Καρκίνος του μαστού: facts, στατιστικές και σημαντικές πληροφορίες

Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τον καρκίνο του μαστού, τόσο περισσότερα μπορούμε να κάνουμε για την πρόληψή του.

καρκίνος του μαστού artisteer

Συνεργάστηκε ο δρ Ιωάννης Καλογήρου, MD, DFFP, DRCOG, PhD, μαιευτήρας γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών (womanclinic.gr).

Ενδιαφέροντα στατιστικά δεδομένα, ζωτικής σημασίας πληροφορίες αλλά και trivia που ίσως δεν έχεις ξανακούσει για τον καρκίνο του μαστού.  

Αλήθεια ή μύθος; Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται μόνο στις γυναίκες.

Το 99% των περιπτώσεων της νόσου αφορά όντως γυναίκες. Ωστόσο, και παρότι είναι πολύ πιο σπάνιο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εκδηλωθεί και σε άνδρες.

3 εκατομμύρια

Ας μη μένουμε μόνο στους αριθμούς των γυναικών που νοσούν. Περίπου 3 εκατομμύρια είναι σήμερα οι επιζήσασες από τον καρκίνο του μαστού στις ΗΠΑ. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το μυστικό για να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο αυτό τον αριθμό. Εσύ έκανες φέτος μαστογραφία;

1 στις 8

Τόσες γυναίκες θα παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

47%

Τόσο μικραίνει ο κίνδυνος θανάτου από τη νόσο, αν κάνεις τακτικά προληπτικές εξετάσεις για το μαστό.

H νόσος των μοναχών

Οι μοναχές, όπως όλες οι γυναίκες που δεν απέκτησαν παιδιά, έχουν αυξημένο κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας συγκριτικά με τις μητέρες, καθώς οι πιθανότητες για νόσηση επηρεάζονται από τον αριθμό των έμμηνων κύκλων της γυναίκας.

Η πρώτη γνωστή μαστεκτομή

Έγινε το 548 μ.Χ. στην αυτοκράτειρα Θεοδώρα στο Βυζάντιο. Σήμερα, με την εξέλιξη των θεραπειών και την έγκαιρη διάγνωση, ο αριθμός των ριζικών μαστεκτομών έχει μειωθεί σημαντικά.

Πόσα κεράκια έσβησες;

Όσο περισσότερα τόσο αυξάνεται η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Η… απάντησή σου σε αυτό; Βάλε τη μαστογραφία, την ψηλάφηση μαστών και το υπερηχογράφημα στο ετήσιο τσεκάπ σου!

Ελληνικό Ίδρυμα Ογκολογίας

Πρόκειται για δημόσιο φορέα που συνεργάζεται με το Ελληνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο. Θα τους βρεις στα τηλέφωνα 210-3645627, 210-3620831-32 και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τις εξετάσεις που χρειάζεσαι ακόμα και δωρεάν.

Πηγές: American College of Radiology, roche.com, mana.md

Διάβασε επίσης: Διατροφή και καρκίνος: Μύθοι και αλήθειες (να τρως κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη;) Διάβασε επίσης: Πόση είναι η ακτινοβολία της μαστογραφίας; Μάθε εδώ την απάντηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i