Κιρσοί και ευρυαγγείες: 5 tips για όμορφα και υγιή πόδια

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι δύο πολύ συνηθισμένα προβλήματα που επιβαρύνουν την υγεία των ποδιών αλλά και την εμφάνισή τους.

γυναίκα καλοκαίρι διακοπές νησί πόδια istock

Από τον Χρήστο Παπασιδέρη, MD, PhD, Αγγειοχειρουργό (aggeiakaiygeia.gr)

Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες ανήκουν στην κατηγορία των συχνότερων παθήσεων που παρουσιάζουν τα κάτω άκρα. Το φαινόμενο αυτό επηρεάζει περισσότερο το γυναικείο φύλο, με 1 στις 5 γυναίκες να ταλαιπωρούνται με φλεβική ανεπάρκεια, σε αντίθεση με τους άνδρες, που το αντίστοιχο ποσοστό να είναι 1 στους 10.

Τι είναι οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Τι συμβαίνει όμως, πραγματικά, με τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες; Είναι απλά κάποια αντιαισθητικά σημάδια στα πόδια μας, ή μήπως είναι κάτι παραπάνω, το οποίο χρήζει ιατρικής συμβουλής; Οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες είναι οι ορατές επιφανειακές φλέβες, λόγω αντιστροφής της φλεβικής ροής, που ονομάζεται σύνδρομο φλεβικής ανεπάρκειας των κάτω άκρων. Μία ήπια μορφή του συνδρόμου αποτελεί η δυσάρεστη, ενοχλητική αισθητική παραμόρφωση, αλλά στην σοβαρότερη μορφή του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες και να οδηγήσει σε απώλεια των άκρων ή ακόμα και της ζωής.

Τα συμπτώματα

Τα εμφανή συμπτώματα είναι η αίσθηση βάρους στα πόδια, η δυσκολία στην άσκηση, η κόπωση, ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται μετά από παρατεταμένη ορθοστασία και συχνά βελτιώνεται ανυψώνοντας τα πόδια. Άλλα συμπτώματα είναι ο κνησμός και το αίσθημα καύσου, τα ανήσυχα πόδια, οι νυχτερινές κράμπες, το οίδημα – πρήξιμο, οι αλλαγές στο δέρμα, παραισθησίες κ.α.

Διάβασε επίσης: Τέλεια πόδια; Αυτή είναι η περιποίηση που χρειάζεται η ρουτίνα σου

Διάβασε επίσης: Ωραία πόδια: Οι συμβουλές της beauty expert για τοπικό πάχος, ραγάδες, πρήξιμο

Σε τι οφείλονται

Οι αιτίες που προκαλούν τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες είναι πολλές και μπορεί να δρουν συνδυαστικά. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει κληρονομική προδιάθεση, ενώ άλλοι παράγοντες οι οποίοι δρουν καταλυτικά σε αυτές τις παθήσεις είναι η πολύωρη ορθοστασία, οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εφηβεία, λήψη αντισυλληπτικών, εμμηνόπαυση) και η προχωρημένη ηλικία. Αλλά και ο τρόπος ζωής και η ίδια η καθημερινότητά μας μπορεί να παίζουν ρόλο στην εμφάνισή τους, για παράδειγμα η έλλειψη κίνησης και η κακή διατροφή.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Ο τρόπος της διάγνωσης είναι απλός, εύκολος και ανώδυνος και γίνεται με το triplex υπερηχογράφημα. Με το triplex, ο ιατρός είναι σε θέση να ελέγξει τη ροή και την ταχύτητα του αίματος στο αγγείο, αλλά και την πορεία, το μέγεθος και το βαθμό της στένωσης, εάν υπάρχει. Η συγκεκριμένη εξέταση γίνεται μόνο από ιατρό, ο οποίος έχει λάβει ειδική εκπαίδευση, και συνήθως, λαμβάνει χώρα σε διαγνωστικό κέντρο, νοσοκομείο ή και ιατρείο.

Η αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση και θεραπεία της φλεβικής νόσου, σήμερα, είναι πολύ διαφορετική από τις παραδοσιακές θεραπείες του παρελθόντος. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί και η δυνατότητα εκτέλεσής τους στο ιατρείο, επιτρέπουν σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να ανακουφιστούν άμεσα, σχετικά ανώδυνα από τα συμπτώματα και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Η βασική θεραπεία είναι η καταστροφή με λέιζερ, ή η καταστροφή με ραδιοσυχνότητες όταν πρόκειται για τη μεγάλη σαφηνή φλέβα. Οι τεχνικές αυτές συνδυάζονται με εκτομή των μικρότερων επιφανειακών φλεβών με μικρές τομές ή εφαρμογή σκληροθεραπείας σε αυτές. Το λέιζερ ή οι ραδιοσυχνότητες κλείνουν την πάσχουσα φλέβα χωρίς τομή, οπότε το αίμα κατευθύνεται σε άλλες υγιείς φλέβες και η πρώτη τελικά εξαφανίζεται. Η σκληροθεραπεία επίσης σφραγίζει το τοίχωμα των μικρών φλεβών, οι οποίες σταδιακά εξαφανίζονται. Οι συγκεκριμένες μέθοδοι, μετά από την εφαρμογή τους από έμπειρο αγγειοχειρουργό έχουν ποσοστά επιτυχίας μεταξύ 97% και 98%.

Κιρσοί και ευρυαγγείες; 5 συμβουλές για τα αποφύγεις

  1. Προσπάθησε να μην φοράς συχνά παπούτσια με ψηλό τακούνι. Προτίμησε παπούτσια με χαμηλό τακούνι και τα αθλητικά.
  2. Αν μπορείς, απόφευγε την πολύωρη ορθοστασία.
  3. Αν νιώθεις τα πόδια σου βαριά και κουρασμένα, απόκτησε τη συνήθεια να τα ξεκουράζεις βάζοντάς τα ψηλά για τουλάχιστον 10 λεπτά την ημέρα.
  4. Η άσκηση και το περπάτημα είναι η καλύτερη πρόληψη για τα φλεβικά προβλήματα.
  5. Εάν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα σου φαίνεται γνώριμο, επισκέψου έναν εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό, ο οποίος με την εξέταση triplex, θα προβεί σε πλήρη έλεγχο του φλεβικού συστήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i