«Έχω καρκίνο του μαστού»: Τι μπορείς να πεις σε έναν δικό σου άνθρωπο που μόλις πήρε τη διάγνωση;

Θέλεις να βοηθήσεις, αλλά δεν ξέρεις τι να πεις όταν η μαμά σου, η αδελφή σου ή μια φίλη σου διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού.

στήθος καρκίνος μαστού υγεία Vasyl Dolmatov

Από τη Φρόσω Τζιντζηροπούλου, ψυχολόγο υγείας, MSc, ψυχοθεραπεύτρια

Εάν μια γυναίκα στο στενό σου περιβάλλον πάρει διάγνωση για καρκίνο του μαστού, περνάει μια δύσκολη περίοδο. Έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπη με πολλές αλλαγές και καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής της βιώνοντας ταυτόχρονα την απώλεια της υγείας της και της καθημερινότητάς της όπως ήταν πριν. Η περίοδος της διάγνωσης και των θεραπευτικών παρεμβάσεων που ακολουθούν μπορεί να προκαλέσει έντονες συναισθηματικές εναλλαγές και συναισθήματα: Άγχος για την πορεία της υγείας και την επιβίωση, φόβο για το ενδεχόμενο υποτροπής, στενοχώρια για την αλλαγή της εικόνας του σώματος, αλλά και για την πιθανή απώλεια των μαλλιών, θυμό γιατί εμφανίστηκε η ασθένεια, ενοχή για τυχόν προσωπική ευθύνη στην εμφάνιση του καρκίνου, αλλά και για την αναστάτωση που νιώθει ότι προκαλεί στην οικογένεια. Εσύ θέλεις να είσαι δίπλα της, αλλά ίσως δεν ξέρεις τι να πεις ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις εάν μια φίλη σου πήρε διάγνωση για καρκίνο του μαστού

▶ Ρώτησέ την αν θέλει να μιλήσει γι’ αυτό που της συμβαίνει. Εάν δε θέλει, σεβάσου την επιθυμία της και δήλωσε τη διαθεσιμότητά σου να το συζητήσετε όταν και εφόσον εκείνη το επιθυμεί.

▶ Δώσε χώρο και χρόνο να εκφράσει τα συναισθήματά της χωρίς να την περιορίζεις λέγοντάς της, για παράδειγμα, να μην κλαίει. Οι μεταπτώσεις της διάθεσης είναι αναμενόμενες.

▶ Άκου προσεκτικά τα θέματα για τα οποία έχει ανάγκη να μιλήσει χωρίς να την κρίνεις. Κάποιες φορές της αρκεί το να στέκεσαι δίπλα της και να ακούς όσα έχει να πει, ακόμα κι αν δε μιλάς.

▶ Απόφυγε ακραίες συμπεριφορές, όπως το να την υπερπροστατεύεις, ή, στην προσπάθειά σου να της δώσεις θάρρος, να μειώνεις τη δυσκολία της κατάστασης λέγοντας φράσεις όπως «δεν είναι τίποτα, μην υπερβάλλεις».

▶ Πες τη γνώμη σου, εφόσον σου ζητηθεί. Μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες που αφορούν τη νόσο ή για το πώς μπορεί να λάβει ψυχολογική στήριξη.

▶ Πες της ότι έχεις αυτές τις πληροφορίες και μπορεί να σου τις ζητήσει όταν θελήσει. Απόφυγε να την κατευθύνεις όμως. Η τελική απόφαση είναι δική της.

▶ Πρότεινε να τη βοηθήσεις σε πρακτικά θέματα μετά την επέμβαση ή/και κατά τη διάρκεια των θεραπειών, όπως να κάνεις τα ψώνια της εβδομάδας, να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο ή να τη βοηθήσεις στις δουλειές του σπιτιού.

▶ Διατήρησε την επικοινωνία μαζί της. Με ένα τηλεφώνημα ή με ένα μήνυμα μπορείς να δηλώσεις διακριτικά το ενδιαφέρον σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να της πεις/γράψεις «Σε σκέφτομαι», «Ό,τι χρειαστείς, είμαι εδώ». Καθησύχασέ την ότι θα το καταλάβεις αν δεν επιθυμεί να μιλήσει εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου όταν το θελήσει εκείνη.

▶ Πρότεινέ της να τη συνοδεύσεις, εάν το επιθυμεί, στο γιατρό ή στο νοσοκομείο κατά τη θεραπεία. Η παρουσία σου σε ένα ιατρικό ραντεβού μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση πληροφοριών που δυσκολεύεται η ίδια να κατανοήσει όταν είναι αγχωμένη.

▶ Παρότρυνέ τη να μιλήσει με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, αν παρατηρήσεις ότι για μεγάλο διάστημα αποσύρεται και δεν είναι το ίδιο λειτουργική με πριν.

▶ Διατήρησε την κανονικότητα στην επαφή σας. Πρότεινέ της να κάνετε δραστηριότητες που συνηθίζατε να κάνετε μαζί και πριν. Δώσε σ’ εκείνη τη δυνατότητα να αποφασίσει αν νιώθει έτοιμη να συμμετέχει ή όχι κάθε φορά που της το προτείνεις.

Φράσεις που βοηθούν

  • «Είμαι εδώ για να βοηθήσω όταν το χρειάζεσαι».
  • «Λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη».
  • «Είναι ανθρώπινο να νιώθεις επιβαρημένη συναισθηματικά αυτή την περίοδο».
  • «Χρειάζεσαι χρόνο για να επεξεργαστείς όλες τις αλλαγές που βιώνεις».
  • «Εάν θελήσεις να μιλήσεις, είμαι εδώ για να σε ακούσω».

Φράσεις που δε βοηθούν

  • «Καταλαβαίνω ακριβώς πώς αισθάνεσαι».
  • «Όλα θα πάνε καλά».
  • «Μια χαρά φαίνεσαι».
  • «Είσαι δυνατή, μη φοβάσαι τίποτα».

Δεν είσαι μόνη: Είτε πάσχεις εσύ είτε εάν πάρει μια φίλη σου διάγνωση για καρκίνο του μαστού ζήτησε βοήθεια από τους ειδικούς: Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο

Μαστού «Άλμα Ζωής» (τηλεφωνική γραμμή στήριξης: 210 8253253

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του μαστού: Οι εξελίξεις που δίνουν ελπίδα

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να τον προλάβεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i