Προδιαβήτης: 4 βασικές πληροφορίες - γιατί είναι σημαντικό να διαγνωστεί έγκαιρα

Ο προδιαβήτης συνήθως δεν παρουσιάζει εμφανή συμπτώματα.

γυναίκα σοκολάτα δίαιτα γλυκό διαβήτης nicoletaionescu

Από την Αναστασία Μαργούτα, ειδικό παθολόγο, MSc, PhD

Ο προδιαβήτης είναι, όπως δηλώνει και το όνομά του, μια μεταβολική διαταραχή που προηγείται του σακχαρώδη διαβήτη. Στον προδιαβήτη συνήθως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα και μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα. Αποτελεί μια κατάσταση υψηλού κινδύνου για να εξελιχθεί σε νόσο του σακχαρώδη διαβήτη.

Πόσο συχνά παρουσιάζεται ο προδιαβήτης

Ο επιπολασμός του προδιαβήτη αυξάνεται παγκοσμίως και προβλέπεται ότι πάνω από 470 εκατομμύρια άνθρωποι θα νοσούν από αυτόν έως το 2030. Η διάγνωση του προδιαβήτη προκύπτει εργαστηριακά με βάση τις γλυκαιμικές παραμέτρους, όταν αυτές είναι μεν πάνω από τις κανονικές, αλλά κάτω από τα κατώτατα όρια του σακχαρώδη διαβήτη.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιος θα αναπτύξει προδιαβήτη;

Ουσιαστικά, ο προδιαβήτης  σχετίζεται με την ταυτόχρονη παρουσία αντίστασης στην ινσουλίνη (ιnsuline resistance) και - δυσλειτουργία των νησιδιακών κυρίως κυττάρων. Οι ανωμαλίες αυτές ξεκινούν συνήθως αρκετά πριν από την εργαστηριακή αλλαγή της γλυκόζης στο αίμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη σχετίζεται με δύο διακριτές καταστάσεις.

Η πρώτη είναι η μειωμένη γλυκόζη νηστείας (IFG) που ορίζεται ως η γλυκόζη νηστείας μετρημένη στο πλάσμα (FPG) με τιμές 6,1-6,9 mmol/ L (απουσία μειωμένης ανοχής γλυκόζης – IGT). Η δεύτερη είναι η ίδια η IGT, που ορίζεται ως η μετρούμενη γλυκόζη πλάσματος μετά την φόρτωση με διάλυμα γλυκόζης 7,8-11,0 mmol/ L που λέγεται τεστ ανοχής (OGTT) ή ο συνδυασμός και των δύο. Η αμερικανική διαβητολογική εταιρία (American Diabetes Association (ADA), παρόλο που εφαρμόζει τα ίδια όρια για την IGT, εντούτοις έχει επιφέρει επιπλέον και τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης A1c 5,7-6,4% ως νέα κατηγορία υψηλού κινδύνου για διαβήτη. Τα επίπεδα γλυκαιμίας αυξάνονται δυστυχώς γρήγορα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Σύμφωνα με συγκεντρωτικά δεδομένα από 2,7 εκατομμύρια ενήλικες που συμμετείχαν σε έρευνες υγείας και επιδημιολογικές μελέτες, η μέση γλυκόζη πλάσματος νηστείας (FPG) ήταν 5,5 mmol/ L στους άνδρες και 5,4 mmol/ L στις γυναίκες το 2008, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση κατά 0,1 mmol/ L από το 1980.

Παράγοντες προδιάθεσης για τον προδιαβήτη

Προδιαθεσικοί παράγοντες για την εμφάνιση του προδιαβήτη είναι η ηλικία άνω των 45ετών, το γυναικείο φύλο, η αρτηριακή υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ελλιπής σωματική άσκηση, το οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδη διαβήτη, το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά ακόμη και ο ελλιπής ύπνος. Επιστημονικά έχει φανεί ότι υπάρχει συσχέτιση του προδιαβήτη με πρώιμες μορφές νεφροπάθειας, με χρόνια νεφρική νόσο, με νευροπάθεια μικρών ινών, με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και αυξημένο κίνδυνο για μικρο- και μακροαγγειακή νόσο.

Μία κλίμακα (σκορ) κινδύνου θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει την εκτίμηση του κινδύνου για διαβήτη χρησιμοποιώντας φυσικά μη επεμβατικές παραμέτρους και μεταβολικά χαρακτηριστικά με βάση το αίμα, εκτός από τις γλυκαιμικές τιμές. Παρόλο που σε κάποιες περιπτώσεις η μακροχρόνια βλάβη στην καρδιά και γενικότερα στο κυκλοφορικό σύστημα που συνοδεύει συνήθως τον διαβήτη, μπορεί να έχει ήδη ξεκινήσει, στις περισσότερες από αυτές αρκούν κάποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής, για την αποφυγή της εξέλιξης της κατάστασης αυτής σε σακχαρώδη διαβήτη.

Τι μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψη και διαχείριση του προδιαβήτη

Εάν έχεις διαγνωστεί με προδιαβήτη, η τροποποίηση του τρόπου ζωής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης του διαβήτη και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος μειώνεται κατά 40% -70%. O προδιαβήτης είναι μια κατάσταση η οποία με την κατάλληλη διαχείριση μπορεί να περιοριστεί και να μην εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη, καθώς ο τελευταίος έχει ιδιαίτερα βλαβερές επιπτώσεις στον άνθρωπο. Γι' αυτό απαραίτητα είναι κυρίως η σωστή διατροφή και η τακτική σωματική άσκηση. Εν κατακλείδι είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα που βρίσκονται σε αυτό το προδιαβητικό στάδιο να επισκέπτονται έγκαιρα τον ιατρό τους και να παραμένουν σε συχνή επικοινωνία με αυτόν, ώστε να λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες και να προλάβουν την εξέλιξή του στον μακροχρόνια βλαβερό σακχαρώδη διαβήτη.

Διάβασε επίσης: Συμπτώματα διαβήτη: Μπορεί να έχεις διαβήτη και να μην το ξέρεις;

Διάβασε επίσης: Διαβήτης τύπου 2: Αυτή είναι η άσκηση που θα σε βοηθήσει στη διαχείρισή του

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i