Αποφεύγεις το ψωμί λόγω ευερέθιστου εντέρου; Ίσως δεν φταίει η γλουτένη, δείχνει επιστημονική μελέτη

Νέα έρευνα ανατρέπει όσα πιστεύεις για το IBS και σε βοηθά να ξαναδείς τη διατροφή σου πιο ψύχραιμα.

Γλουτένη iStock

Έχεις σκεφτεί ότι αν κόψεις τη γλουτένη, θα νιώθεις καλύτερα; Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΣΕ) σε κάνει να ψάχνεις εναγωνίως τι φταίει: το ψωμί; το σιτάρι; Μήπως η γλουτένη; Όμως, μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά ήρθε να ρίξει φως σε όσα θεωρούσαμε δεδομένα. Γιατί η αλήθεια είναι πως… ίσως δεν φταίει η γλουτένη.

Μπορεί η γλουτένη να περάσει μέσα από ένα φιλί;

Τι έδειξε η έρευνα;

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο The Lancet Gastroenterology and Hepatology και συμμετείχαν σε αυτή 29 άτομα με επίσημη διάγνωση ΣΣΕ. Όλοι δήλωσαν ότι νιώθουν καλύτερα όταν αποφεύγουν τη γλουτένη. Το πείραμα είχε μία έξυπνη και απόλυτα ελεγχόμενη δομή: οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν, χωρίς να ξέρουν τι τρώνε κάθε φορά, μπάρες που περιείχαν είτε γλουτένη, είτε ολικής άλεσης σιτάρι, είτε τίποτα από τα δύο (ήταν placebo). Μετά από κάθε κατανάλωση, κατέγραφαν τα συμπτώματά τους και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις κοπράνων, ώστε να φανεί τι είχαν πραγματικά φάει.

Το αποτέλεσμα; Τα συμπτώματα παρουσιάστηκαν σε παρόμοιο βαθμό σε όλες τις περιπτώσεις – ακόμα και όταν δεν υπήρχε καθόλου γλουτένη ή σιτάρι στο τρόφιμο. Και κάτι ακόμα: μόνο περίπου 1 στους 3 συμμετέχοντες ακολούθησε τη διαδικασία σωστά, σύμφωνα με τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι μάλλον παρέλειψαν εντελώς τις μπάρες, πιθανότατα από φόβο για εμφάνιση συμπτωμάτων.

Μήπως είναι στο μυαλό σου;

"Δεν αντιδρούν όλοι όσοι πιστεύουν ότι έχουν πρόβλημα με τη γλουτένη. Σε αρκετές περιπτώσεις, είναι η ίδια η πεποίθηση που προκαλεί τα συμπτώματα", εξηγεί ο καθηγητής Premysl Bercik, επικεφαλής της μελέτης και μέλος της Ιατρικής Σχολής του McMaster. Αυτό το φαινόμενο λέγεται nocebo effect, όταν περιμένεις ότι κάτι θα σου προκαλέσει κακό, και τελικά το νιώθεις, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες, ακόμα και όταν έμαθαν τι περιείχαν πραγματικά οι μπάρες, δεν άλλαξαν άποψη για τη γλουτένη. Αυτό δείχνει πόσο βαθιά ριζωμένες είναι οι πεποιθήσεις γύρω από συγκεκριμένες τροφές.

Τι ρόλο παίζει το ίντερνετ;

Ο Bercik τονίζει πως τα social media και οι κοινότητες στο διαδίκτυο παίζουν τεράστιο ρόλο. "Υπάρχει ισχυρή επίδραση από το ίντερνετ. Πολλοί ασθενείς δημοσιεύουν το πόσο άσχημα νιώθουν με τη γλουτένη και φυσικά αυτό επηρεάζει και άλλους", αναφέρει χαρακτηριστικά. Και είναι απολύτως λογικό. Όταν παλεύεις με τα ενοχλητικά συμπτώματα του ΣΕΕ, θες να νιώσεις ότι έχεις τον έλεγχο. Κόβοντας τη γλουτένη, μπορεί να πιστεύεις πως κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου, έστω κι αν δεν είναι ιατρικά απαραίτητο.

"Χρειάζεται εξατομικευμένη προσέγγιση. Όχι απλώς να πούμε "δεν φταίει η γλουτένη" και να προχωρήσουμε. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν από ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση, ώστε να ξεπεράσουν τον φόβο και να επανεντάξουν με ασφάλεια τροφές στη διατροφή τους", καταλήγει ο Bercik.

Τι να κρατήσεις:

Το IBS δεν προκαλείται πάντα από τη γλουτένη – σε πολλές περιπτώσεις είναι θέμα πεποίθησης.

Το nocebo effect μπορεί να σε κάνει να νιώθεις αληθινά άσχημα, χωρίς αντικειμενική αιτία.

Τα social media μπορεί να ενισχύσουν τον φόβο γύρω από τροφές όπως η γλουτένη.

Δεν χρειάζεται να στερείσαι χωρίς λόγο – υπάρχουν τρόποι να μάθεις τι σε ενοχλεί πραγματικά και να χτίσεις μια διατροφή που σου ταιριάζει.

Ο γκουρού της διατροφής αποκαλύπτει το "υγιεινό" φαγητό που περιέχει βλαβερές χημικές ουσίες

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i