Μόλις διαγνώστηκες με πολλαπλή σκλήρυνση; Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν

Η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης μπορεί να είναι μια δύσκολη στιγμή στη ζωή του ασθενούς.

πολλαπλή σκλήρυνση ThitareeSarmkasat

Η Βασιλική Μαράκα, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, μπορεί να δώσει σημαντικές συμβουλές και πληροφορίες έχοντας η ίδια περάσει από αυτή τη φάση της αρχικής διάγνωσης.

Μόλις διαγνώστηκες με πολλαπλή σκλήρυνση;

«Όταν ένα άτομο λαμβάνει τη διάγνωση πως πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση (ΠΣ), νιώθει πως τον συνταράσσει ένας μεγασεισμός που γκρεμίζει τη ζωή του. Τα σχέδιά του, τα όνειρά του, οι ελπίδες και οι επιθυμίες του ταρακουνιώνται συθέμελα. Όλα πλέον έχουν σημείο αναφοράς τη διάγνωση – το πριν και το μετά. Αμέσως αναζητά στήριξη: από το περιβάλλον του, το γιατρό του και τους συλλόγους ασθενών.

Αποδέξου το νέο σου εαυτό

Η διάγνωση μιας χρόνιας ανίατης νόσου αλλάζει τη ζωή μας, όμως δε τη σταματά. Αποδέξου την πάθησή σου, χωρίς να είναι η ΠΣ το μόνο χαρακτηριστικό που σε καθορίζει. Ενημερώσου για την ΠΣ –από το γιατρό σου και έγκυρες πηγές–, για την κατάσταση της υγείας σου και κάνε όσες προσαρμογές χρειάζονται στη ζωή σου για να συνεχίσεις να την απολαμβάνεις.

Βρες τους κατάλληλους επαγγελματίες υγείας

Οι χρόνιοι ασθενείς πρέπει να έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού με το θεράποντα ιατρό τους, ο οποίος θα τους καθοδηγήσει στη διαχείριση της νόσου. Ιδίως οι πάσχοντες από ΠΣ πρέπει να έχουν στο πλευρό τους μια πολυεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών υγείας. Ψάξε να βρεις εκείνους που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία σου και που αισθάνεσαι πως είναι συνεργάτες και συνοδοιπόροι σου.

Ενημερώσου για το ρόλο της άσκησης και αποκατάστασης

Τα εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης και αποκατάστασης προσαρμοσμένα στις ανάγκες αλλά και τη φυσική κατάσταση κάθε πάσχοντος είναι ο μόνος τρόπος για τη διατήρηση της καλής λειτουργικότητας του ατόμου που πάσχει από ΠΣ.

Το κυριότερο είναι να διατηρήσεις την καλή ψυχολογία σου!

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι ένα ανίατο νόσημα, που όμως, με την κατάλληλη διαχείριση, δε σου στερεί τίποτα από τη ζωή (σχέσεις, μητρότητα, επικοινωνία, απασχόληση)».

Διάβασε επίσης: «Ο Σύλλογος είναι μια μεγάλη αγκαλιά»

Διάβασε επίσης: «H γιαγιά μου πάσχει από πολλαπλή σκλήρυνση»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i