Ο νέος κοροναϊός από την Κίνα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο: Τι πρέπει να γνωρίζουμε γι' αυτόν

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, μαθαίνουμε περισσότερα για τον κοροναϊό από την Κίνα.

κορονοϊός κίνα structuresxx

Ο κοροναϊός από την Κίνα, γνωστός επίσης ως 2019-nCoV και ίσως συγγενής με τον επίσης κοροναϊό SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο), μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτό επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Υγείας της Κίνας, καθώς ο ιός που προκαλεί σοβαρή πνευμονία έχει εξαπλωθεί στη χώρα και έχει πυροδοτήσει ανησυχία για τυχόν επιδημία καθώς πολλοί άνθρωποι ταξιδεύουν αυτή την περίοδο λόγω της κινεζικής πρωτοχρονιάς. Ο εορτασμός για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύεται από μία εβδομάδα αργίας, ξεκινά την 24η Ιανουαρίου και πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.

Δες εδώ 4 ερωτήσεις και απαντήσεις για να καταλάβεις καλύτερα για τι μιλάμε

Τι είναι ο ιός που έχει προκαλέσει τόσα κρούσματα στην Κίνα;

Πρόκειται για ένα μέλος της οικογένειας των κοροναϊών που δεν έχουμε συναντήσει ξανά. Όπως και άλλοι κοροναϊοί, έχει προέλθει από ζώα και ίσως από θαλασσινά. Οι νέοι και επικίνδυνοι ιοί συνήθως προέρχονται από ξενιστές-ζώα. Ο ebola και η γρίπη είναι δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ποιοι άλλοι κοροναϊοί υπάρχουν;

Το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (Sars) aκαι το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής  (Mers) προκαλούνται από κοροναϊούς που προήλθαν από ζώα. Η επιδημία του Sars πριν από μερικά χρόνια εξαπλώθηκε σε 37 χώρες, προκαλώντας παγκόσμιο πανικό, έπληξε πάνω από 8.000 ανθρώπους και σκότωσε πάνω από 750. Το Mers είχε πιο δύσκολη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά είχε μεγαλύτερη θνησιμότητα, σκοτώνοντας το 35% από τους περίπου 2.500 ανθρώπους που είχε προσβάλει.

Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί ο κινεζικός κοροναϊός του Wuhan;

Ο ιός προκαλεί πνευμονία. Οι ασθενείς παρουσιάζουν βήχα, πυρετό και δυσκολίες στο αναπνευστικό. Καθώς πρόκειται για ιογενή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν είναι αποτελεσματικά. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν αντιικά φάρμακα, αλλά αυτά συνήθως μειώνουν μόνο τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ανησυχούν οι ειδικοί;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα. Ωστόσο, όπως ανακοινώθηκε, την Τετάρτη, θα γίνει έκτακτη συνεδρίαση ειδικής επιτροπής προκειμένου να καθορίσει εάν θα χρειαστεί ο Οργανισμός να κηρύξει μια "επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας διεθνούς εμβέλειας", εξαιτίας της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στην Κίνα και άλλες τρεις χώρες της Ασίας.

Διάβασε επίσης: Health alert: Μυστηριώδης ιός πνευμονίας στην Κίνα – Παγκόσμιος συναγερμός

Διάβασε επίσης: Γρίπη 2020: Πότε περιμένουμε το «κύμα» επιδημίας και ποιες οι συστάσεις των ειδικών

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i