3 «γυναικείες παθήσεις» και η λύση τους από τον χειρουργό: Πρόπτωση του ορθού, ακράτεια του εντέρου, ορθοκολπικά συρίγγια

Υπάρχουν ορισμένες γυναικείες παθήσεις, για τις οποίες δεν πολυσυζητάμε, αλλά μπορεί να μας αφορούν -και να μας ταλαιπωρούν- όλες. 

woman-in-toilet-picture-id485092464

Γράφει ο Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, MD, PhD, FACS, FASCRS (theodoropoulos-surgery.gr)

Γιατί κάποιες παθήσεις τις αποκαλούμε «γυναικείες»; Έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες του γυναικείου σώματος. Ο χειρουργός μας εξηγεί ποιες είναι αυτές και τι μπορούμε να κάνουμε για να τις αντιμετωπίσουμε.

Γυναικείες παθήσεις

Οι ανατομικές ιδιαιτερότητες της γυναικείας πυέλου, η στενή σχέση του εντέρου με τα γυναικολογικά όργανα και η εξασθένιση των γυναικείων ιστών μετά από τους τοκετούς και με την πάροδο της ηλικίας. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που κάνουν τις γυναίκες ευάλωτες στην εμφάνιση λειτουργικών παθήσεων και νοσηρών καταστάσεων που δεν παρουσιάζονται στους άντρες και στις οποίες ο ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου μπορεί να προσφέρει μόνιμη λύση.

Ολική πρόπτωση του ορθού

Η ολική πρόπτωση του ορθού είναι η προβολή του ορθού, δηλαδή του τελευταίου τμήματος του πεπτικού σωλήνα έξω από τον πρωκτό. Οφείλεται σε μυϊκή ανεπάρκεια του πυελικού εδάφους της γυναίκας και, πέρα από την ιδιαίτερα ενοχλητική παρουσία του εντέρου που βγαίνει έξω από τον πρωκτό, η γυναίκα βασανίζεται από δυσκοιλιότητα ή και ακράτεια, αφού καταστρέφεται σταδιακά και ο σφιγκτήρας.

Αντιμετωπίζεται αποκλειστικά χειρουργικά και μάλιστα λαπαροσκοπικά με ειδικές τεχνικές που περιλαμβάνουν την αφαίρεση του εντέρου που προπίπτει και την ορθοπηξία, δηλαδή την καθήλωση του ορθού στη θέση του για να μην επανεμφανιστεί η πρόπτωση. Υπάρχουν και οι ειδικές επεμβάσεις που διενεργούνται διά του πρωκτού και σε αυτές δεν χρειάζεται ο χειρουργός να παρέμβει από την κοιλιά. Αυτές είναι πολύ καλά ανεκτές από την ασθενή, σχεδόν ανώδυνες, και έχουν απόλυτη ένδειξη στις ηλικιωμένες ασθενείς, υψηλού χειρουργικού κινδύνου, αφού, έτσι, είναι εφικτή η αποφυγή της γενικής αναισθησίας.

Εκτός από την ολική, σε γυναίκες με βαριά χρόνια δυσκοιλιότητα και δύσκολους τοκετούς, μπορεί να εμφανιστεί εσωτερική πρόπτωση. Τότε, ο βλεννογόνος, δηλαδή η εσωτερική επένδυση του εντέρου, γλιστρά και φράζει την έξοδο των κοπράνων, ενώ σπρώχνει τον κόλπο που βρίσκεται ακριβώς μπροστά. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ορθοκήλης και μεγάλης χαλάρωσης του διαχωριστικού διαφράγματος που υπάρχει ανάμεσα στον κόλπο και στο ορθό.

