Ανοσοθεραπεία: Ο βασικός «παίκτης» κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Η ανοσοθεραπεία παίζει βασικό ρόλο στις νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα.

αναπνοή καρκίνος του πνεύμονα πνεύμονες robertsrob

Η ανάπτυξη της ανοσοθεραπείας δίνει στους γιατρούς νέες θεραπευτικές επιλογές, που βοηθούν ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα να ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Η διαφορά από την κλασική χημειοθεραπεία

Χωρίς να έχουν τις παρενέργειες της κλασικής χημειοθεραπείας, τα ανοσοθεραπευτικά φάρμακα δεν επιτίθενται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα –και αναπόφευκτα και στα υγιή κύτταρα– σκοτώνοντάς τα. Η ανοσοθεραπεία στοχεύει το ανοσοποιητικό σύστημα και όχι τον ίδιο τον όγκο, γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Ο καρκίνος του πνεύμονα: Τα στοιχεία

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μία από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο, με το ποσοστό επιβίωσης για τα 5 πρώτα χρόνια να ανέρχεται σε 10-15% και μόλις σε 2% για ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα (σταδίου IV). Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα το 2018 φτάνουν στα 9.964, ενώ συνολικά στη χώρα μας εκτιμάται ότι παρουσιάστηκαν το 2018 περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι.

Οι εξελίξεις στην ανοσοθεραπεία

Το ανοσο-ογκολογικό φάρμακο pembrolizumab συνιστά μία από τις πιο σημαντικές ανοσοθεραπείες που είναι διαθέσιμη αυτή τη στιγμή για την αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών και συγκεκριμένα κατά του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Όπως έχουν δείξει σχετικές μελέτες, το φάρμακο σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία μειώνει κατά 48% τον κίνδυνο προόδου της νόσου και κατά το ήμισυ τον κίνδυνο θανάτου για ασθενείς με μη μικροκυτταρικό, μη πλακώδη, καρκίνο του πνεύμονα και κατά 36% για ασθενείς με πλακώδη τύπο, αντίστοιχα. Έτσι, μετά και από τις σχετικές εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2018 και αργότερα το Μάρτιο 2019, το pembrolizumab αποτελεί την πρώτη ανοσοθεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία για την αντιμετώπιση και των δύο τύπων του προχωρημένου μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (πλακώδη και μη πλακώδη) και είναι η μόνη ανοσοθεραπεία που διαθέτει ήδη τρεις ενδείξεις ως θεραπεία 1ης γραμμής και μία ως θεραπεία 2ης.

Διάβασε επίσης: Από τι προκαλείται ο καρκίνος, συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Διάβασε επίσης: 9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i