5 εύκολοι τρόποι να γλιτώσεις το φτέρνισμα

Όλοι γύρω σου φταρνίζονται; Δες πώς θα το αποφύγεις.

sneezing istock


Με 200 ιούς κρυολογήματος (για να μην αναφέρουμε τα δεκάδες στελέχη γρίπης) γύρω μας, δεν είναι περίεργο που οι ενήλικες κρυολογούν δύο με τέσσερις φορές το χρόνο. Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές για να μη γίνεις κι εσύ μέρος αυτής της στατιστικής. 

1. Μη μένεις μόνη

Όσο περισσότερες σχέσεις διατηρείς (φίλοι, οικογένεια), τόσο λιγότερο επιρρεπής είσαι στο κρυολόγημα, λένε ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ. 

2. Δώσε έμφαση στον ποιοτικό ύπνο

Τουλάχιστον εφτά ώρες ύπνου τη νύχτα μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες που μπορεί ν' αυξήσουν τον κίνδυνο να αρρωστήσεις, λέει η Αν Μοσόνα, MD, καθηγήτρια μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη. Ο ύπνος βοηθά επίσης το ανοσοποιητικό σου σύστημα να "θυμάται” πώς να καταπολεμήσει τις ασθένειες τις οποίες έχει συναντήσει στο παρελθόν, σύμφωνα με την επιθεώρηση Sleep. 

3. Καιρός να ιδρώσεις

Το γρήγορο περπάτημα για 45 λεπτά πέντε φορές τη βδομάδα μειώνει τα κρυολογήματα, πιθανόν διεγείροντας την παραγωγή περισσότερων κυττάρων που καταπολεμούν τις ασθένειες, όπως υποστηρίζει μια μελέτη στην επιθεώρηση The American Journal of Medicine. Ρίξ' το στο περπάτημα, λοιπόν, και τα μικρόβια θα εξαφανιστούν. 

4. Πολέμησέ το με προβιοτικά

Οι υγιείς άνθρωποι που έπιναν καθημερινά ένα ρόφημα με το προβιοτικό Lactobacillus reuteri για 12 βδομάδες αρρώστησαν από λοιμώξεις τους αναπνευστικού ή από γαστρεντερίτιδα 60% λιγότερο από αυτούς που δεν το κατανάλωναν, σημειώνει η επιθεώρηση Environmental Health. 

5."Καθάρισε” τους ιούς

Το συχνό πλύσιμο των χεριών παραμένει η καλύτερη άμυνά σου ενάντια στα μικρόβια. Αν, όμως, δεν μπορείς να το κάνεις, τα εμποτισμένα μαντιλάκια με οινόπνευμα έχουν επίσης αποτέλεσμα, λέει ο Μαρκ Σίγκελ, MD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Φρόντισε να έχεις μερικά στην τσάντα και στο γραφείο. Όσο πιο καθαρά είναι τα χέρια σου, τόσο το καλύτερο. 

 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i