Παπαδάκη, τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβανες.

• Αισθήματα λύπης, απάθειας ή κενού.

• Εύκολη κόπωση ή απώλεια της ενεργητικότητας.

• Ιδέες ενοχής και αναξιότητας.

• Δυσκολία στη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη λήψη αποφάσεων.

• Αλλαγές στην όρεξη, αλλαγές βάρους ή και τα δύο.

• Αϋπνία ή υπερυπνία, σχεδόν καθημερινά.

ΟΙ ΠΑΡΆΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΆΘΛΙΨΗΣ

Αν και οι ερευνητές δε γνωρίζουν ακριβώς γιατί η κατάθλιψη είναι πιο συχνή κατά την εμμηνόπαυση, είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνισή της.

• Φυσιολογικοί παράγοντες: Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν. Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη πέφτουν και αυτές οι ορμονικές αλλαγές επηρεάζουν τη χημεία, τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα οιστρογόνα ενισχύουν την επίδραση ορισμένων νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές συμβάλλουν στη ρύθμιση της διάθεσης. Όταν τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται, επηρεάζεται η ισορροπία αυτών των χημικών ουσιών.

• Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες: Ο ψυχολογικός και κοινωνικός αντίκτυπος της εμμηνόπαυσης μπορεί, επίσης, να επηρεάσει την ψυχική υγεία. Αν και αρκετές γυναίκες πιστεύουν ότι η εμμηνόπαυση και η γήρανση είναι ένα ακόμα στάδιο της ζωή τους, άλλες γυναίκες αισθάνονται ότι γερνούν και χάνουν τη νεανικότητά τους. Αυτό προκαλεί την αίσθηση απώλειας που ενδέχεται να οδηγήσει σε καταθλιπτικά συμπτώματα.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ

Εκτός από την εμμηνόπαυση, άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, όπως:

• Χρόνιες παθήσεις υγείας: Η ύπαρξη μιας χρόνιας κατάστασης υγείας αποτελεί παράγοντα κινδύνου για κατάθλιψη στη μέση ηλικία και συμπίπτει με την εμμηνόπαυση, όπως ο υποθυρεοειδισμός, που τα χαμηλά επίπεδα της ορμόνης του θυρεοειδούς αδένα στον οργανισμό προκαλούν κόπωση και αίσθημα κατάπτωσης και θλίψης.

• Τρόπος ζωής: Σε μελέτες έχει βρεθεί μια συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και ορισμένων συμπεριφορών, ιδιαίτερα του καπνίσματος και η μη άσκηση σωματικής δραστηριότητας. Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι το κάπνισμα ή η έλλειψη άσκησης προκαλεί κατάθλιψη, αλλά ότι η κατάθλιψη είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν αυτές τις συνήθειες.

• Χειρουργική εμμηνόπαυση: Εάν ένα άτομο υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ωοθηκών, μπαίνει στην εμμηνόπαυση πιο γρήγορα από το σύνηθες. Αυτό, καθώς και η ίδια η διαδικασία, μπορεί να προκαλέσει άγχος, στρες και κατάθλιψη.

ΟΙ 4 ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

Εκτός από την καλή διατροφή, την άσκηση και τον επαρκή ύπνο, υπάρχουν μερικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν:

1. Άκου μουσική: Ως "αντίδοτο" στα συμπτώματα και στην κατάθλιψη μπορεί να λειτουργήσει η μουσική, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Και αυτό γιατί η μουσική
έχει την ικανότητα να διεγείρει την έκκριση νευροδιαβιβαστών (όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη, οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη) που μειώνουν τα επίπεδα ορμονών
του στρες στον οργανισμό, όπως η κορτιζόλη.

2. Πάρε βαθιές αναπνοές: Η ενσυνείδητη ρυθμική αναπνοή μπορεί να σε ανακουφίσει από το άγχος. Οι διακυμάνσεις της διάθεσης διαταράσσουν το κανονικό μοτίβο της αναπνοής σου, οπότε, αν νιώθεις θυμό, ανησυχία ή άγχος,
βρες ένα ήσυχο μέρος χωρίς περισπασμούς και θορύβους και πάρε μερικές μεγάλες, αργές και βαθιές αναπνοές. Μια καλή ιδέα που θα σε βοηθήσει είναι να κατεβάσεις μία από τις πολλές διαθέσιμες εφαρμογές ρυθμικής αναπνοής. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας ή και μη, είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρεις!

3. Σκέψου θετικά: Μια φράση που έχεις ακούσει αμέτρητες φορές – κι όμως, θα σου φανεί ωφέλιμη. Δες το σαν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σου όπου θα έχεις περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σου και την ευκαιρία να ασχοληθείς με καινούρια  πράγματα. Σε ορισμένες έρευνες προτείνονται συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), η οποία διδάσκει δεξιότητες που καταπολεμούν την αρνητική σκέψη και βελτιώνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η κακή διάθεση και η θλίψη, ο άστατος ύπνος και οι ενοχλητικές εξάψεις.

4. Δοκίμασε κάτι καινούριο: Η εμμηνόπαυση συνήθως συμπτίπτει με μια στρεσογόνα περίοδο στη ζωή των γυναικών, όπου αλλάζουν πολλά, τα παιδιά φεύγουν για σπουδές ή ανησυχούν για το μέλλον. Δοκίμασε τον εθελοντισμό ή την εγγραφή σε κάποιο μάθημα δημιουργικής γραφής, που θα βελτιώσει την αυτοεκτίμηση και τη διάθεσή σου.

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i