5 "κανόνες" για υγιή μάτια εάν φοράς φακούς επαφής

Εάν φοράς φακούς επαφής γνωρίζεις από εμπειρία ότι τα μάτια σου είναι πιο ευαίσθητα. Δες πώς θα τα προστατέψεις από πιθανούς ερεθισμούς και άλλες ενοχλήσεις.

Γυναίκα που κρατάει φακούς επαφής istock

Οι φακοί επαφής μπορεί να είναι πολύ βολικοί για σένα, απαιτούν όμως μεγαλύτερη προσοχή αναφορικά με την υγιεινή και ορισμένες καλές συνήθειες. Μόνο έτσι θα διαφυλάξεις την υγεία των ματιών σου! Σύμφωνα με την οπτικό Alisha Fleming, OD "η ακατάλληλη χρήση και φροντίδα των φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει ξηροφθαλμία και ερεθισμό στα μάτια".

Οι κανόνες για υγιή μάτια εάν φοράς φακούς επαφής

Πλένε τα χέρια σου πολύ καλά πριν αγγίξεις τους φακούς

Ακούγεται προφανώς, πόσο συχνά όμως το κάνεις; Εάν η απάντηση δεν είναι "κάθε φορά, ακόμη κι όταν είμαι εξαντλημένη και το κρεβάτι μου με καλεί", τότε μπορεί να έχεις πρόβλημα. Εάν αγγίζεις τους φακούς με όχι-τόσο-καθαρά χέρια, είναι πιθανό να μεταφέρεις στα μάτια σου παθογενείς μικροοργανισμούς. Οι ειδικοί συστήνουν να πλένεις τα χέρια σου με νερό και σαπούνι και ιδανικά να τα στεγνώσεις με χειροπετσέτα μιας χρήσης κάθε φορά που πρόκειται να αγγίξεις τους φακούς.

Μην κοιμάσαι ποτέ με τους φακούς

Εάν κοιμάσαι χωρίς να βγάλεις τους φακούς επαφής αυξάνεται ο κίνδυνος για μόλυνση των ματιών. Όταν κοιμάσαι με φακούς, δεν επιτρέπουν στα μάτια σου να οξυγονωθούν όπως θα έπρεπε και δημιουργούν ένα θετικό έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια. Μια πιο ήπια πιθανή παρενέργεια είναι η ξηροφθαλμία αλλά και αυτό είναι πολύ ενοχλητικό πρόβλημα.

Διαβάστε Επίσης

Άλλαζε τους φακούς στη σωστή συχνότητα

Οι φακοί επαφής δεν προσφέρονται για να κάνεις οικονομία. Χρειάζεται να τους αλλάζεις πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και φυσικά όποτε και εάν τους νιώθεις ότι "πάλιωσαν".

Άλλαζε καθημερινά το διάλυμα στη θήκη των φακών επαφής

Μην συμπληρώνεις το διάλυμα αλλά βάζε φρέσκο κάθε μέρα. Αφού φορέσεις τους φακούς σου, άδειασε τη θήκη και ξέπλυνέ τη με διάλυμα και μετά άφησέ την ανάποδα σε ένα κομμάτι καθαρό χαρτί για να στεγνώσει καλά.

Άφηνε τα μάτια σου να "αναπνέουν" μερικές ώρες τη μέρα

Θα υπάρχουν μέρες που θα φοράς συνεχώς τους φακούς σου. Όταν όμως μπορείς βγάζε τους και φόρα τα γυαλιά ώστε να επιτρέψεις στα μάτια σου να οξυγονώνονται σωστά και να ξεκουράζονται.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i