Κιρσοί, φλεβίτες και φλεβίτιδα: Ποιες είναι οι επιλογές αντιμετώπισης;

Κιρσοί, φλεβίτες και φλεβίτιδα: Πώς θα αντιμετωπίσεις τους κιρσούς αποτελεσματικά με το σωστό τρόπο.

17.01.2017

εχεις διαβασει

Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια και αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως «φλεβίτες» ή «φλεβίτιδα».

Για την εμφάνισή τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, ενώ άλλοι παράγοντες είναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Όχι μόνο αισθητικά προβλήματα

Εκτός από το ότι μας ενοχλούν αισθητικά, οι κιρσοί συνήθως συνοδεύνται και από συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες.

Επίσης, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος, μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη.

Θεραπεiα υπάρχει;

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας.

Η οριστική και μόνιμη λύση, όμως, είναι η χειρουργική. Η «κλασική» χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των «ελαττωματικών» φλεβών μέσω τομών στο δέρμα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται η εξάλειψη των φλεβών μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF).

Τα σαφή πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων είναι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και η ακόμα ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση, ενώ παράλληλα αποφεύγεται και η χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή.

Επιλογή κατάλληλης μεθόδου

Αν και η ενδοφλεβική μέθοδος αποτελεί, πλέον, την πρώτη επιλογή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες δεν επιτρέπουν την

εφαρμογή της και η κλασική χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη λύση. Σε κάθε περίπτωση η προεγχειρητική εκτίμηση με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex) καθορίζει την ενδεδειγμένη μέθοδο.

Η επόμενη μέρα

Το χειρουργείο των κιρσών είναι, πλέον, διαδικασία μιας ημέρας. Ειδικά με την ενδοφλεβική μέθοδο, ο ασθενής φεύγει περπατώντας άμεσα μετά την έξοδό του από το χειρουργείο και μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του την επόμενη μέρα. Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση η πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης κιρσών είναι μικρότερη από 5%. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

rigopoulos

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον αγγειολόγο – αγγειοχειρουργό δρα Χρήστο Ι. Ρηγόπουλο, επιμελητή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής «Ευρωκλινική Αθηνών» και επιστημονικό υπεύθυνο του Αγγειολογικού Τμήματος της Cosmetic Derma Medicine, (www.aggeioxeirourgiki.eu). 

Περισσότερα από Υγεία

6 τρόποι να υποχωρήσει ο πονόλαιμος και να νιώσεις άμεσα καλύτερα

Ο πονόλαιμος δεν είναι εύκολη υπόθεση και έχει ήδη αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του.

Μήπως έχεις πολυκυστικές ωοθήκες; Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και η θεραπεία τους;

Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν διαφορετικές μορφές, αλλά και διάφορες επιπτώσεις στην υγεία σου. Μάθε πώς αντιμετωπίζονται.

6 υγιεινές (και νόστιμες) τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D

Yπάρχουν συγκεκριμένα υγιή τρόφιμα που μπορείς να φας ώστε να αυξήσεις την πρόσληψή της, χωρίς να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα.

Πόνος στον αυχένα, στη μέση, στον ώμο, στο μέσο της πλάτης: Να η σωστή αντιμετώπιση για κάθε πόνο στην πλάτη

Τι σημαίνει ο πόνος σε κάθε σημείο της πλάτης; Δες τον αναλυτικό οδηγό και πως θα αντιμετωπίσεις κάθε πρόβλημα.

Φυσικές θεραπείες για έκζεμα, άφθα, θηλώματα, πονόδοντο, κυστίτιδα, ευερέθιστο έντερο, ημικρανία

Αυτές οι διατροφικές συμβουλές μας βοηθούν να δοκιμάσουμε τις φυσικές λύσεις σε προβλήματα υγείας.

#shapegreece