Πέτρα στη χολή και άλλα 4 πιθανά προβλήματα που πρέπει να γνωρίζεις

Τι συμπτώματα έχει η πέτρα στη χολή; Ο χειρουργός απαντά και μας εξηγεί τι είναι η χολή και τι πρέπει να προσέχουμε.

17.08.2018

εχεις διαβασει

χολή

Συνεργάστηκε ο Μιχαήλ Βασίλογλου-Γκανής, χειρουργός ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος, διευθυντής χειρουργικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Η πέτρα στη χολή είναι το πιο γνωστό πρόβλημα της χοληδόχου κύστης – έτσι όπως λέγεται επίσημα αυτό το όργανο.

Τι είναι και τι ρόλο παίζει στον οργανισμό μας η χοληδόχος κύστη

Έχει σχήμα μικρού αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι, στο δεξί μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. To όργανο αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού,  αλλά όταν δε λειτουργεί σωστά, αφαιρείται χωρίς παρενέργειες. Όταν είσαι νηστική, η  χοληδόχος κύστη περιέχει μικρή ποσότητα από τη χολή που παράγεται από το συκώτι, ενώ μετά το φαγητό η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει. Αυτό γιατί, «ακούγοντας» τα μηνύματα από τον οργανισμό σου, έχει διοχετεύσει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσα από ένα
μικρό σωληνάκι, το χοληδόχο πόρο.

Ο ρόλος της χολής είναι σημαντικός, καθώς βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της πέψης (Spoiler: Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν επηρεάζει τη λειτουργία της χολής, απλά το σώμα σου χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση).

4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ντεκαφεϊνέ (πόση καφεΐνη έχει, αν είναι επικίνδυνος και άλλες απορίες)

Ασβέστιο έχεις; Δες σε ποιες τροφές υπάρχει που δεν έχεις φανταστεί

Τα πιο συχνά προβλήματα

Χολολιθίαση (πέτρα στη χοληδόχο κύστη): Σχηματίζονται από ιζήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της κακής λειτουργίας που προκαλεί στασιμότητα στη χοληδόχο κύστη και είναι η πιο συχνή αιτία αφαίρεσής της. Το πιο συχνό σύμπτωμα μιας πέτρας στη χολή είναι το φούσκωμα μετά το φαγητό, κάτι που πολλοί μπερδεύουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έστω κι αν η πέτρα (ή οι πέτρες) είναι μικρή, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι συνήθως μονόδρομος, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν προκαλεί μεν ενοχλήσεις, μπορεί όμως να φράξει τον χοληδόχο πόρο με σοβαρές συνέπειες.

Λάσπη στη χοληδόχο κύστη: Πρόκειται για συσσώρευση ιζημάτων από το περιεχόμενο της χολής. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και δε χρειάζεται αφαίρεση. Ο γιατρός όμως πιθανότατα θα συστήσει τακτική παρακολούθηση με υπερηχογράφημα.

Φλεγμονή: Μπορεί να σχετίζεται με χολολιθίαση, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο, και πρόκειται για κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία, ενώ συνήθως ακολουθεί η αφαίρεση της
χολής. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της φλεγμονής αυτής είναι ο πυρετός με ρίγη και ο έντονος πόνος ψηλά δεξιά στην κοιλιά.

Πολύποδες: Ονομάζονται χοληστερινικοί πολύποδες και προκαλούνται όταν η διατροφή είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Συνήθως εντοπίζονται με υπερηχογράφημα και συνιστώνται
φαρμακευτική αγωγή και διατροφικές αλλαγές ή και αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Κακοήθης όγκος: Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Μύτη: τη φυσάμε, την πιάνουμε με τα χέρια μας, την τρυπάμε ή τη βάζουμε κάτω από το νυστέρι. Πόσο καλά γνωρίζουμε τη μύτη μας;

#shapegreece