Ας μιλήσουμε ανοιχτά για την ακράτεια ούρων και τη θεραπεία της

Τρεις στις δέκα γυναίκες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν κάποια μορφής ακράτεια. Δες ποιες είναι οι λύσεις για αποτελεσματική θεραπεία.

07.04.2020

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

εχεις διαβασει

δημόσια τουαλέτα

Από τον Αναστάσιο Καλαντζή, Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο –
FEBU, (www.kalantzis-urology.com)

Η ακράτεια ούρων εμφανίζεται πολύ συχνά σε γυναίκες κάθε ηλικίας και για διάφορους λόγους. Αν και συνήθως πιστεύουμε ότι αφορά ηλικιωμένες γυναίκες, στην πραγματικότητα δεν συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης και οι περισσότερες από όσες υποφέρουν είναι μέσης ηλικίας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, το πρόβλημα αφορά 3 στις 10 Ελληνίδες. Τα καλά νέα είναι ότι οι σύγχρονες θεραπείες έχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι θεραπείες για την ακράτεια ούρων στις γυναίκες

Για τις γυναίκες με ακούσια ακράτεια ούρων, μια συνηθισμένη θεραπεία είναι οι ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους. Ωστόσο, ανάλογα με τη βαρύτητα της πάθησης, οι θεραπείες διαφοροποιούνται. Άλλες συντηρητικές θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνες ή σε συνδυασμό περιλαμβάνουν:

Φυσικοθεραπεία (ασκήσεις με biofeedback), μια διαδικασία που βοηθά τη γυναίκα να αποκτήσει τον έλεγχο ορισμένων λειτουργιών του σώματος.

Ηλεκτρικό ερεθισμό των μυών, ο οποίος βοηθά στις ασκήσεις του πυελικού εδάφους, απομονώνοντας τους μύες που εμπλέκονται.

Φαρμακευτική αγωγή. Κάποιες μορφές ακράτειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα ή με ορμονοθεραπεία (αν η ακράτεια σχετίζεται με ανεπάρκεια οιστρογόνων).

Χειρουργική αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι η λύση που συνιστάται για μόνιμα αποτελέσματα. Μια αποτελεσματική μέθοδος ελάχιστα επεμβατική, που δεν απαιτεί νοσηλεία, είναι η τοποθέτηση κολπικής ταινίας ελεύθερης τάσης. Η μέθοδος αυτή βελτιώνει τη αδυναμία του σφιγκτήρα της ουρήθρας να συγκρατεί τα ούρα. Μια ταινία από πολυπροπυλένιο τοποθετείται με μια μικρή τομή 2 εκ. στον κόλπο, κάτω από την ουρήθρα. Έτσι της δίνει ένα σταθερό σημείο στήριξης και βελτιώνει την ακούσια σύγκρισή της, με αποτέλεσμα την τέλεια στεγανότητα.

Διάβασε επίσης: Ακράτεια ούρων: Αυτές είναι οι συστάσεις των ειδικών του Χάρβαρντ για να την προλάβεις

Διάβασε επίσης: Προετοιμάσου για την εμμηνόπαυση σε 5 βήματα (τι να κάνεις πριν την εμμηνόπαυση έως και 10 χρόνια πριν!)

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece