Έχω κονδυλώματα: Τι θα συμβεί αν δεν ακολουθήσω θεραπεία;

Πολλά είναι τα άτομα που εμφανίζουν κονδυλώματα, όμως δεν σπεύδουν να τα θεραπεύσουν, θεωρώντας ότι δεν διατρέχει κάποιο σοβαρό κίνδυνο η υγεία τους. Τι ακριβώς ισχύει;

sexy-in-lingerie-picture-id465389767 Credit:PeopleImages

Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com, www.tzermias.gr)

Πολλοί άντρες και γυναίκες που γνωρίζουν πως έχουν κονδυλώματα δεν απευθύνονται στο γιατρό για τη θεραπεία τους. Ωστόσο αυτή η τακτική μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία τους.

Γιατί είναι απαραίτητη η θεραπεία για τα κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα αποτελούν το συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Οφείλονται στον ιό HPV και συγκεκριμένα σε αθώα στελέχη του ιού, που δεν μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο. Όμως, η θεραπεία παραμένει απαραίτητη. «Αν και τα κονδυλώματα οφείλονται σε μη ογκογόνα στελέχη του ιού HPV, έχει αποδειχτεί ότι στις ίδιες περιοχές μπορεί να συνυπάρχουν και ογκογόνα στελέχη του ιού, που μπορούν να προξενήσουν δυσπλασία-κακοήθεια στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού. Επομένως, οι ασθενείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζουν και να παραμελούν ή να καθυστερούν τη θεραπεία», τονίζει ο Dr. Τζερμιάς, Δερματολόγος-Αφροσιολόγος εξειδικευμένος στα LASER, Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Τι συμβαίνει όσο καθυστερείς τη θεραπεία

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις επίσης ότι όσο καθυστερείς τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, υπάρχουν πολλές πιθανότητες αυτά να μεγαλώσουν και να επεκταθούν. Να θυμάσαι ότι τα κονδυλώματα είναι ιδιαίτερα μεταδοτικά, επομένως είναι πολύ πιθανό να μεταδοθούν και στις γύρω περιοχές του σώματος, ακόμα και την ώρα που κάνεις ντους και τρίβεις το δέρμα σου με το σφουγγάρι ή μετά όταν σκουπίζεσαι με την πετσέτα.

Ακόμα, όσο αφήνεις τα κονδυλώματα χωρίς θεραπεία, είναι πολύ πιθανό να τα μεταδώσεις στον/στην ερωτικό/ή σου σύντροφο. Αν επιθυμείς να απαλλαγείς από τα κονδυλώματα, είναι πολύ σημαντικό να ενημερώσεις άμεσα το έτερό σου ήμισυ, ώστε να εξεταστείτε αναλυτικά και οι δύο και να ακολουθήσετε λεπτομερειακή θεραπεία ώστε να αποφευχθεί η επαναμόλυνση μεταξύ σας.

Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς σε ιατρείο με εμπειρία και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων, αφού είναι καθοριστικής σημασίας να ανιχνευθούν και να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες προκειμένου να μην κινδυνεύσεις με υποτροπές.

«Οι ασθενείς πρέπει να εξετάζονται λεπτομερειακά με ειδικά δερματολογικά και δερματοσκοπικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός για να εντοπίζονται ακόμα και οι βλάβες που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Είναι καθοριστικής σημασίας να εξαλειφθεί και η πιο μικροσκοπική αρχόμενη βλάβη ώστε να απαλλαγούν από τα κονδυλώματα», επισημαίνει ο Dr. Τζερμιάς, ο Επιστημονικός Διευθυντής των IQ Skin Clinics, όπου η θεραπεία των κονδυλωμάτων πραγματοποιείται με εξελιγμένα LASER CO2, την πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική μέθοδο που είναι ανώδυνη, δεν αφήνει σημάδια κι επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Διάβασε επίσης: Φάκελος κονδυλώματα: Γιατί κόλλησα ενώ χρησιμοποίησα προφυλακτικό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i