Εμβόλιο γρίπης: Ανήκεις σε αυτούς που πρέπει να το κάνουν οπωσδήποτε φέτος;

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο της γρίπης, ποιοι πρέπει να το κάνουν και γιατί φέτος είναι ακόμα πιο σημαντικό.

HPV εμβόλιο έφηβοι μηνιγγίτιδα Β FotoDuets

Από την Αναστασία Μαργούτα, ειδικό παθολόγο, MSc, PhD

Η ανοσοποίηση συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα επιτεύγματα της δημόσιας υγιεινής κατά τον 20ό αιώνα και αποτελεί τον κύριο παράγοντα ελάττωσης της παιδικής, κυρίως, νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως. Η ένταξη των εμβολιασμών (ως βασικό στοιχείο της πρωτογενούς πρόληψης των νόσων) στη δημόσια περίθαλψη μας έδωσε την ευκαιρία να μπορούμε κατά κάποιον τρόπο να ελέγχουμε μεγάλο μέρος της παγκόσμιας νοσηρότητας και θνησιμότητας. Φέτος μάλιστα, με την πανδημία του κορονοϊού που δεν έχει ακόμη ελεγχθεί, είναι σημαντικό να προστατεύουμε τον οργανισμό μας από την πιθανότητα της συν-λοίμωξης με τη γρίπη. Εάν δεν ανήκεις στις κατηγορίες που πρέπει να κάνουν έτσι κι αλλιώς το εμβόλιο της γρίπης, συζήτησε με τον παθολόγο σου αν θα ήταν καλό να εμβολιαστείς.

Εμβόλιο της γρίπης: 5 βασικά δεδομένα

#1

Tα εμβόλια γρίπης περιέχουν είτε αδρανοποιημένους ιούς γρίπης (whole-virus) ή τμήματα του ιού (split-virus). Tο εμβόλιο της γρίπης είναι είτε τριδύναμο, καθώς περιέχει συνήθως δύο υποτύπους του ιού τύπου A και έναν του ιού τύπου B, είτε τετραδύναμο με δύο υποτύπους του ιού τύπου Α και δύο του τύπου Β. Tο είδος των στελεχών που περιέχει το εμβόλιο προσαρμόζεται κάθε χρόνο σύμφωνα με οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Yγείας (ΠOY), ανάλογα με τα στελέχη που προκάλεσαν γρίπη τον προηγούμενο χειμώνα.

#2

Η καλύτερη περίοδος για τον εμβολιασμό κατά της εποχικής γρίπης είναι οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος κάθε έτους. Τα εμβόλια είναι συνήθως έτοιμα για διάθεση ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως και φέτος.

#3

Στην περίπτωση, όμως, που για κάποιο λόγο ο εμβολιασμός δεν πραγματοποιηθεί κατά την περίοδο αυτή, μπορεί να γίνει καθ’ όλο το διάστημα που υπάρχουν κρούσματα γρίπης. Ιδανικά, το αντιγριπικό εμβόλιο καλό θα ήταν να χορηγείται έγκαιρα και λίγο πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη επιτυχούς ανοσολογικής απάντησης.

#4

Γιατί κάθε χρόνο πρέπει να εμβολιάζεσαι; Ακριβώς λόγω των αντιγονικών παραλλαγών της γρίπης, το εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται για να καλύπτεσαι από τα διαφορετικά στελέχη της γρίπης που κυκλοφορούν κάθε χρονιά.

#5

Έχει παρενέργειες; Όπως κάθε φάρμακο, έτσι και το εμβόλιο μπορεί να εμφανίσει σε μικρό ποσοστό κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτές είναι η τοπική ερυθρότητα και το οίδημα στο σημείο του εμβολιασμού, πυρετός, αδυναμία, μυαλγίες, αρθραλγίες, γενικευμένη αλλεργική αντίδραση. Σπανιότατα μπορεί να είναι το σύνδρομο Guillain-Barré.

Ποιοι είναι απαραίτητο να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα ή ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες πληθυσμού (π.χ. επαγγελματίες υγείας, καθηγητές, δάσκαλοι, ενήλικες άνω των 60 ετών).

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει, επίσης, να πραγματοποιείται:

• Σε γυναίκες που εγκυμονούν, σε λεχωίδες, σε θηλάζουσες.

• Σε άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο από 40 kg/m2.

• Σε άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών να κολλήσουν τη γρίπη.

• Σε στρατεύσιμους στα κέντρα κατάταξης και ειδικά σε όσους κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο-Μάρτιο).

Τέλος, ομάδες με σχετική ένδειξη εμβολιασμού είναι:

α) Κάθε άτομο που θέλει να αποφύγει την ισχυρή νόσηση από γρίπη, όπως οι εργαζόμενοι σε οργανισμούς κοινής ωφελείας, στρατιώτες, σπουδαστές.

β) Άτομα με HIV λοίμωξη.

γ) Άτομα που πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου διεγνωσμένα υπάρχει επιδημία γρίπης.

Διάβασε επίσης: Θα πρέπει να ανησυχήσεις για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της γρίπης;

Διάβασε επίσης: Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης και ποια παιδιά πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i