Το AIDS τελειώνει το 2030 | 5 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τον HIV

Πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει από τότε που ανακαλύφθηκε η ασθένεια το 1983 και τι πρέπει να γίνει ακόμα για να μπει τελεία στον HIV, τον ιό του AIDS.

aids istock

Η 1η Δεκεμβρίου είναι μια ημέρα μνήμης για όσες και όσους χάθηκαν τις περασμένες δεκαετίες από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS, όσο ακόμα η HIV λοίμωξη δεν ήταν μια χρόνια και διαχειρίσιμη κατάσταση όπως είναι σήμερα. Είναι όμως και μία μέρα διεκδίκησης για όσα μένουν ακόμα να επιτευχθούν στο πεδίο της πρόληψης, της καταπολέμησης του στίγματος, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων.

Σύμφωνα με νέα έκθεση από το UNAIDS δείχνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος που θα τερματίσει το AIDS. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στην προετοιμασία και την αντιμετώπιση μελλοντικών πανδημιών και θα προωθήσει την πρόοδο προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η έκθεση, "The Path that Ends AIDS", περιέχει δεδομένα και μελέτες που τονίζουν ότι ο τερματισμός του AIDS είναι μια πολιτική και οικονομική επιλογή και ότι οι χώρες και οι ηγέτες που ακολουθούν ήδη αυτό το μονοπάτι επιτυγχάνουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η Μποτσουάνα, η Εσβατίνι, η Ρουάντα, η Τανζανία και η Ζιμπάμπουε έχουν ήδη πετύχει τους στόχους "95-95-95". Αυτό σημαίνει ότι το 95% των ανθρώπων που ζουν με HIV γνωρίζουν την κατάστασή τους HIV, το 95% των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι ζουν με τον ιό HIV λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία και το 95% των ατόμων που βρίσκονται σε θεραπεία καταστέλλονται από ιούς. Άλλες 16 άλλες χώρες, οκτώ από αυτές στην υποσαχάρια Αφρική, την περιοχή που αντιπροσωπεύει το 65% όλων των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, πλησιάζουν τον στόχο.

Η πρόοδος είναι ισχυρότερη στις χώρες και τις περιοχές που έχουν τις περισσότερες οικονομικές επενδύσεις, όπως στην ανατολική και νότια Αφρική, όπου οι νέες μολύνσεις HIV έχουν μειωθεί κατά 57% από το 2010.

Χάρη στη στήριξη και την επένδυση για τον τερματισμό του AIDS στα παιδιά, το 82% των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που ζουν με HIV παγκοσμίως είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία το 2022, από 46% το 2010. Αυτό οδήγησε σε μείωση κατά 58% του νέου HIV μολύνσεις μεταξύ των παιδιών από το 2010 έως το 2022, ο χαμηλότερος αριθμός από τη δεκαετία του 1980.

Τι να μην πεις ποτέ σε κάποιον που έχει τον ιό HIV

 

5 πράγματα που δεν ξέρεις για το AIDS

Η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινής γνώμης δε γνωρίζει ότι με την τήρηση της αγωγής ο ιός δεν ανιχνεύεται στο αίμα και άρα το άτομο γίνεται μη μεταδοτικό ακόμα και σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, η περίφημη εξίσωση U=U (Undetectable = Untransmittable). Δες και τι άλλο πρέπει να γνωρίζεις.

1. Τα άτομα με HIV σήμερα μπορούν να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή

Η διάγνωση του HIV ήταν θανατική ποινή πριν από 25 χρόνια. Αλλά αυτό απέχει πολύ σήμερα, χάρη στις αντιρετροϊκές θεραπείες αιχμής που λειτουργούν διατηρώντας χαμηλά τα φορτία ιών των ασθενών, βοηθώντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα να παραμείνει ισχυρό. Η απλή πρόσβαση στην αντιρετροϊκή θεραπεία έχει μετατρέψει τον HIV σε χρόνια ασθένεια, επιτρέποντας στους ανθρώπους να ζήσουν σχεδόν φυσιολογική διάρκεια ζωής. Στο μέλλον, μπορεί να γίνει ευκολότερο για τους ασθενείς να παραμείνουν στα συνταγογραφούμενα σχήματά τους ώστε να μην σταματούν να παίρνουν τα φάρμακά τους.

2. Έχουν γίνει βήματα στο μέτωπο της πρόληψης

Το ιερό δισκοπότηρο για τον τερματισμό της μετάδοσης του HIV θα ήταν ένα εμβόλιο - ένα εργαλείο που οι επιστήμονες μελετούν, με τη μορφή ενός φαρμάκου που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα για να καταπολεμήσει τον ιό και στη συνέχεια το ενισχύει για να έχει ισχυρή απόκριση.

Επίσης σε φάση ανάπτυξης βρίσκεται και ένας κολπικός δακτύλιος που περιέχει ένα αντιρετροϊκό φάρμακο, που μπορεί να αποδειχθεί ότι ενδυναμώνει τις γυναίκες και τα κορίτσια να προστατεύονται από τον ιό HIV.

