Είσαι survivor; Οι παρακάτω συμβουλές για τη διατροφή μετά τον καρκίνο θα σε βοηθήσουν

Τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν πως το 30-35% των θανάτων για όλες τις μορφές καρκίνου συνδέεται με τη διατροφή.

καρκίνος καρκίνο FatCamera

Από τη Νίκη Μουρούτη, MSc, PhD Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, Ογκολογική Μονάδα, ‘Γ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α, Γ.Ν.Ν.Θ.Α "Η Σωτηρία", Tutor - Module Coordinator, School of Health Sciences, Department of Dietetics, Athens Metropolitan College

Το 90-95% όλων των περιστατικών καρκίνου φαίνεται να έχει τις ρίζες του στο περιβάλλον και τον τρόπο ζωής. Οι παράγοντες τρόπου ζωής που ενοχοποιούνται περιλαμβάνουν την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το στρες, την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, περιβαλλοντικούς ρύπους και φυσικά τη διατροφή. Τα τρέχοντα επιστημονικά δεδομένα επισημαίνουν πως το 30-35% των θανάτων για όλες τις μορφές καρκίνου συνδέεται με τη διατροφή. Παγκοσμίως 18,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου καταγράφηκαν το 2018, ενώ για το 2040 αναμένονται τα νέα περιστατικά να φτάσουν τα 29,5 εκατομμύρια και οι θάνατοι τα 16,4 εκατομμύρια παγκοσμίως. Οι πιθανοί μηχανισμοί μέσω των οποίων η διατροφή επιδρά ευεργετικά απέναντι στον καρκίνο δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως, ωστόσο η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών προτύπων αποτελεί επιτακτική ανάγκη λαμβάνοντας υπόψιν την επίδραση της διατροφής στη ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, τη βελτίωση των συμπτωμάτων αλλά ακόμη και την επιβίωση των ασθενών.

Τρώγοντας υγιεινά μετά τον καρκίνο: τι ισχύει για τους επιζώντες;

Εξίσου σημαντικές βέβαια παραμένουν οι διατροφικές οδηγίες και για τους επιζήσαντες από τον καρκίνο (cancer survivors) ως η πρώτης γραμμής άμυνα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Για τα άτομα αυτά προτείνονται από τους διεθνείς οργανισμούς τα παρακάτω:

  • Διατήρηση του σωματικού βάρους εντός φυσιολογικών ορίων και αποφυγή πρόσληψης σωματικού βάρους.
  • Αποφυγή καθιστικής ζωής και υιοθέτηση ενός δραστήριου τρόπου ζωής (τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης ή 75 λεπτά υψηλής έντασης φυσική δραστηριότητα την εβδομάδα).
  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (τουλάχιστον 5 μερίδες ημερησίως), οσπρίων και δημητριακών προϊόντων ολικής άλεσης.
  • Περιορισμός πρόσληψης "γρήγορου φαγητού" (fast food) καθώς και τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και σάκχαρα.
  • Περιορισμός της πρόσληψης κόκκινου κρέατος (όχι περισσότερες από 3 μερίδες/εβδομάδα) και αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά, λουκάνικα κλπ.).
  • Περιορισμός της κατανάλωσης ποτών με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αντικατάσταση τους με άλλα ποτά χωρίς σάκχαρα αλλά και με νερό.
  • Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ.
  • Αποφυγή πρόσληψης συμπληρωμάτων διατροφής και προσπάθεια κάλυψης των ημερήσιων αναγκών μέσω ενός ισορροπημένου διαιτολογίου.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος του εντέρου: Γιατί παρουσιάζεται σε όλο και νεότερους ανθρώπους; Και ποια είναι τα καλά νέα;

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3′ τις εξελίξεις για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i