Τι να μην πεις ποτέ σε κάποιον που έχει τον ιό HIV

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, συγκεντρώσαμε 5 ερωτήσεις που είναι καλό να αποφύγεις να κάνεις σε ένα άτομο που διαγνώστηκε θετικό.

φιλες iStock

Είναι αλήθεια πως ελάχιστοι άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα του ιού HIV, πόσω μάλλον στη χώρα μας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να μην γνωρίζουν το πώς να μιλήσουν σε έναν άνθρωπο που έχει AIDS. Αν ένας φίλος νιώσει την ανάγκη να το μοιραστεί μαζί σου ή απλά γνωρίζεις για την κατάστασή του, παρακάτω παραθέσαμε 6 πράγματα που καλύτερα να μην του πεις ποτέ, αν πράγματι διαγνώστηκε με τον ιό του HIV. Μπορεί πάνω απ'όλα οι προθέσεις σου να είναι καλές, ωστόσο αυτό που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στη θέση του, συνειδητοποιώντας πως ίσως αυτά που θα βγουν από το στόμα τους να μην ακουστούν με την ίδια καλοσυνάτη διάθεση. Ποια είναι αυτά;

- Μη ρωτήσεις αν είναι καθαρός! Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μοιάζει σαν μια κουλ ερώτηση, που θα σου εξοικονομήσει χρόνο, ωστόσο είναι καλύτερο να ρωτήσεις πώς πηγαίνει η υγεία του και πώς ήταν οι τελευταίες εξετάσεις του. Το αν είναι καθαρός, υπονοεί ότι υπήρξε κάποια στιγμή βρώμικος. Συνεπώς, δεν είναι ωραίο να τον οδηγήσεις να κάνει αυτό τον συνειρμό. 

- Μη ρωτήσεις πώς κόλλησε ή ποιος τον κόλλησε! Αποτελούν πολύ προσωπικές ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να μην έχεις το δικαίωμα να ρωτήσεις. Μπορεί να συνέβη μέσω σεξουαλικής πράξης ή από μολυσμένη βελόνα ή μετάγγιση αίματος. Όποια κι αν ήταν η διαδικασία, δεν είναι σωστό να ανοίξεις αυτή την κουβέντα. Το ίδιο ισχύει και για το ποιος μετέδωσε τον ιό, δεδομένου ότι μπορεί να αποτελεί μία επώδυνη ανάμνηση. Μπορεί από την άλλη, ο άνθρωπος αυτός να ντρέπεται να σου εκμυστηρευτεί την εμπειρία του, επομένως καλύτερα να αποφύγεις να θέσεις αυτά τα ερωτήματα. 

- Μην αναφερθείς ποτέ στο άτομο αυτό λες και είναι άρρωστος! Όσο κι αν έτυχε να προσβληθεί από τον ιό, δεν σημαίνει πως η εικόνα του πρέπει να είναι λες και έχει κάποιο κρύωμα ή άλλη αρρώστια. Ναι, είναι μία χρόνια κατάσταση, όμως με τη σωστή παρακολούθηση και θεραπεία, ένα άτομο με AIDS έχει μια αρκετά φυσιολογική ζωή. 

- Μη ρωτήσεις αν έχεις AIDS ο / η σύντροφός του! Δεν θα έπρεπε να σε αφορά αυτό, καθώς πάλι είναι μια πολύ προσωπική ερώτηση. Ωστόσο, κάποιος που λαμβάνει καθημερινά την αγωγή του και ζει με τον ιό αλλά έχει σταθερό και μόνιμα κατεσταλμένο ιικό φορτίο, συνήθως μετά από 6 μήνες οι εξετάσεις του δεν τον ανιχνεύουν, με αποτέλεσμα να έχει μηδενική πιθανότητα να τον μεταφέρει σε κάποιον άλλο. 

- Μην πεις λυπάμαι ή συγγνώμη! Αναμφίβολα, δεν πρόκειται για μία ευχάριστη εξέλιξη, ωστόσο το να πεις συγγνώμη, δεν δείχνει υποστήριξη, παρά είναι λες και θα πρέπει να ντρέπεσαι για κάτι κακό που έκανες. Αντικατάστησε τη συγγνώμη σου με το "είμαι ευγνώμων που μοιράστηκες μαζί μου αυτή την πληροφορία", ενώ ρώτησέ τον αν χρειάζεται κάποια βοήθεια. 

Η αλήθεια είναι πως δεν χρειάζεται να πεις κάτι, απλά μείνε εκεί και άκουσε τον φίλο σου. Είναι δύσκολο για εκείνον να το παραδεχθεί, δεδομένου του στίγματος που υπάρχει γύρω από αυτό το θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο, επομένως μην το κάνεις ακόμα πιο επώδυνο. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i