Μάλιστα, δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές Φάσης 3 έδειξαν ότι ο δακτύλιος μείωσε σημαντικά τη συχνότητα εμφάνισης του HIV κατά περισσότερο από το ήμισυ στις γυναίκες άνω των 21 ετών και μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν καλά ανεκτή σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών.

 

3. Υπάρχουν δημογραφικά στοιχεία που δείχνουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να προσβληθεί κάποιος από τη νόσο

Αυτό το αποθαρρυντικό στατιστικό μπορεί να σε εκπλήξει: Παρά τα μεγάλα βήματα που έχουν γίνει στην πρόληψη και τη θεραπεία του HIV, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα του ΕΟΔΥ οι νέες διαγνώσεις HIV στην Ελλάδα για το πρώτο δεκάμηνο του 2023 είναι 531, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι, όπου κατά το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 448 διαγνώσεις. Η αύξηση αυτή πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά, καθώς ενδέχεται να οφείλεται και σε αύξηση του αριθμού των διενεργούμενων εξετάσεων μετά την πανδημία, αλλά σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των αναγκαίων βημάτων στο πεδίο της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και δημιουργεί μεγαλύτερες ανάγκες στο πεδίο της θεραπείας που πρέπει αποφασιστικά να καλυφθούν.

Ταυτόχρονα υπάρχει και το ζήτημα των καθυστερημένων διαγνώσεων, καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS (ΕΕΜΑΑ), από τις νέες διαγνώσεις του 2022, 198 (52,5%) είχαν <350 κύτταρα/mm3 και 126 (33,4%) είχαν <200 κύτταρα/mm3, ενώ 10,6% άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν προχωρημένη νόσο AIDS. Η έναρξη διάθεσης της PrEP (Pre–Exposure Prophylaxis) τους επόμενους μήνες αναμένεται να επιφέρει ουσιαστική βελτίωση με κατεύθυνση από τη μείωση των διαγνώσεων στην ελάττωση των νέων μεταδόσεων. Δυστυχώς, ως χώρα καθυστερήσαμε στην διάθεσή της. Επίσης, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη προσοχής των δεδομένων που δείχνουν πως οι καθυστερημένες διαγνώσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες στις γυναίκες (72,6%) στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%) και στους άνω των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%).

 

4. Σε μεγάλο μέρος της Αφρικής, το HIV/AIDS παραμένει και απειλεί κορίτσια και γυναίκες

Οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να πλήττονται δυσανάλογα, ιδιαίτερα στην υποσαχάρια Αφρική. Παγκοσμίως, 4.000 νεαρές γυναίκες και κορίτσια μολύνονταν από τον ιό HIV κάθε εβδομάδα το 2022. Μόνο το 42% των περιοχών με συχνότητα εμφάνισης HIV άνω του 0,3% στην υποσαχάρια Αφρική καλύπτονται επί του παρόντος με ειδικά προγράμματα πρόληψης του HIV για έφηβες και νεαρές γυναίκες. Ένα μεγάλο μέρος αυτού, οφείλεται στο γεγονός ότι, ειδικά σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, οι γυναίκες δεν έχουν ουσιαστικά καμία εξουσία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τη σεξουαλική και αναπαραγωγική τους υγεία. Λόγω των κοινωνικών κανόνων, πολλές γυναίκες δυσκολεύονται, αν όχι αδύνατο, να κάνουν ασφαλές σεξ και να χρησιμοποιούν προφυλακτικά.
 

5. Υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το 50% των millennials λέει ότι θέλει περισσότερες πληροφορίες για την ασθένεια και το 63% λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να δαπανήσει περισσότερα τόσο για τη θεραπεία όσο και για την πρόληψη του HIV/AIDS. Είναι 2023, όχι 1985, αλλά πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι κολλημένοι σε παλιές πληροφορίες και δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν νέες θεραπείες και προληπτικά εργαλεία, καθώς και πόσο εύκολο και γρήγορο είναι αυτές τις μέρες να μάθουν εάν έχουν HIV.

Καθοριστικός είναι ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οι κοινότητες στο πεδίο της πρόληψης και της προαγωγής της εξέτασης για τον HIV τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και στις ίδιες τις ευάλωτες στον HIV κοινότητες. Η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας "Checkpoint σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι μια πρωτοβουλία της Θετικής Φωνής, με την υποστήριξη του AHF, που παρέχει υπηρεσίες εξέτασης και συμβουλευτικής γρήγορα, εμπιστευτικά και δωρεάν και από την οποία προέκυψε το 20% των φετινών διαγνώσεων. Το Ref Checkpoint, η δομή της Θετικής Φωνής που απευθύνεται σε μετακινούμενους πληθυσμούς που πολλές φορές δεν φέρουν καν νομιμοποιητικά έγγραφα, τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη για το 2023 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.


Η Θετική Φωνή διεκδικεί:

- την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον HIV βασισμένο στο τρίπτυχο "Πρόληψη-Φροντίδα-Δικαιώματα".

- την ενίσχυση των Μονάδων Λοιμώξεων με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

- πολιτικές καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων και την καθολικη κάλυψη των αναγκών για υπηρεσίες μείωσης βλάβης που απευθύνονται τους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i