Πέτρα στη χολή και άλλα 4 πιθανά προβλήματα που πρέπει να γνωρίζεις

Τι συμπτώματα έχει η πέτρα στη χολή; Ο χειρουργός απαντά και μας εξηγεί τι είναι η χολή και τι πρέπει να προσέχουμε.

11.07.2018

εχεις διαβασει

χολή

Συνεργάστηκε ο Μιχαήλ Βασίλογλου-Γκανής, χειρουργός ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος, διευθυντής χειρουργικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.

Η πέτρα στη χολή είναι το πιο γνωστό πρόβλημα της χοληδόχου κύστης – έτσι όπως λέγεται επίσημα αυτό το όργανο.

Τι είναι και τι ρόλο παίζει στον οργανισμό μας η χοληδόχος κύστη

Έχει σχήμα μικρού αχλαδιού και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι, στο δεξί μέρος της κοιλιακής κοιλότητας. To όργανο αυτό είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού,  αλλά όταν δε λειτουργεί σωστά, αφαιρείται χωρίς παρενέργειες. Όταν είσαι νηστική, η  χοληδόχος κύστη περιέχει μικρή ποσότητα από τη χολή που παράγεται από το συκώτι, ενώ μετά το φαγητό η χοληδόχος κύστη συσπάται και αδειάζει. Αυτό γιατί, «ακούγοντας» τα μηνύματα από τον οργανισμό σου, έχει διοχετεύσει τη χολή στο λεπτό έντερο μέσα από ένα
μικρό σωληνάκι, το χοληδόχο πόρο.

Ο ρόλος της χολής είναι σημαντικός, καθώς βοηθά στη διάσπαση των λιπαρών και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία της πέψης (Spoiler: Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης δεν επηρεάζει τη λειτουργία της χολής, απλά το σώμα σου χρειάζεται μερικές εβδομάδες για να συνηθίσει τη νέα κατάσταση).

4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον ντεκαφεϊνέ (πόση καφεΐνη έχει, αν είναι επικίνδυνος και άλλες απορίες)

Ασβέστιο έχεις; Δες σε ποιες τροφές υπάρχει που δεν έχεις φανταστεί

Τα πιο συχνά προβλήματα

Χολολιθίαση (πέτρα στη χοληδόχο κύστη): Σχηματίζονται από ιζήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της κακής λειτουργίας που προκαλεί στασιμότητα στη χοληδόχο κύστη και είναι η πιο συχνή αιτία αφαίρεσής της. Το πιο συχνό σύμπτωμα μιας πέτρας στη χολή είναι το φούσκωμα μετά το φαγητό, κάτι που πολλοί μπερδεύουν με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Έστω κι αν η πέτρα (ή οι πέτρες) είναι μικρή, η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι συνήθως μονόδρομος, αφού σε αυτή την περίπτωση δεν προκαλεί μεν ενοχλήσεις, μπορεί όμως να φράξει τον χοληδόχο πόρο με σοβαρές συνέπειες.

Λάσπη στη χοληδόχο κύστη: Πρόκειται για συσσώρευση ιζημάτων από το περιεχόμενο της χολής. Συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα και δε χρειάζεται αφαίρεση. Ο γιατρός όμως πιθανότατα θα συστήσει τακτική παρακολούθηση με υπερηχογράφημα.

Φλεγμονή: Μπορεί να σχετίζεται με χολολιθίαση, χωρίς όμως να είναι απαραίτητο, και πρόκειται για κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία, ενώ συνήθως ακολουθεί η αφαίρεση της
χολής. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της φλεγμονής αυτής είναι ο πυρετός με ρίγη και ο έντονος πόνος ψηλά δεξιά στην κοιλιά.

Πολύποδες: Ονομάζονται χοληστερινικοί πολύποδες και προκαλούνται όταν η διατροφή είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Συνήθως εντοπίζονται με υπερηχογράφημα και συνιστώνται
φαρμακευτική αγωγή και διατροφικές αλλαγές ή και αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.

Κακοήθης όγκος: Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα με βάση τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

κοπέλα γυναίκα υγεία υγιής γυναίκα
Κολπίτιδα και μυκητίαση: Έτσι θα τις αποφύγεις!

Η κολπίτιδα και η μυκητίαση είναι δύο από τις πιο συχνές γυναικολογικές ενοχλήσεις. Ο γυναικολόγος Δημήτρης Μπιλάλης μας λέει πώς θα τις αποφύγουμε.

καλοκαίρι διακοπές
Γαστρεντερίτιδα στις διακοπές; Η Ελένη Δασκαλάκη σου λέει πώς θα την αποφύγεις και πώς θα περάσει πιο γρήγορα

Λίγα πράγματα είναι χειρότερα από τη γαστρεντερίτιδα στις διακοπές! Διάβασε τα tips της health editor για τη διατροφή σου και πώς δεν θα χάσεις τη διάθεσή σου.

5 περίεργες ιδέες για καλύτερο ύπνο: Αξίζει να τις δοκιμάσεις

Απόλαυσε καλύτερο ύπνο σήμερα με πέντε έξυπνα τιπς που είναι εύκολα να υιοθετήσεις κι εσύ.

Πολλή ζέστη; Τα ναι και τα όχι στη χρήση του air condition για να μην πάθεις (κι εσύ) ψύξη!

Θα σου έχει συμβεί να βρίσκεσαι σε κλειστό χώρο και έπειτα από λίγη ώρα να νιώθεις το λαιμό σου ξηρό, το κεφάλι σου να πονάει, τη διάθεσή σου να ατονεί επικίνδυνα.

Τα σπορ που συστήνει η γιατρός για δυνατό σώμα και πνεύμα!

Η ωτορινολαρυγγολόγος Ανατολή Παταρίδου συστήνει τα καλύτερα σπορ για να αναζωογονήσεις σώμα και πνεύμα στις διακοπές.

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C, πώς κολλάει και ποιοι πρέπει να εξεταστούν άμεσα

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας C και τι σχέση έχει η χρονολογία που γεννήθηκες με τη νόσο;

#shapegreece