Δεν είναι το αγελαδινό: Ποιο γάλα πρέπει να πίνεις μετά τα 50 για δυνατούς μυς και λιγότερο λίπος;

Ένα low-fat ρόφημα που αλλάζει τα δεδομένα στη διατροφή μετά τα 50 – και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι.

γάλα iStock

Ίσως το έχεις ακούσει εκατοντάδες φορές. Να πίνεις το γάλα σου για γερά κόκαλα. Το αγελαδινό, φυσικά. Εδώ και δεκαετίες το έχουμε σχεδόν ταυτίσει με τη δύναμη, την ανάπτυξη, την υγεία. Όμως μια νέα μελέτη ήρθε να αμφισβητήσει αυτή την παλιά συνταγή και να στρέψει την προσοχή μας σε μια διαφορετική και πιο υποσχόμενη επιλογή: το κατσικίσιο γάλα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Food Science and Nutrition, ερευνητές θέλησαν να ελέγξουν πώς επηρεάζει διαφορετικό γάλα τη σαρκοπενία, δηλαδή την απώλεια μυϊκής μάζας και δύναμης που εμφανίζεται με την ηλικία. Προκάλεσαν τεχνητά τη σαρκοπενία σε ηλικιωμένα μοντέλα πειραματόζωων και μετά τους χορήγησαν είτε αγελαδινό, είτε κατσικίσιο γάλα σε διάφορες μορφές.

Αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, κεφίρ, χωρίς λακτόζη: Ποιο είναι το καλύτερο; 

Τα ευρήματα της μελέτης δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες: όλα τα είδη γάλακτος συνέβαλαν στη διατήρηση της άλιπης μυϊκής μάζας, όμως μόνο ένα κατάφερε να κάνει τη διαφορά στο σωματικό λίπος. Το κατσικίσιο γάλα, ειδικά στη μορφή του με χαμηλά λιπαρά και ενισχυμένο με βιταμίνη D και ασβέστιο, ξεχώρισε, οδηγώντας σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα λίπους. Αν λοιπόν αναζητάς έναν φυσικό, ήπιο αλλά αποδεδειγμένα αποτελεσματικό σύμμαχο για τη μυϊκή σου υγεία και τη διαχείριση του βάρους σου μετά τα 50, η απάντηση δεν βρίσκεται στο παραδοσιακό ποτήρι αγελαδινού, αλλά σε εκείνο που έρχεται από την κατσίκα.

Το κατσικίσιο γάλα δεν είναι μόνο "εναλλακτικό"

Αυτό το συγκεκριμένο ρόφημα, που έχει κάνει αίσθηση στις μπλε ζώνες μακροζωίας όπως η Σαρδηνία, φαίνεται να έχει πολύ περισσότερα να προσφέρει από το αναμενόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάτοικοι του νησιού, που συχνά ζουν πέρα από τα 100, ορκίζονται στη διατροφική του αξία. Περιέχει:

  • 33% περισσότερο κάλιο από το αγελαδινό - βασικό για υγιή μυϊκή λειτουργία, νευρικό σύστημα και καρδιά
  • Λιγότερη A1 καζεΐνη, που το κάνει πιο εύπεπτο, ειδικά για άτομα με ήπιες δυσανεξίες
  • Μικρότερα λιποσφαίρια, που βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση
  • Φυσικά υψηλότερα επίπεδα ολιγοσακχαριτών και μεσαίας αλυσίδας τριγλυκεριδίων (MCTs) – με αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση
  • Είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ γνωστό για την αγχολυτική του δράση και τη βελτίωση του ύπνου, ό,τι πρέπει για τις απαιτήσεις της ενήλικης ζωής.

Η μυϊκή μάζα αφορά όλες τις ηλικίες 

Η σαρκοπενία δεν είναι μόνο ένα "αναπόφευκτο" κομμάτι της γήρανσης. Μπορείς να την καθυστερήσεις ή να την αναστρέψεις με τις σωστές επιλογές, και το κατσικίσιο γάλα φαίνεται να είναι μία από αυτές. Σε συνδυασμό με αντίσταση (π.χ. βάρη, λάστιχα, pilates) και επαρκή πρωτεΐνη, αυτό το γαλακτοκομικό μπορεί να γίνει βασικός παίκτης στην καθημερινή σου πρόληψη κατά της απώλειας μυών. Τέλος, θα το βρεις και σε light εκδοχές με εμπλουτισμένα στοιχεία, που κάνουν ακόμα πιο εύκολη την ένταξή του στο πρωινό σου ή στα smoothies σου.

Είναι το πλήρες γάλα καλύτερο από αυτό των χαμηλών λιπαρών;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i