Γνωρίζεις πώς το κάπνισμα επηρεάζει τη μυοσκελετική σου υγεία;

Εάν σκέφτεσαι να κόψεις το τσιγάρο, τώρα έχεις άλλον ένα λόγο: τη μυοσκελετική σου υγεία.

άσκηση δυνατά οστά οστεοπόρωση Wavebreakmedia

Από τον Εμμανουήλ Μπριλάκη*, χειρουργό Ορθοπαιδικό/Αθλητίατρο (BrilakisOrthopaedics.gr)

Οι αρνητικές επιπτώσεις του καπνίσματος είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους. Η μυοσκελετική σου υγεία όμως είναι κάτι που ίσως δεν το είχες συνδέσει μαζί του.

Κάπνισμα και υγεία

Το κάπνισμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου η οποία είναι δυνατό να προβλεφθεί. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 440.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Το προσδόκιμο ζωής των καπνιστών είναι από 7 έως 10 χρόνια μικρότερο από τους μη καπνιστές. Το κάπνισμα συνδέεται με καρδιαγγειακές και αναπνευστικές ασθένειες, καθώς και με διάφορους τύπους καρκίνου. Ωστόσο, οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι το κάπνισμα έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στα οστά και τις αρθρώσεις και μπορεί να αυξάνει τις επισκέψεις στον ορθοπαιδικό.

Ποιες επιπτώσεις έχει το κάπνισμα στη μυοσκελετική σου υγεία;

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της οστικής πυκνότητας και η πρόκληση καταγμάτων. Οι ηλικιωμένοι καπνιστές έχουν κατά 30% έως 40% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα στο ισχίο από τους μη καπνιστές συνομήλικούς τους. Το κάπνισμα επηρεάζει τα οστά με διάφορους τρόπους:

 • Δυσχεραίνει την παροχή του αίματος στα οστά, όπως ακριβώς κάνει και σε άλλους ιστούς στο σώμα.
 • Η νικοτίνη επιβραδύνει την παραγωγή των κυττάρων που σχηματίζουν τα οστά (οστεοβλάστες).
 • Μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές.
 • Συντελεί στην αποδόμηση των οιστρογόνων. Τα οιστρογόνα είναι απαραίτητα, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες, για τη δόμηση αλλά και διατήρηση ενός ισχυρού σκελετού.

Επηρεάζει όμως και τους υπόλοιπους ιστούς που αποτελούν το μυοσκελετικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών και παθήσεων:

 • Οι καπνιστές έχουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές να υποστούν τραυματισμούς υπέρχησης, όπως τενοντίτιδες.
 • Οι καπνιστές έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν ρήξη στροφικού πετάλου του ώμου σε σχέση με τους μη καπνιστές.
 • Οι καπνιστές παρουσιάζουν συχνότερα σύνδρομα, όπως αυτό του παγωμένου ώμου.
 • Οι καπνιστές έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τραυματικές βλάβες, όπως διαστρέμματα ή κατάγματα.
 • Το κάπνισμα συνδέεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οσφυαλγίας.

Το κάπνισμα έχει αρνητική επίδραση στη διαδικασία επούλωσης τραυματισμών

 • Η διαδικασία επούλωσης απαιτεί περισσότερο χρόνο, όταν πρόκειται για καπνιστές, εξαιτίας των βλαβερών επιδράσεων της νικοτίνης στην παραγωγή των οστεοβλαστών.
 • Οι καπνιστές έχουν επίσης υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών μετά από μια χειρουργική επέμβαση (καθυστερημένη πώρωση καταγμάτων και επούλωση τραυμάτων, εμφάνιση λοιμώξεων) σε σχέση με τους μη καπνιστές, λόγω της μειωμένης παροχής αίματος στους ιστούς.

Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιδράσεις και στην αθλητική απόδοση

Επιβραδύνει την αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα το οξυγόνο που απαιτείται για τους μυς κατά την άθληση να μην είναι αρκετό. Οι καπνιστές υποφέρουν από δύσπνοια σχεδόν τρεις φορές πιο συχνά από τους μη καπνιστές, ενώ οι επιδόσεις τους στο τρέξιμο και το περπάτημα είναι μικρότερες από αυτές των μη καπνιστών.

Το κάπνισμα προκαλεί έντονη απώλεια βάρους, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για κατάγματα

Η νικοτίνη στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο έτσι ώστε η λήψη τροφής να είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα η διατροφή να μην είναι επαρκής. Το σωστό σωματικό βάρος έχει μεγάλη σημασία για τη γενικότερη υγεία.

Το κάπνισμα επηρεάζει όλους τους ιστούς στο ανθρώπινο σώμα

Παρόλα αυτά, οι συνέπειές του πολλές φορές μπορεί να είναι αναστρέψιμες. Ο περιορισμός ή η διακοπή του καπνίσματος, μειώνουν τα ποσοστά κινδύνου να προκληθεί κάποια πάθηση. Με τη διακοπή του καπνίσματος, το σώμα μπορεί να επανέλθει στη φυσιολογική του κατάσταση και να ανακτήσει τις κανονικές του λειτουργίες.

*Ο ιατρός Εμμανουήλ Μπριλάκης είναι Ορθοπαιδικός Χειρουργός,, Αναπληρωτής Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός του Γυναικείου Τμήματος Basket του Πανιωνίου ΓΣ.

Διάβασε επίσης: Πόνος στον αυχένα; Μήπως φταίει το κινητό σου;

Διάβασε επίσης: Διάβασε σε 3 λεπτά 6 δεδομένα που θα σε κάνουν να κόψεις το κάπνισμα!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i