Κιρσοί, φλεβίτες και φλεβίτιδα: Ποιες είναι οι επιλογές αντιμετώπισης;

Κιρσοί, φλεβίτες και φλεβίτιδα: Πώς θα αντιμετωπίσεις τους κιρσούς αποτελεσματικά με το σωστό τρόπο.

17.01.2017

εχεις διαβασει

Κιρσοί είναι οι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στα πόδια και αναφέρονται συχνά από τους ασθενείς και ως «φλεβίτες» ή «φλεβίτιδα».

Για την εμφάνισή τους σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, ενώ άλλοι παράγοντες είναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και η εγκυμοσύνη.

Όχι μόνο αισθητικά προβλήματα

Εκτός από το ότι μας ενοχλούν αισθητικά, οι κιρσοί συνήθως συνοδεύνται και από συμπτώματα με κυριότερα το οίδημα, το αίσθημα βάρους, το κάψιμο, τη φαγούρα και τις νυχτερινές κράμπες.

Επίσης, ανάλογα με την έκταση και τη διάρκεια του προβλήματος, μπορούν να εμφανίσουν επιπλοκές όπως θρόμβωση, αιμορραγία και δερματικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε έλκη.

Θεραπεiα υπάρχει;

Η θεραπεία σε αρχικό στάδιο μπορεί να είναι συντηρητική και βασίζεται κυρίως στη χρήση ελαστικής κάλτσας.

Η οριστική και μόνιμη λύση, όμως, είναι η χειρουργική. Η «κλασική» χειρουργική αντιμετώπιση συνίσταται στην αφαίρεση των «ελαττωματικών» φλεβών μέσω τομών στο δέρμα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, αναπτύχθηκαν νέες τεχνικές με τις οποίες επιτυγχάνεται η εξάλειψη των φλεβών μέσω της εφαρμογής τοπικής θερμότητας με laser ή ραδιοσυχνότητες (RF).

Τα σαφή πλεονεκτήματα των νέων μεθόδων είναι το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα και η ακόμα ταχύτερη μετεγχειρητική αποκατάσταση, ενώ παράλληλα αποφεύγεται και η χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή.

Επιλογή κατάλληλης μεθόδου

Αν και η ενδοφλεβική μέθοδος αποτελεί, πλέον, την πρώτη επιλογή, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ανατομικοί περιορισμοί (μέγεθος ή πορεία φλέβας) ή άλλοι παράγοντες δεν επιτρέπουν την

εφαρμογή της και η κλασική χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη λύση. Σε κάθε περίπτωση η προεγχειρητική εκτίμηση με έγχρωμη υπερηχητική φλεβογραφία (Triplex) καθορίζει την ενδεδειγμένη μέθοδο.

Η επόμενη μέρα

Το χειρουργείο των κιρσών είναι, πλέον, διαδικασία μιας ημέρας. Ειδικά με την ενδοφλεβική μέθοδο, ο ασθενής φεύγει περπατώντας άμεσα μετά την έξοδό του από το χειρουργείο και μπορεί να επιστρέψει στη δουλειά του την επόμενη μέρα. Μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση η πιθανότητα υποτροπής και επανεμφάνισης κιρσών είναι μικρότερη από 5%. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι ο προσεκτικός προεγχειρητικός σχεδιασμός και η εξατομικευμένη για κάθε ασθενή επιλογή της κατάλληλης μεθόδου θεραπείας.

rigopoulos

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τον αγγειολόγο – αγγειοχειρουργό δρα Χρήστο Ι. Ρηγόπουλο, επιμελητή Αγγειοχειρουργικής Κλινικής «Ευρωκλινική Αθηνών» και επιστημονικό υπεύθυνο του Αγγειολογικού Τμήματος της Cosmetic Derma Medicine, (www.aggeioxeirourgiki.eu). 

Περισσότερα από Υγεία

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Μύτη: τη φυσάμε, την πιάνουμε με τα χέρια μας, την τρυπάμε ή τη βάζουμε κάτω από το νυστέρι. Πόσο καλά γνωρίζουμε τη μύτη μας;

Τι κάνουν τα προβιοτικά; Ιδού πως βοηθούν το σώμα σου

Τα πολλαπλά οφέλη που φέρνουν τα προβιοτικά στο σώμα σου.

Ζέτα Δούκα
H ενημερωτική δράση της ΑΝΑΣΑ για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής

Τα 10+1 χρόνια γιορτάζει η ΑΝΑΣΑ η πρώτη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση για την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

#shapegreece