Διατροφή στην πολλαπλή σκλήρυνση: Πώς συμβάλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων

Η σωστή διατροφή στην πολλαπλή σκλήρυνση μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό σύμμαχο.

hands-holding-orange-ribbon-over-blue-sky-leukemia-cancer-and-copd-picture-id1263492074 ThitareeSarmkasat

Γράφει ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου & Α' Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή Ε.Κ.Π.Α. Αιγινήτειο Νοσοκομείο Η πολλαπλή σκλήρυνση – multiple sclerosis (ΠΣ)- είναι μία αυτοάνοση πάθηση που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (απομυελινωτική νόσος). Η εμφάνιση της ΠΣ είναι συχνή στη λευκή φυλή ενώ αντίθετα είναι σπάνια στην κίτρινη φυλή και ακόμη πιο σπάνια στην μαύρη φυλή. Ο κίνδυνος προσβολής είναι μικρότερος στους Ινδιάνους και τους Μαύρους, σε σχέση με τους Λευκούς, ακόμα κι αν διαμένουν στην ίδια περιοχή "υψηλού κινδύνου". Επίσης, ολοένα περισσότερο υποστηρίζεται η άποψη ότι η συχνότητα της ΠΣ αυξάνεται όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον ισημερινό. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κρούσματα στην περιοχή του ισημερινού είναι περιορισμένα και όσο αυξάνεται το γεωγραφικό πλάτος προς το βόρειο αλλά και προς το νότιο ημισφαίριο, τόσο αυξάνεται και η συχνότητα της νόσου.

Η διατροφή στην αντιμετώπιση της πολλαπλής σκλήρυνσης

Η σωστή διατροφή σε κάθε περίπτωση, μπορεί να αποτελέσει για τον πάσχοντα έναν πολύτιμο σύμμαχο, σε συνδυασμό με τη φαρμακευτική αγωγή, στην καθημερινή μάχη για τη διατήρηση της φυσικής και πνευματικής υγείας. Τα ω-3 λιπαρά οξέα εμφανίζουν ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Μεταξύ άλλων, μία μεγάλη ελεγχόμενη έρευνα με ιχθυέλαια που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία, έδειξε σημαντικά οφέλη στην αντιμετώπιση των ασθενών με ΠΣ. Το ελαιόλαδο (πλούσιο σε μονοακόρεστα, σκουαλένιο και βιταμίνη Ε) και το λινέλαιο (περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα), θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται. Η δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, που ξεκινά πριν από την εγκατάσταση της αναπηρίας, επιτρέπει στο 95% των ασθενών με ΠΣ να ζήσουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Με τη λήψη κορεσμένων λιπαρών <20 g την ημέρα, τα αποτελέσματα είναι ακόμη καλύτερα. Η υψηλή πρόσληψη φυτικών ινών είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, σύμπτωμα που είναι πολύ συχνό στους ασθενείς με ΠΣ.

Στόχοι του καθημερινού διαιτολογίου για την αντιμετώπιση της ΠΣ

• Διατήρηση επιθυμητού σωματικού βάρους. • Διατροφική ισορροπία. Επαρκής πρόσληψη, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις, όλων των θρεπτικών συστατικών: υδατανθράκων, πρωτεϊνών, λιπαρών, βιταμινών, μετάλλων, ανόργανων αλάτων και νερού. • Διατροφική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων όπως η δυσφαγία, η υπερβολική εφίδρωση, η ακράτεια ούρων, η διάρροια και η δυσκοιλιότητα. • Εξισορρόπηση των λειτουργικών δυσχερειών του πάσχοντος. • Επίτευξη ισοζυγίου μεταξύ αποβολής και λήψης υγρών. • Διατροφική αντιμετώπιση των παρενεργειών που προκύπτουν από τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά και εντοπισμός πιθανών περιορισμών και αλληλεπιδράσεων. • Η διατροφική φροντίδα θα πρέπει να βρίσκεται σε συμφωνία με τις ευρύτερες ατομικές ιδιαιτερότητες του ασθενούς. • Επαρκής έκθεση στον ήλιο ή συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D.

Διατροφικές συστάσεις για τους ασθενείς με ΠΣ

Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να ακολουθούνται τα παρακάτω: α. Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφυγή κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών: ζωικού λίπους, λίπους γάλακτος, βουτύρου, αλλαντικών κ.λπ. β. Κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. γ. Εξατομικευμένη καταγραφή τροφών που είναι υποψήφιες για την εμφάνιση τροφικής υπερευαισθησίας ή αλλεργιών. ε. Κατανάλωση τροφίμων υψηλής θρεπτικής αξίας. στ. Αποφυγή πρόχειρου και γρήγορου φαγητού, τροφών πλούσιων σε "κενές" θερμίδες. ζ. Χρήση κατά βάση ελαιόλαδου για την κάλυψη των αναγκών σε λίπος. η. Συμπληρωματική λήψη σκευασμάτων ιχθυελαίου ή κατανάλωση ηποτοϊχθυελαίου (μουρουνέλαιο), το οποίο παρέχει ταυτόχρονα ω-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη D. Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη σχέση της διατροφή με τη Πολλαπλή Σκλήρυνση μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο Διατροφή και Πολλαπλή Σκλήρυνση – M.S. (Δημήτρης Γρηγοράκης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος PhD), που κυκλοφορεί από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις (Αθήνα 2003 / Ανατύπωση 2005 και 2008). Διάβασε επίσης: Μόλις διαγνώστηκες με πολλαπλή σκλήρυνση; Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν Διάβασε επίσης: Ενίσχυσε το αμυντικό σου σύστημα με αυτή τη συνταγή για μπάρες ενέργειας με superfoods  

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i