Η γυναίκα που πάσχει βασανίζεται από έντονη αποφρακτική δυσκοιλιότητα, αναγκάζεται να σπρώχνει τον κόλπο από μπροστά για να απαλλαχθεί από τα παγιδευμένα κόπρανα και έχει το αίσθημα του ξένου σώματος μέσα στον πρωκτό της. Παλαιότερα, δεν υπήρχαν αποτελεσματικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση αυτής της όχι και τόσο σπάνιας κατάστασης, αλλά τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, και στα χέρια ειδικών και μόνο, διατίθενται δύο επιλογές: η μία είναι η λαπαροσκοπική ορθοπηξία με πλέγμα που καταφέρνει να ευθειάσει το ορθό και να καταργήσει την ορθοκήλη και η άλλη είναι μία επέμβαση που γίνεται μέσα από τον πρωκτό και λέγεται STARR και αποβλέπει στο να αφαιρέσει τον προπίπτοντα βλεννογόνο.

Ακράτεια του εντέρου

Η ακράτεια του εντέρου, γνωστή και ως πρωκτική ακράτεια ή ακράτεια κοπράνων είναι η αδυναμία του ασθενούς να καθυστερήσει την αφόδευση έως ότου βρεθεί σε κοινωνικά αποδεκτές συνθήκες (π.χ. τουαλέτα) για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Είναι μια νοσολογική οντότητα με κυριολεκτικά αναπηρική επίδραση στην ποιότητα ζωής της ασθενούς. Η ακράτεια κοπράνων συνοδεύεται από «κοινωνικό στίγμα» και η ουσιαστική αντιμετώπισή της γίνεται πιο δύσκολη, διότι οι συγκεκριμένες ασθενείς αισθάνονται ιδιαίτερη αμηχανία για το πρόβλημά τους και, τις περισσότερες φορές, δεν προστρέχουν στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Αντιθέτως επαφίενται στην καθημερινή χρήση απορροφητικής πάνας, στον περιορισμό των εξόδων από το σπίτι και στην απόσυρση. Έτσι, η απραγία στην αναζήτηση θεραπείας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνική απομόνωση.

Οι μαιευτικές κακώσεις αποτελούν την πιο συχνή αιτία ακράτειας, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι μία στις τρεις γυναίκες παρουσιάζουν κάποια, έστω και παροδική ακράτεια κοπράνων μετά από ακόμη και φυσιολογικό κολπικό τοκετό. Ρήξεις των σφιγκτήρων του πρωκτού που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού μπορεί να εμφανίσουν τα δυσμενή τους αποτελέσματα στην εγκράτεια των κοπράνων ακόμη και πολλά χρόνια μετά, όταν η γυναίκα μπαίνει στη λεγόμενη τρίτη ηλικία με τα γνωστά συνεπακόλουθα της γήρανσης και χαλάρωσης των ιστών. Ειδικές χειρουργικές τεχνικές σφιγκτηροπλαστικής προσφέρουν σημαντική ανακούφιση από το πρόβλημα τους, αρκεί οι γυναίκες αυτές να γνωρίζουν ότι υπάρχουν λύσεις και να απευθυνθούν στον ειδικό χειρουργό που έχει την απαραίτητη εμπειρία.

Ορθοκολπικά συρίγγια

Τα ορθοκολπικά συρίγγια είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες επικοινωνίες μεταξύ του κόλπου και του ορθού και παρουσιάζονται με την αποβολή κοπράνων και αερίων από τον κόλπο. Μία από τις κύριες αιτίες των συριγγίων αυτών είναι οι μαιευτικές κακώσεις μετά από πολύωρους, δύσκολους και πολλαπλούς τοκετούς. Η χειρουργική αντιμετώπιση ενός ορθοκολπικού συριγγίου μπορεί να αποτελεί πρόκληση ακόμη και για τον εξειδικευμένο χειρουργό, και απαιτεί ειδική ενασχόληση με τις σύνθετες παθολογίες του ορθοπρωκτικού σωλήνα.  Ωστόσο η διόρθωσή τους είναι χειρουργικά εφικτή με τη διενέργεια ειδικών πλαστικών και κρημνών.

Διάβασε επίσης: Τι «λένε» τα αέρια στο έντερο για την υγεία σου;

Διάβασε επίσης: Τι πρέπει να ελέγχεις στη λεκάνη (Μήπως επιπλέουν τα κόπρανά σου;)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i