Καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες: Είναι μεγαλύτερη απειλή απ' όσο νομίζουμε;

Το ήξερες ότι και σε μικρές ηλικίες η καρδιαγγειακή νόσος στις γυναίκες είναι ένα θέμα που πρέπει να παρακολουθούμε;

γυναίκα fitness καρδιά AzmanL

Από τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτόπουλο, M.D, Ph.D., F.E.T.C.S. Καρδιοχειρουργό, Συνεργάτης στο Νοσοκομείο Υγεία

Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου για τις γυναίκες άνω των 25 ετών στις ΗΠΑ και η επίπτωσή της συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ στους άνδρες μειώνεται, γεγονός που η πλειοψηφία των γυναικών αγνοεί, θεωρώντας πως ο καρκίνος είναι η βασική αιτία θανάτου στις γυναίκες. Ωστόσο, η καρδιαγγειακή νόσος αφαιρεί περισσότερες ζωές γυναικών από όλα τα είδη νεοπλασιών μαζί! Μετά την εμμηνόπαυση ο κίνδυνος της καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται περαιτέρω, λόγω της απώλειας της καρδιαγγειακής προστασίας που προσφέρουν τα οιστρογόνα στις γυναίκες.

Τι σημαίνει καρδιαγγειακή νόσος

Με τον όρο «καρδιαγγειακή νόσο» εννοούμε παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, όπως στεφανιαία νόσο, περιφερειακή αρτηριακή νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, υπέρταση, βαλβιδοπάθειες κτλ. Η πιο συχνή αιτία της καρδιαγγειακής νόσου είναι η αθηροσκλήρωση. Πρόκειται για το «χτίσιμο» χοληστερόλης και λιπωδών εναποθέσεων σε ένα είδος «πλάκας» στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αρτηριών, που εμποδίζει τη ροή του αίματος μέσα σε αυτές, με συνέπεια την ισχαιμία των οργάνων που αιματώνουν. Για την καρδιά συγκεκριμένα, η ισχαιμία των στεφανιαίων αρτηριών μπορεί να οδηγήσει σε στηθάγχη (πόνο στο στήθος) και σε καρδιακή προσβολή.

Τα συμπτώματα της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες

Τα συμπτώματα παρουσιάζονται περίπου 10 χρόνια αργότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες και μπορεί να διαφοροποιούνται: Πόνος στο στήθος, στο αριστερό χέρι και ώμο, την πλάτη, τον αυχένα ή την κάτω σιαγόνα, ταχυκαρδία ή αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη, εφίδρωση, ναυτία ή κόπωση. Το συνηθέστερο σύμπτωμα, ο πόνος στο στήθος, μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως δυσπεψία ή επιγαστραλγία (καούρα). Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εάν αυτά τα συμπτώματα είναι καινούργια, ή γίνονται πιο συχνά ή έντονα και θα πρέπει να αναζητηθεί άμεσα ιατρική συμβουλή.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Η διάγνωση της καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες θα βασιστεί στα συμπτώματα, το ιατρικό ιστορικό και την παρουσία ή όχι παραγόντων κινδύνου και στη φυσική εξέταση. Ακολούθως, διαγνωστικές εξετάσεις, όπως αίματος, ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα, τεστ κόπωσης, σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου, αξονική στεφανιογραφία ή καρδιακός καθετηριασμός και στεφανιογραφία μπορούν να καθορίσουν πλήρως και με μεγάλη ακρίβεια την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης πιθανής καρδιολογικής νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται

Ένα μέρος της αντιμετώπισης είναι οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες, με αποφυγή του καπνίσματος, της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, του στρες και της καθιστικής ζωής. Επίσης είναι σημαντικό να δώσεις έμφαση στην υγιεινή διατροφή και το σωστό σωματικό βάρος. Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική θεραπεία για τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης. Επιπλέον, επεμβατικές μέθοδοι για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών της στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν την αγγειοπλαστική με μπαλόνι και την τοποθέτηση στεντ, μέσω καθετήρων. Τέλος, η χειρουργική αορτο-στεφανιαία παράκαμψη (bypass) με χρήση αγγειακών μοσχευμάτων από τον ίδιο τον ασθενή για την παράκαμψη των στενωμένων ή αποφραγμένων στεφανιαίων αρτηριών και την επαναιμάτωση του μυοκαρδίου, ενδείκνυται για βαρύτερες μορφές της στεφανιαίας νόσου.

Διάβασε επίσης: 5 μυστικά για να έχεις υγιή καρδιά (φάε καρύδια και άλλα tips με υπογραφή γιατρού)

Διάβασε επίσης: 7 facts για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που απειλούν την υγεία σου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i