2 φορές πιο υγιής εγκέφαλος με αυτή την αλλαγή στη διατροφή μας

Πώς θα διατηρήσεις το μυαλό σου δυνατό και "κοφτερό" όσο μεγαλώνεις;

εγκέφαλος iStock

Μήπως αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διατηρήσεις το μυαλό σου δυνατό και υγιές όσο μεγαλώνεις; Μια νέα έρευνα από το Stanford Medicine μπορεί να έχει την απάντηση, αποκαλύπτοντας ότι η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή σου μπορεί να επηρεάσει θετικά τη λειτουργία του εγκεφάλου σου. Το κλειδί, λοιπόν, για να έχεις πιο υγιή εγκέφαλο μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να παρακολουθείς την πρόσληψη γλυκόζης σου. 

Η διαδικασία της γήρανσης του εγκεφάλου

Καθώς γερνάμε, ο εγκέφαλός μας χάνει σταδιακά την ικανότητά του να παράγει νέους νευρώνες, κάτι που ονομάζεται νευρογένεση. Αυτό έχει συνέπειες στη μνήμη, τη συγκέντρωση και γενικά στη γνωστική μας λειτουργία. Σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ ή το Πάρκινσον, αυτή η διαδικασία μπορεί να επιταχυνθεί, κάνοντάς μας να νιώθουμε λιγότερο ικανοί και πιο απομονωμένοι. Αλλά η νέα αυτή μελέτη μας δίνει πληροφορίες για το πώς μπορούμε να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

Τι ρόλο παίζει η γλυκόζη;

Η ομάδα της Anne Brunet, καθηγήτριας γενετικής, χρησιμοποίησε την τεχνολογία CRISPR για να ερευνήσει πώς μπορούμε να επανενεργοποιήσουμε τα νευρικά βλαστοκύτταρα - τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή νέων νευρώνων. Εξέτασαν πάνω από 20.000 γονίδια σε νευρικά βλαστοκύτταρα από νεαρά και ηλικιωμένα ποντίκια. Έτσι ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη GLUT4, η οποία μεταφέρει γλυκόζη στα κύτταρα, παίζει καθοριστικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, τα νευρικά βλαστοκύτταρα από ηλικιωμένα ποντίκια απορροφούν σχεδόν διπλάσια ποσότητα γλυκόζης από αυτά των νεαρών ποντικιών. Αυτή η αύξηση της πρόσληψης γλυκόζης φαίνεται να τα κρατά σε μια κατάσταση αδράνειας, εμποδίζοντας την ικανότητά τους να παράγουν νέους νευρώνες.

Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιούς για να απενεργοποιήσουν το γονίδιο Slc2a4 που σχετίζεται με την παραγωγή GLUT4 στους εγκεφάλους ηλικιωμένων ποντικιών. Μετά από πέντε εβδομάδες, η παραγωγή νέων νευρώνων είχε αυξηθεί περισσότερο από δύο φορές! Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι ο περιορισμός της γλυκόζης μπορεί να επαναφέρει την ενεργοποίηση των βλαστοκυττάρων.

Ο Tyson Ruetz, κύριος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Μπορούμε πλέον να παρατηρήσουμε τρεις σημαντικές λειτουργίες των νευρικών βλαστοκυττάρων. Πρώτον, παρατηρούμε ότι πολλαπλασιάζονται. Δεύτερον, βλέπουμε ότι μεταναστεύουν στον οσφρητικό βολβό, όπου πρέπει να πάνε. Και τρίτον, σχηματίζουν νέους νευρώνες".

Η Brunet χαρακτήρισε τη μελέτη ως "ελπιδοφόρα", υποδηλώνοντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε φαρμακευτικές ή γενετικές θεραπείες που θα ενισχύσουν τη νευρογένεση. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αυτές οι θεραπείες θα μπορούσαν να συνδυαστούν με πιο απλές παρεμβάσεις, όπως μια δίαιτα χαμηλής σε υδατάνθρακες.

Αν η μείωση της ζάχαρης μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε πιο υγιείς και πιο νέοι, ίσως αξίζει να σκεφτούμε σοβαρά το διατροφικό μας πλάνο.

Βέβαια, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να δούμε πώς θα εφαρμοστούν αυτές οι ανακαλύψεις στους ανθρώπους. Αλλά η ιδέα ότι η διατροφή μας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εγκεφαλικής μας υγείας είναι μια σκέψη που αξίζει να κρατήσουμε.

Διάβασε επίσης: 

Χαστούκι: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει εγκεφαλικό τραύμα;

Γήρανση εγκεφάλου: Οι δύο παράγοντες που την επιταχύνουν

Εγκεφαλικές βλάβες μετά την COVID - 19: 4 επιπτώσεις που μπορεί να εμφανιστούν - νέα έρευνα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i