Φακοί επαφής: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι φακοί επαφής είναι εύχρηστοι και μπορεί να σου κάνουν πιο εύκολη τη ζωή. Δες εδώ κάποιες βασικές απορίες και τις απαντήσεις τους.

φακοί επαφής Ridofranz

Έχεις απορίες και ερωτήσεις για τους φακούς επαφής; Εδώ θα βρεις τις απαντήσεις τους.

Έχω δοκιμάσει φακούς επαφής στο παρελθόν χωρίς επιτυχία. Μπορώ να προσπαθήσω ξανά;

Ναι. Έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι που σταμάτησαν στο παρελθόν να χρησιμοποιούν φακούς επαφής, σήμερα, με τους σύγχρονους φακούς επαφής, μπορούν να βρουν μία λύση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Τα σχέδια των φακών και τα υλικά εξελίσσονται συνεχώς – ζήτησε από τον εφαρμοστή φακών επαφής (δηλαδή τον οπτικό σου), να σε ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα.

Πώς μπορώ να μάθω εάν οι φακοί επαφής είναι κατάλληλοι για εμένα;

Ο οπτικός θα σε βοηθήσει να βάλεις φακούς επαφής. Έτσι θα μπορείς να δεις πώς τους αισθάνεσαι και στη συνέχεια θα ελέγξεις την καταλληλότητα του φακού ως προς την εφαρμογή και τις ανάγκες όρασής σου. Με την εμπειρία του οπτικού και τη δική σου προσωπική άποψη θα μπορείτε να αποφασίσετε από κοινού εάν οι φακοί επαφής είναι καλή επιλογή για σένα.

Μπορώ να δοκιμάσω φακούς επαφής πριν αποφασίσω αν θα τους φορέσω;

Συνήθως στα καταστήματα οπτικών έχεις τη δυνατότητα να κάνεις μία δοκιμή, να πάρεις ένα ζευγάρι φακούς για να βεβαιωθείς ότι σε βολεύουν. Πριν τους πάρεις για δοκιμή, θα πρέπει να μάθεις πώς να τους φροντίζεις, πώς θα τους εφαρμόζεις στο μάτι και να τους αφαιρείς.

Διάβασε επίσης: Σύνδρομο ξηροφθαλμίας: Αυτοί είναι οι 10 τρόποι αντιμετώπισης για το πιο ενοχλητικό πρόβλημα στα μάτια

Διάβασε επίσης: Μπορείς να κάνεις μπάνιο με φακούς επαφής; Και τι να προσέχεις το καλοκαίρι;

Τι είδους φακούς επαφής πρέπει να φορέσω;

Ο τρόπος ζωής σου και το πόσο συχνά θα τους φοράς παίζουν ρόλο στην απόφαση αυτή. Επειδή υπάρχουν διάφορα είδη φακών επαφής, συζήτησέ το με τον οφθαλμίατρο ή/και τον οπτικό σου.

Μπορώ να βάλω φακούς επαφής σε κάθε ηλικία;

Τα παιδιά, ακόμα και τα βρέφη σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να είναι κατάλληλοι χρήστες φακών επαφής. Έρευνες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή φακών επαφής στα παιδιά μπορεί να έχει μεγάλη επιτυχία και οφέλη. Τώρα που οι περισσότεροι φακοί επαφής αντικαθίστανται συχνά, δεν υπάρχει λόγος να περιμένεις να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των ματιών σου για να φορέσεις φακούς επαφής.

Οι φακοί επαφής είναι μόνο για τη μυωπία;

Όχι, υπάρχουν επίσης διαθλαστικοί και πολυεστιακοί φακοί επαφής, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Μπορώ να φοράω φακούς επαφής για να αθλούμαι;

Ναι, οι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα για τον αθλητισμό, επειδή παρέχουν ολόπλευρη, φυσική όραση, είναι πιο σταθεροί από τα γυαλιά και δεν επηρεάζονται από βροχή, ομίχλη ή αντανακλάσεις. Επιτρέπουν τη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή γυαλιών ηλίου και έχουν χαμηλό κίνδυνο στο να καταστραφούν, ή και τραυματισμού.

Ποιο είδος φακού επαφής είναι καλύτερο για τον αθλητισμό;

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι γενικά η καλύτερη επιλογή για ενεργά αθλήματα, καθώς αυτοί τείνουν να κινούνται λιγότερο στο μάτι σε σύγκριση με τους σκληρούς αεροδιαπερατούς φακούς (rigid gas permeable – RGP) και είναι λιγότερο πιθανό να απομακρυνθούν. Για υπαίθρια αθλήματα και αθλήματα στη φύση, οι φακοί επαφής μπορούν να έχουν ενσωματωμένη την προστασία από υπεριώδες (UV) φως.

Μπορούν οι φακοί επαφής να προστατεύσουν τα μάτια μου από τον ήλιο;

Ορισμένοι φακοί επαφής διαθέτουν φίλτρο προστασίας UV (Ultra Violet / Υπεριώδους Ακτινοβολίας) που βοηθά στην προστασία από τη βλαβερή ακτινοβολία UV στον κερατοειδή και στο μάτι. Οι φακοί επαφής με UV προστασία ΔΕΝ αντικαθιστούν τα γυαλιά με UV προστασία όπως τα γυαλιά ηλίου, γιατί δεν καλύπτουν πλήρως το μάτι και την περιοχή γύρω από αυτό. Θα πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε γυαλιά με UV προστασία όπως σας έχουν συμβουλέψει.

Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από την νέα καμπάνια ενημέρωσης με θέμα "Φοράω Φακούς, Ενημερώνομαι Υπεύθυνα" την οποία έχουν επιμεληθεί η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών (ΠΕΟΟ), ο Σύνδεσμος Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος (ΣΟΟΒΕ) και η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας (ΕΑΟ) και η οποία παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i