
Είναι μια ασθένεια που μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και τον ρυθμό της καθημερινότητάς του. Οι θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση (MS) βοηθούν, αλλά φαίνεται πως υπάρχει και κάτι πιο απλό που μπορείς να κάνεις. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η διατροφή, και συγκεκριμένα η συστηματική κατανάλωση ψαριών, μπορεί να παίξει ρόλο στην επιβράδυνση της αναπηρίας. Με άλλα λόγια, αυτό που βάζεις στο πιάτο σου μπορεί να κάνει τη διαφορά.
6 βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για την πολλαπλή σκλήρυνση
Η έρευνα που φέρνει νέα δεδομένα
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry και ανέλυσε δεδομένα από 2.719 ανθρώπους που είχαν διαγνωστεί πρόσφατα με MS. Όλοι συμμετείχαν στην έρευνα Epidemiologic Investigation of Multiple Sclerosis (EIMS) στη Σουηδία και παρακολουθήθηκαν για έως και 15 χρόνια.
Τι προέκυψε; Όσοι κατανάλωναν τακτικά ψάρι είχαν 44% μικρότερο κίνδυνο να δουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου ή το έκαναν σπάνια. Επίσης, η πιθανότητα να προχωρήσουν σε πιο σοβαρά στάδια αναπηρίας (όπως αυτά που καταγράφονται στην Κλίμακα EDSS) ήταν σημαντικά χαμηλότερη.
Ακόμα πιο εντυπωσιακό; Άτομα που αύξησαν την κατανάλωση ψαριών μέσα στα πρώτα 5 χρόνια από τη διάγνωση είχαν έως και 59% μικρότερη πιθανότητα επιδείνωσης. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν κάποιος δεν είχε υιοθετήσει αυτή τη διατροφική συνήθεια από την αρχή, μπορούσε να δει οφέλη αλλάζοντας το διατροφικό του μοτίβο.
Τι κάνει το ψάρι τόσο ευεργετικό;
Η πρώτη απάντηση που έρχεται στο μυαλό είναι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα "καλά" αυτά λιπαρά, που βρίσκεις σε ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, έχουν δυνατή αντιφλεγμονώδη δράση, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για ασθένειες όπως η MS.
Όμως, η έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο τα ωμέγα-3 που παίζουν ρόλο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ακόμα στοιχείο μπορεί να κάνει τη διαφορά: η ταυρίνη. Πρόκειται για ένα αμινοξύ που βρίσκεται σε αφθονία στα ψάρια και έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η ταυρίνη υποστηρίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και μειώνει τη φλεγμονή, κάτι που θα μπορούσε να εξηγεί τα ευρήματα της μελέτης.
Αν έχεις MS, κατανάλωσε το ψάρι ως ένα ακόμα "εργαλείο" στη διαχείριση της νόσου και φυσικά, όχι ως υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής. Και πριν σκεφτείς ότι δεν είσαι fan των ψαριών, να σου θυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα προσθέσεις στη διατροφή σου: από ένα απλό φιλέτο στο φούρνο, μέχρι μια γρήγορη σαλάτα με τόνο ή μια σούπα με μπακαλιάρο. Το σημαντικό είναι η συνέπεια και όχι η περιστασιακή κατανάλωση.
Το φαγητό ως σύμμαχος υγείας
Η ιδέα ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την πορεία μιας ασθένειας δεν είναι καινούργια, αλλά αυτή η έρευνα έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, τα αποτελέσματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφής ως τροποποιήσιμου παράγοντα που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις υπάρχουσες θεραπείες για την MS.
Πολλαπλή σκλήρυνση: Μπορεί το ελαιόλαδο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr