Πώς θα αντιμετωπίσεις το κότσι στο πόδι; Τι πρέπει να ξέρεις για την εγχείρηση;

Το ανεπιθύμητο κότσι δεν στέκεται πια εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και στα αγαπημένα μας πέδιλα.

podia-kotsi

Το κότσι στο πόδι είναι μία πολύ συχνή παραμόρφωση της άρθρωσης, που επηρεάζει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού μας, δημιουργώντας την εξής συνθήκη: το μεγάλο δάχτυλο γέρνει προς τα υπόλοιπα, κατά συνέπεια σχηματίζεται μια επώδυνη προπέτεια, η οποία λόγω της τριβής στο παπούτσι δημιουργεί φλεγμονή.

Συχνά το φαινόμενο αυτό συνοδεύεται και από στροφή του δαχτύλου, εφίππευση με το δεύτερο δάχτυλο, κάλους και παραμορφώσεις των υπόλοιπων δαχτύλων.

Σιγά σιγά, ακόμη και η καθημερινή βάδιση γίνεται επώδυνη, η επιλογή παπουτσιών εξελίσσεται σε δύσκολη υπόθεση και το πόδι αποκτά μια εικόνα παραμόρφωσης.

Σε άλλες περιπτώσεις, όπως σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, το κότσι στο πόδι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις επιδόσεις τους.

1. Τέντωσέ το

Οι λύσεις για το κότσι στο πόδι

Όταν η παραμόρφωση δεν είναι μεγάλη, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί –ή έστω να μετριαστεί– με τη χρήση ειδικών ναρθήκων, που φοριούνται τη νύχτα και διορθώνουν τη θέση του δαχτύλου.

Επίσης, υπάρχουν ειδικοί πάτοι που μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο στο μετατάρσιο και, εάν υπάρχει πόνος και στο δεύτερο δάχτυλο, ένας «διαχωριστήρας» δαχτύλων συμβάλλει στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Όμως, τελικά μόνο η χειρουργική παρέμβαση αποτελεί μόνιμη λύση για το κότσι στο πόδι. Όταν μιλάμε για χειρουργείο, δεν υπάρχει μία τεχνική για όλες τις περιπτώσεις. Η θεραπεία και η αποκατάσταση εξατομικεύονται και προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε περιστατικού.

Το χειρουργείο διαρκεί από μισή μέχρι δύο ώρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος και τις βλάβες στα υπόλοιπα δάχτυλα. Η επέμβαση μπορεί να γίνει είτε με γενική είτε με τοπική (επισκληρίδιο ή ραχιαία) αναισθησία.

Μπορείς να βγεις αυθημερόν ή και να μείνεις ένα βράδυ στην κλινική, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού, ενώ στέκεσαι στα πόδια σου και βαδίζεις ήδη από την επόμενη μέρα με ειδικά παπούτσια.

Έρευνα: τα τακούνια μάς γερνάνε!

Η αποθεραπεία

Ανάλογα με το είδος της εργασίας σου και τη βαρύτητα της επέμβασης, μπορείς να επιστρέψεις στη δουλειά σου μέσα σε 1-2 εβδομάδες. Το τελικό, αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα θα χρειαστεί συνολικά 1 έως και 3 μήνες να ολοκληρωθεί.

Τότε θα μπορείς πλέον να ξαναφορέσεις τα συνηθισμένα σου παπούτσια και, κυρίως, να έχεις μια καλή ποιότητα βάδισης, χωρίς πόνο, και ένα όμορφο αισθητικά πέλμα. Σε αυτή τη φάση επιτρέπεται και η σταδιακή επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

Σε ποιους απευθύνεται

Η θεραπεία αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο τους, ενώ το κόστος δεν είναι απαγορευτικό. Όταν συνυπάρχουν κότσια και στα δύο πόδια, είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα σε ένα χειρουργείο. Η επιλογή ανήκει τόσο σε εσένα όσο και στους γιατρούς.

Οι μόνες ουσιαστικές αντενδείξεις είναι οι ενεργές μολύνσεις, οι ανοιχτές πληγές και οι σοβαρές βλάβες στις αρτηρίες του ποδιού.

kavrou

Ευχαριστούμε τον κ. Ευστράτιο Καβρουδάκη MD, Msc, ορθοπαιδικό χειρουργό-τραυματιολόγο, Επιμελητή Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής Νοσοκομείου Metropolitan, Επιστημονικό συνεργάτη Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών. (www.arthroscopicsurgery.gr)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i