Κύστη στο στήθος: Τι είναι και πώς γίνεται η διάγνωση;

Η κύστη στο στήθος είναι μια αρκετά συνηθισμένη κατάσταση που μπορεί όμως να σε ανησυχήσει. Η ειδικός μας λέει ποια είναι τα βήματα μετά τη διάγνωση.

Health Issues. Beautiful Woman Feeling Strong Pain In Chest Credit:puhhha

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, ογκολόγος παθολόγος Νοσοκομείο Υγεία Care and Cure Oncology Center (www.careandcure.gr).

Η κύστη στο στήθος είναι μια συνηθισμένη «πάθηση». Παρότι συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, και πάλι χρειάζεται αξιολόγηση και παρακολούθηση από τον γιατρό σου.

Τι είναι η κύστη στο στήθος

Πρόκειται για την πιο συχνή «πάθηση» του μαστού και μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις γυναίκες από την εφηβεία μέχρι πριν την εμμηνόπαυση. Την κύστη μπορεί να την εντοπίσει ο γιατρός στην ψηλάφηση ή εσύ η ίδια. Μπορεί στον ίδιο μαστό να υπάρχουν μία ή περισσότερες κύστεις και το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά ή αρκετά εκατοστά. Οι κύστεις δε θεωρούνται προκαρκινικές βλάβες και είναι πάντα καλοήθεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση και τι ακολουθεί

Το υπερηχογράφημα είναι συνήθως αρκετό για τη διάγνωση της κύστης και συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι παρακολούθηση ή μπορεί ο γιατρός να συστήσει παρακέντηση, «άδειασμα» της κύστης δηλαδή με μια ειδική σύριγγα. Πρόκειται για μια διαδικασία σχεδόν ανώδυνη, που γίνεται στο ιατρείο με υπερηχογραφική παρακολούθηση και μετά από αυτό η κύστη εξαφανίζεται. Εάν εξακολουθήσει να ψηλαφάται, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο συμπαγές σημείο στα τοιχώματά της και τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να αφαιρεθεί χειρουργικά. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του υγρού που θα βγει, ο γιατρός θα αποφασίσει εάν χρειάζεται ή όχι να το στείλει για κυτταρολογική ανάλυση.

Διάβασε επίσης: Βγήκε υγρό από τη θηλή; Παρατηρείς αλλαγές στο δέρμα του στήθους ή της θηλής; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία του στήθους σου;

Διάβασε επίσης: Πόνος στο στήθος; Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Τρεις βασικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Κάνε τις προληπτικές σου εξετάσεις όσο συχνά σε έχει συμβουλέψει ο γιατρός σου, επισκέψου τον χωρίς καθυστέρηση εάν εντοπίσεις κάποια αλλαγή στο μαστό σου και μη σου «κοπούν τα πόδια» ακόμα κι αν η διάγνωση τελικά δείξει κακοήθεια. Να νιώσεις τυχερή που εντοπίστηκε γρήγορα και να θυμάσαι πως οι επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι εντυπωσιακές και αισιόδοξες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i