Μήπως δεν είναι ψωρίαση; Τι είναι η παραψωρίαση, τα συμπτώματα και η θεραπεία

Η παραψωρίαση μοιάζει αρκετά με την ψωρίαση, ωστόσο πρόκειται για ένα διαφορετικό δερματικό νόσημα.

skin-care-picture-id170167185 Credit:NadyaPhoto

Εξάνθημα, φαγούρα, κόκκινο δέρμα... Τα συμπτώματα από πολλά δερματικά νοσήματα μοιάζουν και μπορεί εύκολα να σε μπερδέψουν. Παραψωρίαση είναι ο όρος για μια ομάδα από σπάνια δερματικά προβλήματα, που η εικόνα της μοιάζει με εκείνη της ψωρίασης, χωρίς όμως να είναι.

Τα συμπτώματα

Όπως και η ψωρίαση, η παραψωρίαση εκδηλώνεται με κατά τόπους εξανθήματα. Τα εξανθήματα συνήθως έχουν ροζ ή κόκκινο χρώμα αλλά μπορεί να είναι καφετί ή κιτρινωπά. Μπορεί το δέρμα να είναι αδρό και να «πιάνεις» εξογκώματα, να υπάρχουν φολίδες ή να μοιάζει ρυτιδιασμένο.

Τα σημεία όπου συνήθως παρουσιάζεται η παραψωρίαση είναι το στέρνο, το στομάχι και η πλάτη, μπορεί όμως να παρουσιαστεί στα πόδια και τα χέρια. Γενικά τα εξανθήματα είναι στρογγυλά ή οβάλ και μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη. Τέλος, μπορεί να έχεις φαγούρα, αλλά τα συμπτώματα συνήθως σταματούν εκεί.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το έκζεμα, γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται – και γιατί το λένε «δερματίτιδα της νοικοκυράς»;

Διάβασε επίσης: Φυσικές θεραπείες για έκζεμα, άφθα, θηλώματα, πονόδοντο, κυστίτιδα, ευερέθιστο έντερο, ημικρανία

Τα είδη της παραψωρίασης

Η παραψωρίαση μπορεί να είναι κυρίως δύο μορφών.

Παραψωρίαση κατά μικρές πλάκες: Τα εξανθήματα δεν ξεπερνούν σε μήκος τα 5 εκατοστά. Συνήθως θεωρείται αβλαβής.

Παραψωρίαση κατά μεγάλες πλάκες: Εδώ τα εξανθήματα είναι μεγαλύτερα και μερικές φορές έχουν ακανόνιστο σχήμα. Όταν η νόσος παρουσιάζεται με αυτή τη μορφή, υπάρχει το ενδεχόμενο να αναπτύξει ο ασθενής ένα είδος λεμφώματος (σπογγοειδής μυκητίαση). Πρόκειται για μια μορφή δερματικού καρκίνου των λευκών αιμοσφαιρίων που ξεκινά από το δέρμα. Ο δερματολόγος μπορεί να πάρει δείγμα ιστού, με τοπική αναισθησία, για βιοψία ώστε να προσδιοριστεί ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Ψωρίαση vs παραψωρίαση

Αυτά τα δύο δερματικά προβλήματα μπορεί να δείχνουν ίδια στην επιφάνεια του δέρματος, έχουν όμως διαφορετική εικόνα κάτω από το μικροσκόπιο. Η πλακώδης μορφή της ψωρίασης μπορεί να μοιάζει αρχικά με την παραψωρίαση, στην πορεία όμως εξελίσσεται σε παχιά εξανθήματα με δέρμα που απολεπίζεται και συνήθως εντοπίζεται στις κλειδώσεις, το δέρμα του κρανίου και χαμηλά στη μέση. Η ψωρίαση διαγιγνώσκεται συχνότερα σε νεαρούς ενήλικες και παιδιά και προτιμά τις γυναίκες. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρουσιάζουν παραψωρίαση είναι μεσήλικες και άντρες.

Η θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία για την παραψωρίαση είναι η ίδια με τη θεραπεία για άλλες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις. Ο γιατρός πιθανότατα θα συνταγογραφήσει μια αλοιφή με στεροειδή ή κάποια άλλη ουσία που θα ηρεμήσει το εξάνθημα. Μπορεί επίσης να συστήσει φωτοθεραπεία η οποία ανακουφίζει τα συμπτώματα. Συνήθως η φωτοθεραπεία γίνεται στο ιατρείο και πρόκειται για ελεγχόμενη έκθεση σε φως UVB. Η έκθεση στον ήλιο επίσης βοηθά. Η χρήση ενυδατικών κρεμών βοηθά επίσης πολύ. Τέλος, ανάλογα με τον τύπο της παραψωρίασης, ο δερματολόγος θα σου συστήσει επανεξέταση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i