
Για πολλούς, το γιαούρτι είναι απλά ένα γρήγορο και υγιεινό σνακ. Όμως, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, μπορεί να έχει και έναν πιο σημαντικό ρόλο, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ενός από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο Justin Stebbing, Καθηγητής Βιοϊατρικών Επιστημών στο Anglia Ruskin University, ανέλυσε τα ευρήματα μιας μεγάλης έρευνας, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 150.000 άνθρωποι για αρκετές δεκαετίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων γιαουρτιών την εβδομάδα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του παχέος εντέρου, ειδικά στη δεξιά πλευρά του εντέρου.
Γιαούρτι vs. κεφίρ: Ποιο είναι το καλύτερο superfood για εσένα;
Πώς συνδέεται το γιαούρτι με τον καρκίνο;
Το μυστικό βρίσκεται στο μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στο πεπτικό σου σύστημα. Αυτά επηρεάζουν την πέψη, την άμυνα του οργανισμού και, όπως φαίνεται, ακόμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές καλλιέργειες βακτηρίων, όπως το Lactobacillus bulgaricus και το Streptococcus thermophilus, που συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας του μικροβιώματος. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά γιαούρτι είχαν υψηλότερη συγκέντρωση Bifidobacterium στα καρκινικά κύτταρα, γεγονός που φαίνεται να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου. Και δεν χρειάζεται να αλλάξεις δραματικά τη διατροφή σου. Μόλις δύο γιαούρτια την εβδομάδα αρκούν για να υποστηρίξεις την υγεία του εντέρου σου και να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της σοβαρής ασθένειας.
Φυσικά, το γιαούρτι δεν είναι πανάκεια. Σύμφωνα με τον Stebbing, το 54% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να προληφθούν με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό σημαίνει:
- Διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά
- Περιορισμός επεξεργασμένων τροφών και κόκκινου κρέατος
- Τακτική σωματική άσκηση
- Αποφυγή καπνίσματος και υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ
Ποιο γιαούρτι να επιλέξεις;
Δεν είναι όλα τα γιαούρτια ίδια. Αν θέλεις να επωφεληθείς στο μέγιστο, προτίμησε:
- Απλό, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα (τα γλυκά γιαούρτια μπορεί να ακυρώσουν τα οφέλη).
- Γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες
- Στραγγιστό γιαούρτι (έχει περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερη ζάχαρη).
- Πλήρες (οι πιο φυσικές εκδοχές είναι καλύτερες).
Ανοιξιάτικο κέικ γιαουρτιού με φράουλες - 5 μόνο υλικά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr