Οι κανόνες για να διώξεις (σίγουρα) τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Τα μικρόβια μπαίνουν ακόμα και στα καλύτερα σπίτια, ακόμα και σε εκείνα που και καθαρά είναι και προσεγμένα. Τι πρέπει να κάνεις για να τα διώξεις μια και καλή!

06.03.2017

Γράφει: Κατερίνα Πατούλια

εχεις διαβασει

Οι κανόνες για να διώξεις (σίγουρα) τα μικρόβια από κάθε σημείο του σπιτιού

Βακτηρίδια, ιοί, μύκητες και πόσα ακόμα καιροφυλακτούν, κρύβονται και περιμένουν την κατάλληλη εκείνη στιγμή που θα βρεθείς αδύναμη απέναντί τους και θα κολλήσεις κάποιο νόσημα.

Τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά των μικροοργανισμών αυτών είναι δύο: η τοξικότητα, δηλαδή η ικανότητά τους να προκαλούν σοβαρές λοιμώξεις.και η μολυσματικότητα, δηλαδή η ικανότητά τους να μολύνουν.

Εμείς οι άνθρωποι έχουμε στη διάθεσή μας δύο όπλα για να αμυνθούμε: την καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αλλά και τη γνώση στην τήρηση βασικών κανόνων υγιεινής.

Πώς θα διώξεις τα μικρόβια

Διώξε τα μικρόβια από το κρεβάτι:

Η νυχτερινή ή πρωινή φαγούρα που νιώθεις μπορεί να είναι αντίδραση σε ακάρεα, μικροοργανισμούς αόρατους με γυμνό οφθαλμό, που τρέφονται με ανθρώπινη επιδερμίδα και ζουν κυρίως στα μαξιλάρια, τα στρώματα ή τα σεντόνια. Υπάρχουν τουλάχιστον 1.500-3.500 ακάρεα σε ένα γραμμάριο σκόνης πάνω σ’ ένα στρώμα!

Τι να κάνεις;

Ο καλός αερισμός του κρεβατιού αμέσως μετά το ξύπνημα, η αλλαγή θέσης του στρώματος και η αντικατάστασή του μέσασε 7-8 χρόνια με άλλο.

Διώξε τους μύκητες από το μπάνιο:

 • Τρέφονται από την υγρασία κι αυτό είναι γνωστό. Οι μύκητες προκαλούν φθορές στα πλακάκια και την μπανιέρα γι’ αυτό και το ντους στη ντουσιέρα είναι προτιμότερο από τη βύθιση ολόκληρου του σώματος στην μπανιέρα, ειδικά αν το καθάρισμα δεν είναι το φόρτε σου.
 • Ταυτόχρονα το σκούπισμα μετά το μπάνιο είναι καλό να γίνεται με ατομικές πετσέτες ή μπουρνούζια που αλλάζονται συχνά και δεν μένουν βρεγμένα. Συγκεκριμένα:
 • Η πετσέτα προσώπου μπορεί να σου κοστίσει κάποια επιπεφυκίτιδα ή άλλη δερματική λοιμώξη. Χρησιμοποίησε τη δικιά σου ατομική πετσέτα.
 • Η χρήση της λεκάνης της τουαλέτας μπορεί να σου κάνει «δώρο» πολλά μικρόβια όπως τα κωλοβακτηρίδια και τις ψευδομονάδες. Τράβηξε το καζανάκι πριν αλλά και μετά τη χρήση. Φρόντισε να είναι κλειστό το καπάκι της λεκάνης όμως όταν τραβάς το καζανάκι.
 • Το βουρτσάκι των δοντιών πρέπει να είναι απαραίτητα ατομικό και όσο το δυνατόν στεγνό αφού σου δίνει πακέτο ωραιότατες ουλίτιδες αλλά ακόμα και ηπατίτιδα που δεν αποκλείεται να μεταδοθεί από μια ξένη οδοντόβουρτσα.
 • Το ξύρισμα απαιτεί ειδική προσοχή αφού κι εδώ το ατομικό ξυραφάκι αποτελεί κανόνα για να μην κινδινεύσεις από μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος.

Στην κουζίνα- καραντίνα

Η κουζίνα αποτελεί κι αυτή πηγή μικροβίων. Όπως για παράδειγμα το ψυγείο που μπορεί να νομίζεις ότι σκοτώνει τα βακτήρια αλλά η αλήθεια είναι πως σε αυτό τα μικρόβια διατηρούνται ανέπαφα.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα οικιακά σκεύη όπως είναι τα μαχαίρια, ειδικά όταν τα χρησιμοποιούμε από τα ωμά στα ψημένα τρόφιμα και τούμπαλιν. Εδώ το πλύσιμο είναι κρίσιμο για την αποφυγή μετάδοσης σαλμονέλας και όχι μόνο.

Στο σαλόνι:

Ακόμα και το σαλόνι μπορεί να αποτελεί πηγή μικροβίων. Ακάρεα στους καναπέδες, μικροοργανισμοί στο κλιματιστικό και μικρόβια στον υπολογιστή ή το ακουστικό του τηλεφώνου. Εδώ, χρειάζεται σχολαστικό καθάρισμα. Μην το αμελείς.

Γενικά θυμήσου:

 • Αέρισε το σπίτι σου καθημερινά.
  Αντικατάστησε συχνά τα σφουγγάρια.
  Άλλαξε τα φίλτρα του κλιματιστικού.
  Κάνε σχολαστικό καθαρισμό της τουαλέτας και των πάγκων κουζίνας με προϊόντα χλωρίνης.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece