Ο καταρράκτης στα μάτια είναι πολύ συχνός. Και μπορεί να ξεκινήσει από τα 40 σου!

Ο καταρράκτης στα μάτια είναι σαν τα γκρίζα μαλλιά: Θα τον πάθουμε όλοι, λένε οι οφθαλμίατροι.

μάτια οφθαλμίατρος καταρράκτης στα μάτια gilaxia

Αν θεωρείς ότι ο καταρράκτης στα μάτια αφορά μόνο κάποιους ηλικιωμένους ανθρώπους, τότε μάλλον κάτι δεν γνωρίζεις. «Ο καταρράκτης στα μάτια είναι σαν τα γκρίζα μαλλιά: Θα τον πάθουμε όλοι» σχολιάζει η Shameema Sikder, MD, επίκουρος καθηγήτρια οφθαλμολογίας στο Ινστιτούτο Ματιών Wilmer Eye του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Αργά ή γρήγορα, θα συμβεί σε όλους», συμπληρώνει.

Τι είναι ο καταρράκτης στα μάτια

Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί θολή όραση και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης. Θεωρείται πως είναι μια νόσος που σχετίζεται με τη γήρανση, ξεκινά όμως γύρω στα 40 μας. Σε αυτή τη δεκαετία αρχίζουν να διασπώνται πρωτεΐνες μέσα στο φακό του ματιού, κάνοντάς τον πιο πυκνό. Εκτός από την ηλικία, αυξημένες πιθανότητες για καταρράκτη στα μάτια έχουν οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη και οι καπνιστές. Επίσης, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό, τραυματισμό στο μάτι, περνούν πολύ χρόνο στον ήλιο ή λαμβάνουν στεροειδή.

Τα συμπτώματα

Συνήθως στο ξεκίνημά του ο καταρράκτης στα μάτια δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Καθώς εξελίσσεται τα χρώματα φαίνονται λιγότερο φωτεινά (το λευκό μπορεί να μοιάζει με μπεζ), τα μάτια σου θολώνουν, δεν βλέπεις καλά τη νύχτα, νιώθεις ότι το φως είναι πολύ δυνατό, βλέπεις άλω γύρω από τα φώτα. Ένα άλλο πιθανό σύμπτωμα. Εάν δεν υπάρξει θεραπεία, ο καταρράκτης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η θεραπεία εξαρτάται από το πόσο προχωρημένος είναι ο καταρράκτης. Στην αρχή, μικρές αλλαγές στο φωτισμό, η χρήση γυαλιών ηλίου και για το διάβασμα θα βοηθήσουν. Εάν όμως τα συμπτώματα αρχίσουν να δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου, τότε η συνηθισμένη λύση είναι η χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για μια επέμβαση ρουτίνας, που γίνεται αυθημερόν. Κατά τη διάρκεια της ο χειρουργός οφθαλμίατρος αντικαθιστά τον θολωμένο φακό του οφθαλμού με έναν τεχνητό.

Μπορείς να προλάβεις τον καταρράκτη

Η αλήθεια είναι πως όχι. Μπορείς όμως να τον καθυστερήσεις προστατεύοντας τα μάτια σου. Η χρήση γυαλιών ηλίου και καπέλου το καλοκαίρι, η διακοπή του καπνίσματος και η υγιεινή διατροφή παίζουν ρόλο. Βάλε επίσης στο πρόγραμμά σου την επίσκεψη οφθαλμίατρο για έλεγχο.

Διάβασε επίσης: Πρησμένα μάτια; Δες τι να κάνεις

Διάβασε επίσης: 7 tips αν… στεγνώνουν τα μάτια σου, τσούζουν και δακρύζουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i