Μαγειρεύεις πολύ; Μήπως κινδυνεύεις από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα;

Μπορεί να έχεις συνδέσει το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα με τον υπολογιστή, αλλά δεν είναι αυτός η μόνη αιτία.

μαγειρική χέρια σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα skynesher

Συνεργάστηκε ο Γιώργος Κακαβάς, φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα θεωρείται από πολλούς ως πάθηση όσων περνούν καθημερινά πολλές ώρες πληκτρολογώντας. Ωστόσο αν μαγειρεύεις πολύ ή αν έχεις μπει στην εμμηνόπαυση, έχεις επίσης αυξημένες πιθανότητες να σε απασχολήσει το εν λόγω πρόβλημα.

Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πρόκειται για μια μία συχνή πάθηση των χεριών, που προκαλεί πόνο και μουδιάσματα στην παλάμη και τα δάχτυλα. Όπως εξηγεί ο φυσικοθεραπευτής-χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι συνήθως επακόλουθο προβλημάτων στο μέσο νεύρο του καρπού, το οποίο ελέγχει τις αισθήσεις στην παλάμη. «Το νεύρο αυτό περνά από τον καρπιαίο σωλήνα, μία στενή δομή που δημιουργείται από τα οστά και τους συνδέσμους της βάσης του καρπού. Από την ίδια δομή περνούν και οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων. Οι βλάβες στον καρπιαίο σωλήνα, στο μέσο νεύρο ή/και στους τένοντες οδηγούν σε πόνο ή περιορισμένη κινητικότητα, όχι μόνο στον καρπό αλλά και στα δάκτυλα και την παλάμη, δεδομένου ότι το μέσο νεύρο τροφοδοτεί ολόκληρη την παλάμη».

Τι αυξάνει τον κίνδυνο

Οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες, μικρές κινήσεις των χεριών, όπως αυτές που κάνουν οι δακτυλογράφοι και όσοι μαγειρεύουν. Ενοχοποιούνται επίσης οι συνεχείς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις των χεριών που εμπεριέχουν λαβή (π.χ. οι κινήσεις που κάνουν οι μπογιατζήδες).

Παθήσεις των αρθρώσεων ή των οστών, όπως η αρθρίτιδα (ιδίως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα). Η αρθρίτιδα χαρακτηρίζεται από διόγκωση και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Όταν αυτές συμπιέσουν το μέσο νεύρο που βρίσκεται μέσα στον καρπιαίο σωλήνα, ο πόνος και οι δυσκολίες στις κινήσεις γίνονται πιο συχνά.

Ορμονικές αλλαγές. Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πιο συχνή μετά την εμμηνόπαυση, στην εγκυμοσύνη ή σε γυναίκες με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα. Επίσης, η υπερδραστήρια υπόφυση του εγκεφάλου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα που επηρεάζουν την κινητικότητα, με συνέπεια ανάπτυξη ή επιδείνωση του συνδρόμου. Στην εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, μπορεί να παρουσιαστεί κατακράτηση υγρών σε διάφορα σημεία του σώματός τους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι καρποί. Η συσσώρευση αυτή μπορεί να ασκήσει πιέσεις στο μέσο νεύρο. Το αποτέλεσμα είναι ο πόνος, η δυσφορία και ο περιορισμός της κινητικότητας της άρθρωσης. Τα καλά νέα είναι πως μετά την εγκυμοσύνη ή τα πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυσης, τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να υποχωρήσουν.

Μεταβολικά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Τα συμπτώματα και η αντιμετώπιση

Εάν μουδιάζουν ή «καίνε» τα δάχτυλα ή σημεία στην παλάμη σου ή αν ξυπνάς τη νύχτα από πόνο στα χέρια, επισκέψου τον ειδικό. Με την κλινική εξέταση θα αξιολογήσει τα συμπτώματα και θα σου προτείνει την κατάληλλη θεραπεία. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και ειδικές ασκήσεις ή ακόμη και χειρουργική αποκατάσταση.

Διάβασε επίσης: Τενοντίτιδα, κατάγματα τάσης και πόνος στη φτέρνα: Τι συστήνει ο ορθοπεδικός για σωστή αντιμετώπιση;

Διάβασε επίσης: Πόνος στο γόνατο; Οι πιθανότερες αιτίες και τι πρέπει να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i