«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα εμβόλια σήμερα είναι ο μη εμβολιασμός»

Η παραπάνω ρήση του Jules Hoffmann, κατόχου Νόμπελ Βιολογίας, είναι παραπάνω από επίκαιρη.

εμβόλιο ενήλικες εμβολιασμός Tonpicknick

Συνεργάστηκε η Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια Ομάδος Λοιμώξεων Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Αυτή την περίοδο είναι σαν όλος ο πλανήτης να περιμένει με κομμένη την ανάσα ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο για τον κορονοϊό. Και η αναμονή αυτή, έχει φέρει στο φως -ξανά- την αξία των εμβολίων.

Εμβόλια που μας θωρακίζουν

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης τον Απρίλιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) Ευρώπης και η UNICEF εξέδωσαν μια κοινή δήλωση στην οποία σκιαγραφείται η σημασία της διατήρησης των τακτικών εμβολιασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σε αυτή την ανακοίνωση τονίζεται το πόσο κρίσιμο είναι να συνεχίζονται τα προγράμματα εμβολιασμών ρουτίνας κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης, προστατεύοντας επαρκώς τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τα άτομα που εμβολιάζονται.

Η Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού 2020 βρίσκει ολόκληρη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να έχει θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την ανεύρεση του εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού. Ίσως για πρώτη φορά έχει γίνει τόσο ευρέως αντιληπτή η αναγκαιότητα εμβολιασμού για ένα νόσημα που δεν υπάρχει προηγούμενη ανοσία.

«Η υιοθέτηση νοοτροπίας πρόληψης λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας και της γρίπης, μέσω του εμβολιασμού κυρίως των ευπαθών ομάδων είναι πολύ σημαντική. Η προστασία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολιασμού είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, αν και ο εμβολιασμός έχει βοηθήσει την ανθρωπότητα να απαλλαγεί από νοσήματα που είχαν οδηγήσει σε εκατομμύρια θανάτους (π.χ. από ευλογιά, πολυομυελίτιδα κ.λπ.), ο πλημμελής εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση κάποιων σπάνιων τώρα νοσημάτων, όπως διφθερίτιδα, πολυομυελίτιδα, παρωτίτιδα και ιλαρά.

Επιπρόσθετα ο ΠΟΥ παραθέτει ότι, αν κάθε παιδί εμβολιαζόταν με το εμβόλιο έναντι του Streptococcus pneumoniae, θα αποτρεπόταν η χρήση αντιβιοτικών σε ποσότητα που θα αντιστοιχούσε σε 100 εκατομμύρια ημερήσιες δόσεις ετησίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μιας και ο ΠΟΥ κατατάσσει τον πνευμονιόκοκκο μεταξύ των 12 πιο σημαντικών ανθεκτικών βακτηρίων παγκοσμίως για τα οποία χρειάζονται επειγόντως νέες θεραπείες» καταλήγει η Παρασκευή Κατσαούνου, επίκουρη καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και συντονίστρια Ομάδος Λοιμώξεων Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Διάβασε επίσης: Ασθένειες από το παρελθόν; Μας απειλεί η φυματίωση, ο κοκκύτης, η ιλαρά;

Διάβασε επίσης: Ιογενής πνευμονία και πνευμονιόκοκκος: 3 ερωτήσεις και απαντήσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i