Γιατί ματώνει συνέχεια η μύτη σου; Ιδού οι παράγοντες που προκαλούν ρινορραγία

Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους θα αντιμετωπίσει αιμορραγία μύτης κάποια στιγμή στη ζωή του. Να γιατί…

13.03.2018

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε ο  Λουκάς Μόσχος, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, διευθυντής Mediterraneo Hospital, www.orl4u.gr

Είναι πολύ τρομακτική εμπειρία μία ξαφνική ροή αίματος από τη μύτη σου που έρχεται να προσθέσει λίγο δράμα στην ημέρα σου. Τουλάχιστον, μπορείς να ανακουφιστείς από το γεγονός ότι δεν είσαι η μόνη. Περίπου ένας στους επτά ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποια αιμορραγία μύτης σε κάποιο χρονικό σημείο της ζωής του, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία  ΩτοΡινοΛαρυγγολογίας Χειρουργικής Κεφαλής και Τραχήλου.

Ωστόσο, μόνο μερικοί λίγοι «τυχεροί» υποφέρουν από ρινορραγίες ξανά και ξανά, ειδικά αυτή την περίοδο του χρόνου. Τι συμβαίνει λοιπόν μέσα στην ερεθισμένη μύτη σου;

«Η ξηρότητα αποτελεί την κύρια αιτία για μία ρινορραγία», αναφέρει ο Λουκάς Μόσχος, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, διευθυντής Mediterraneo Hospital.

Είτε ζεις σε κάποιο πολύ ξηρό κλίμα, είτε κάνει πολύ κρύο έξω είτε ο ζεστός αέρας της εσωτερικής θέρμανσης είναι εντελώς απαλλαγμένος από υγρασία, δεν χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρι οι ρινικές μεμβράνες (που είναι γεμάτες με μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία) να αφυδατωθούν, να σπάσουν και να αρχίσουν να αιμορραγούν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ένα εποχιακό κρυολόγημα ή μία αλλεργία (μαζί με τα φάρμακα που χρησιμοποιείς για να τα αντιμετωπίσεις, όπως τα ρινικά σπρέι) σε συνδυασμό με τις επαναλαμβανόμενες ρινορραγίες μπορεί να διευκολύνει αυτά τα αγγεία να ανοίξουν και να ματώσουν.

Σε αυτή την περίπτωση, καταλαβαίνεις ότι η υγρασία είναι ο καλύτερος φίλος σου.

Ο Λουκάς Μόσχος συνιστά να υγραίνεις τακτικά με ένα τζελ με βάση το νερό το εσωτερικό μέρος του μπροστινού τμήματος του ρινικού διαφράγματός σου (περίπου ένα εκατοστό μέσα), να ψεκάζεις τη μύτη σου με κάποιο φυσικό, αλατούχο ρινικό σπρέι ή να τοποθετείς μια λιπαντική αλοιφή ή να συνδέεις έναν υγραντήρα τη νύχτα στο υπνοδωμάτιό σου, για να καταπολεμήσεις την αφυδατωμένη μύτη σου. Και η πιο εμφανής συμβουλή; Μην πειράζεις τη μύτη σου!

Αν δεις, όμως, ότι οι αιμορραγίες συνεχίζονται παρά τις καλύτερες προσπάθειες που κάνεις να την ενυδατώνεις, η επόμενη κίνησή σου θα πρέπει να είναι να επισκεφτείς κάποιον ειδικό γιατρό, δηλαδή κάποιον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος να αναγνωρίσει εάν υπάρχουν άλλες ιατρικές παθήσεις, ανατομικά θέματα ή φάρμακα που προκαλούν τις ρινορραγίες σου.

«Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν απόκλιση ρινικού διαφράγματος, μπορεί να αντιμετωπίζουν πιο συχνές ρινορραγίες, επειδή μπορεί να αφυδατώνεται πιο σύντομα η μύτη τους. Το ίδιο ευαίσθητοι μπορεί να είναι και όσοι παίρνουν φάρμακα που κάνουν πιο λεπτό το αίμα, όπως η ιβουπροφαίνη, ή κάποια αγωγή που περιλαμβάνει βαρφαρίνη (συχνά χρησιμοποιείται για να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης εμφράγματος)», εξηγεί ο χειρουργός.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Η σημασία της σωστής ρινικής αναπνοής

Εάν αιμορραγείς συχνά, ο γιατρός μπορεί να αντιμετωπίσει αρχικά συντηρητικά το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μία επουλωτική αλοιφή.

Μπορεί επίσης να καυτηριάσει το εσωτερικό της μύτης σου προκειμένου να σφραγίσει τα ευαίσθητα αγγεία και να αποτρέψει μελλοντικά προβλήματα. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό, αλλά δεν είναι.

Ο γιατρός θα τοποθετήσει μέσα στη μύτη σου κάποιο αναισθητικό φάρμακο και έπειτα θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό ρεύμα ή κάποιο χημικό παράγοντα για να καυτηριάσει γρήγορα ή να καταστρέψει τον ιστό που έχει το πρόβλημα.

Και την επόμενη φορά που θα νιώσεις κάποια ροή να κατεβαίνει από τη μύτη σου, θυμήσου:

  • να σηκωθείς όρθια (δεν χρειάζεται να γέρνεις προς τα πίσω, αντιθέτως εάν γέρνεις ελαφρά εμπρός μπορεί να σε βοηθήσει να μην καταπίνεις το αίμα),
  • να εφαρμόσεις σταθερή πίεση πιέζοντας το μπροστινό, μαλακό μέρος (όχι τη γέφυρα) της μύτης σου και
  • να βάλεις πάγο για 10 λεπτά ή περισσότερο, μέχρι το αίμα να σταματήσει.

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά δεν βρίσκεσαι στο γραφείο, δεν οδηγείς ή δεν πας σε κάποιο ραντεβού, μια συσκευασία πάγου πάνω από τα μάτια σου ή στη γέφυρα της μύτης σου από όπου προέρχεται η αιμορραγία για 10 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει το αίμα μπορεί να εμποδίσει κάπως την πολλή αιμορραγία.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Μήπως έχεις φαγούρα εκεί κάτω;

Ο κνησμός στην ευαίσθητη περιοχή σίγουρα δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα και οπωσδήποτε δεν μπορείς να τον αγνοήσεις.

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

#shapegreece