Ο λόξυγκας προκύπτει όταν για κάποιους λόγους το διάφραγμα αρχίζει να συσπάται ενώ ταυτόχρονα συσπάται και ο λάρυγγας, διακόπτοντας τη ροή του αέρα.
Τι μπορεί να προκαλέσει τον λόξυγκα;
Υπάρχουν πολλές αιτίες που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα αυτές τις συσπάσεις του διαφράγματος.
- Μία αρκετά συχνή είναι όταν το στομάχι γεμίζει υπερβολικά, επειδή έχουμε φάει πολύ και γρήγορα, όταν έχουμε καταναλώσει πολύ αλκοόλ, όταν καταπίνουμε αέρα μαζί με το φαγητό.
- Λόξυγκα μπορεί να προκαλέσει και το κάπνισμα, αλλά και οι απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του στομάχου (εάν για παράδειγμα, πιούμε κάτι ζεστό και αμέσως μετά κάτι πολύ κρύο).
- Τέλος, μπορεί να προκληθεί από στρες ή από μεγάλο ενθουσιασμό.
Πώς να τον κόψεις;
Αν και δεν επηρεάζει τις λειτουργίες του οργανισμού, ο λόξυγκας είναι αρκετά ενοχλητικός και όλοι αναζητάμε τρόπους να τον σταματήσουμε. Μερικοί αποτελεσματικοί τρόποι που μπορείς να δοκιμάσεις είναι:
- Πάρε μια βαθιά ανάσα και κράτησε τον αέρα όσο πιο πολύ μπορείς.
- Κάνε βαθιές εισπνοές και εκπνοές μέσα σε μια χαρτοσακούλα.
- Προσπάθησε να κάνεις ελαφρύ μασάζ στο πίσω πίσω μέρος της γλώσσας σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κομμάτι βαμβάκι ή να προσπαθήσεις με σταθερό χέρι να ακουμπήσεις λίγο τη σταφυλή (το κομματάκι ιστού που κρέμεται στο βάθος όταν ανοίγεις το στόμα σου).
- Φάε μια κουταλιά ζάχαρη. Οι κολλώδεις τροφές ερεθίζουν τους μύες του πνευμονογαστρικού και συχνά είναι αποτελεσματικές στο να σταματούν το λόξιγκα.
- Προσπάθησε να βήξεις ή να φτερνιστείς. Με αυτό τον τρόπο, το διάφραγμα αναγκάζεται να κάνει άλλου είδους κίνηση κι έτσι ο λόξιγκας σταματάει.
- Πίεσε ελαφρά τη μύτη ενώ ταυτόχρονα καταπίνεις.
- Βάλε τα δάχτυλα μέσα στα αυτιά σου (πρόσεξε όμως μην πιέσεις πολύ και μην τα βάλεις πολύ βαθιά). Εκεί βρίσκονται απολήξει των μυών του πνευμονογαστρικού.
- Σκύψε μπροστά ώστε να πιέζεται ελαφρά το στήθος ή σε καθιστή θέση φέρε τα γόνατα προς το στήθος και κράτησέ τα για λίγα λεπτά.
- Κόψε μια λεπτή φέτα λεμόνι και κράτησέ τη στη γλώσσα ρουφώντας το χυμό.
- Πιες κάτι που έχει ανθρακικό. Το ρέψιμο μπορεί να εξαφανίσει το λόξυγκα.
Εάν έχεις λόξυγκα που δεν περνάει με κανέναν τρόπο για περισσότερες από 2-3 μέρες, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείς το γιατρό σου.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr