Πώς σταματάει ο λόξυγκας; 10 τρόποι να το σταματήσεις άμεσα

Απλές συμβουλές για να βάλεις στοπ στον ενοχλητικό λόξυγκα! Δοκίμασέ τες και μπορεί να... κοπεί!

νερό γυναίκα ποτήρι νερό Wavebreakmedia

Ο λόξυγκας προκύπτει όταν για κάποιους λόγους το διάφραγμα αρχίζει να συσπάται ενώ ταυτόχρονα συσπάται και ο λάρυγγας, διακόπτοντας τη ροή του αέρα.

Τι μπορεί να προκαλέσει τον λόξυγκα;

Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα αυτές τις συσπάσεις του διαφράγματος.

  • Μία αρκετά συχνή είναι όταν το στομάχι γεμίζει υπερβολικά, επειδή έχουμε φάει πολύ και γρήγορα, όταν έχουμε καταναλώσει πολύ αλκοόλ, όταν καταπίνουμε αέρα μαζί με το φαγητό.
  • Λόξυγκα μπορεί να προκαλέσει και το κάπνισμα, αλλά και οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του στομάχου (εάν για παράδειγμα, πιούμε κάτι ζεστό και αμέσως μετά κάτι πολύ κρύο).
  • Τέλος, μπορεί να προκληθεί από στρες ή από μεγάλο ενθουσιασμό.

Πώς να τον κόψεις;

Αν και δεν επηρεάζει τις λειτουργίες του οργανισμού, ο λόξυγκας είναι αρκετά ενοχλητικός και όλοι αναζητάμε τρόπους να τον σταματήσουμε. Μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις είναι:

  1. Πάρε μια βαθιά ανάσα και κράτησε τον αέρα όσο πιο πολύ μπορείς.
  2. Κάνε βαθιές εισπνοές και εκπνοές μέσα σε μια χαρτοσακούλα.
  3. Προσπάθησε να κάνεις ελαφρύ μασάζ στο πίσω πίσω μέρος της γλώσσας σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι βαμβάκι ή να προσπαθήσεις με σταθερό χέρι να ακουμπήσεις λίγο τη σταφυλή (το κομματάκι ιστού που κρέμεται στο βάθος όταν ανοίγεις το στόμα σου).
  4. Φάε μια κουταλιά ζάχαρη. Οι κολλώδεις τροφές ερεθίζουν τους μύες του πνευμονογαστρικού και συχνά είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν το λόξιγκα.
  5. Προσπάθησε να βήξεις ή να φτερνιστείς. Με αυτό τον τρόπο, το διάφραγμα αναγκάζεται να κάνει άλλου είδους κίνηση κι έτσι ο λόξιγκας σταματάει.
  6. Πίεσε ελαφρά τη μύτη ενώ ταυτόχρονα καταπίνεις.
  7. Βάλε τα δάχτυλα μέσα στα αυτιά σου (πρόσεξε όμως μην πιέσεις πολύ και μην τα βάλεις πολύ βαθιά). Εκεί βρίσκονται απολήξει των μυών του πνευμονογαστρικού.
  8. Σκύψε μπροστά ώστε να πιέζεται ελαφρά το στήθος ή σε καθιστή θέση φέρε τα γόνατα προς το στήθος και κράτησέ τα για λίγα λεπτά.
  9. Κόψε μια λεπτή φέτα λεμόνι και κράτησέ τη στη γλώσσα ρουφώντας το χυμό.
  10. Πιες κάτι που έχει ανθρακικό. Το ρέψιμο μπορεί να εξαφανίσει το λόξυγκα.

Εάν  έχεις λόξυγκα που δεν περνάει με κανέναν τρόπο για περισσότερες από 2-3 μέρες, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείς το γιατρό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i