Πόνος στο στήθος: Σε τι μπορεί να οφείλεται;

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να σε ανησυχήσει, ωστόσο δεν σημαίνει πως είναι απαραίτητα καρκίνος του μαστού. Πολύ συχνότερα, πρόκειται για κάτι αθώο.

στήθος εξέταση μαστού καρκίνος του στήθους καρκίνος του μαστού YinYang

Συνεργάστηκε η Φλώρα Σταυρίδη, MD, MSc, MRCP, ογκολόγος παθολόγος Νοσοκομείο Υγεία Care and Cure Oncology Center (www.careandcure.gr).

Ο πόνος στο στήθος, σε ένα εντοπισμένο σημείο ή διάχυτος, μπορεί όντως να σε ανησυχήσει. Και τις περισσότερες φορές, αυτό που περνάει από το μυαλό μας είναι ο καρκίνος του μαστού. Ωστόσο δεν είναι η μόνη πιθανή εξήγηση.

Πόνος στο στήθος (μαστοδυνία ή μασταλγία)

Σε τι μπορεί να οφείλεται

Συνήθως ο πόνος στο στήθος δε σχετίζεται με κάποιο νόσημα ούτε προκαλεί ανησυχία. Πολλές γυναίκες νιώθουν ιδιαίτερα ευαίσθητο ή «πρησμένο» το στήθος τους λίγο πριν την περίοδο, καθώς το στήθος επηρεάζεται πολύ από τις αυξομειώσεις στις ορμόνες κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου.

Διάβασε επίσης: Διατροφή και καρκίνος: Ποιες τροφές συνδέονται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Πότε ο πόνος είναι ανησυχητικός

Ένας ξαφνικός πόνος, έντονος, που εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και εντοπίζεται σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μαστού χρειάζεται να επισημανθεί στο γιατρό. Επίσης, ο πόνος στις νέες γυναίκες και τις έφηβες κοπέλες είναι λιγότερο ανησυχητικός, σε αντίθεση με τον πόνο σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας ή στην εμμηνόπαυση.

Τι να θυμάσαι

Ο πόνος στο μαστό σπάνια συνδέεται με καρκίνο του μαστού, ενώ πολλές φορές αυτό που εντοπίζουμε ως πόνο στο στήθος στην πραγματικότητα μπορεί να οφείλεται σε πόνο στα πλευρά ή στους θωρακικούς μυς ή σε αρθρίτιδα.

Τρεις βασικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Κάνε τις προληπτικές σου εξετάσεις όσο συχνά σε έχει συμβουλέψει ο γιατρός σου, επισκέψου τον χωρίς καθυστέρηση εάν εντοπίσεις κάποια αλλαγή στο μαστό σου και μη σου «κοπούν τα πόδια» ακόμα κι αν η διάγνωση τελικά δείξει κακοήθεια. Να νιώσεις τυχερή που εντοπίστηκε γρήγορα και να θυμάσαι πως οι επιστημονικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού είναι εντυπωσιακές και αισιόδοξες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i