Τι είναι το έκζεμα, γιατί συμβαίνει, πώς αντιμετωπίζεται - και γιατί το λένε «δερματίτιδα της νοικοκυράς»;

Έχεις φαγούρα και ερεθισμένο δέρμα τοπικά; Μπορεί να είναι έκζεμα. Μάθε τι είναι, σε τι μπορεί να οφείλεται και τι να γνωρίζεις για να έχεις πάντα υγιές δέρμα. 

έκζεμα δέρμα πιάτα petrenkod

Συνεργάστηκε η Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος

Το έκζεμα, ή αλλιώς δερματίτιδα, είναι μια γενικότερη αντίδραση του δέρματος σε μια σειρά από νοσήματα με παρόμοια συμπτώματα. Εντοπίζοντας το είδος του, μπορούμε να βρούμε και τη νόσο που το προκαλεί. Μία από τις συχνότερες μορφές του είναι η ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής.

Τι είναι το έκζεμα και σε τι οφείλεται

Η δερματίτιδα, όπως λέγεται το έκζεμα, αποτελεί μια φλεγμονώδη αντίδραση του δέρματος σε ένα πλήθος ενδογενών και εξωγενών παραγόντων. Τα συνηθέστερα συμπτώματα που περιγράφουμε ως έκζεμα είναι φαγούρα, ερεθισμένο δέρμα με οίδημα και φυσαλίδες. Όταν η αιτία του εκζέματος είναι η επίδραση εξωγενών παραγόντων που δρουν ερεθιστικά στο δέρμα, τότε μιλάμε για ερεθιστική εξ επαφής δερματίτιδα.

Διάβασε επίσης: Tι προσφέρουν οι βιταμίνες στο δέρμα σου; Ποια να διαλέξεις για κάθε περίπτωση; (αντιγήρανση, ακμή κ.ά.)

Διάβασε επίσης: Πώς θα ενυδατώσεις το ξηρό δέρμα το χειμώνα (και η ενυδατική μάσκα με βρώμη και γιαούρτι)

Οι παράγοντες που ευθύνονται για το έκζεμα

Οι παράγοντες που προκαλούν την ερεθιστική δερματίτιδα μπορεί να πολλοί. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους είναι οι παρακάτω:

- Το νερό

- Τα απορρυπαντικά

- Τα σκληρά σαπούνια

- Τα αντισηπτικά

- Φυτικές ουσίες όπως το κρεμμύδι, η ντομάτα και τα έλαια.

Ειδικά η επαφή με το νερό και τα απορρυπαντικά που οδηγεί σε έκζεμα είναι γνωστή ως «δερματίτιδα της νοικοκυράς». Η ερεθιστική δερματίτιδα δεν έχει καμία σχέση με αλλεργία. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε δέρμα έρχεται σε επαφή με κάποιον ερεθιστικό παράγοντα για ικανό χρονικό διάστημα και δεν πρέπει να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι είμαστε αλλεργικοί σε κάποια ουσία.

Τι μπορείς να κάνεις

Θεωρητικά η λύση είναι να μην έρχεσαι σε επαφή με τον παράγοντα ή τους παράγοντες που προκαλούν το έκζεμα. Στην πράξη, όμως, είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις, γι' αυτό μπορείς να λάβεις μερικά πρακτικά μέτρα.

- Προστάτευε τα χέρια σου με γάντια όταν έρχονται σε επαφή με το νερό και με απορρυπαντικά. Ακόμη και όταν μαγειρεύεις, μπορείς να φοράς ειδικά, λεπτά γάντια από λατέξ, ώστε να μην έρχεσαι σε επαφή με ερεθιστικές ουσίες.

- Απόφυγε το αλκοόλ, τα καυτερά φαγητά και τα λιπαρά που επιτείνουν τα συμπτώματα και δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου, κυρίως όταν το έκζεμα είναι σε έξαρση – νιώθεις κνησμό, το βλέπεις πρησμένο και ερεθισμένο.

- Ζήτησε τη βοήθεια του δερματολόγου αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν. Θα σου συστήσει τοπική αγωγή με κορτικοστεροειδή, μαλακτικά και κρέμες φραγμού, που επιταχύνουν την ίαση και καταπραΰνουν τη φλεγμονή. Ακόμη, τα αντιισταμινικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του κνησμού.

«Η δερματίτιδα ή έκζεμα είναι ένας όρος πολύ γενικός, που περιλαμβάνει πολλές νόσους με παρόμοια συμπτώματα, τα οποία για να θεραπευτούν χρειάζονται σωστή διάγνωση» τονίζει η Βάλια Μουσάτου. Εάν παρουσιάζεις συμπτώματα επισκέψου το δερματολόγο σου. Αυτός μπορεί από την εμφάνισή του να κρίνει ποια είναι η αιτία που το προκαλεί και ποια θεραπευτική αγωγή να ακολουθήσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i